Een dikke week geleden was Willem Van Schuerbeeck genoodzaakt vrede te nemen met een tijd van 2u22:51 op de marathon in Sevilla. De VAC-atleet sukkelt met de erfelijke aandoening Hallux valgus, een standsafwijking van de grote teen, waardoor hij niet op zijn gewenste niveau geraakte en ver boven de individuele limiet voor het EK in Berlijn bleef.

Hallux valgus – Foto: Willem Van Schuerbeeck

In 2016 tekende Willem Van Schuerbeeck nog present op de Olympische Spelen in Rio, maar daarna ging het bergaf. “Sinds Rio kreeg ik alsmaar meer last van de erfelijke aandoening Hallux valgus. Dit kwaaltje zorgt ervoor dat mijn grote teen naar binnen groeit en er een knobbel ontstaat aan de buitenkant. Hierdoor wordt afrollen op de dikke teen onmogelijk en verkrampen ook de tweede en derde teen”. Ook tijdens de marathon van Sevilla kreeg Van Schuerbeeck te kampen met dit euvel. “Halfweg wedstrijd besefte ik dat het onmogelijk ging zijn om binnen een tijd van 2u15:00 te finishen. Mijn tenen verkrampten en op één been lopen werd moeilijk. Daarbovenop vond de laatste vijf kilometer plaats in het prachtige centrum van Sevilla, waarbij de ondergrond bestaat uit kasseien. Om de pijn te beperken, zocht ik de meest vlakke ondergrond op en ging ik in de goot lopen, wat je dus absoluut geen goede wedstrijdomstandigheden kan noemen. Het maakte mij dan ook weinig uit of ik de marathon uitliep in 2u18 of 2u25. De limiet halen werd onmogelijk, want het niveau was er gewoon niet, punt.”

Aangezien de aandoening met de tijd alleen maar verslechtert, is een operatie onvermijdelijk voor Willem Van Schuerbeeck, al is het nog niet zeker wanneer deze zal plaatsvinden. “Tijdelijke oplossingen voor het probleem zijn zooltjes, cortisonespuiten en pijnstillers, maar om de dieperliggende oorzaak van de Hallux valgus aan te pakken, is een operatie noodzakelijk. De aandoening is geen lopersblessure en lopen verergert de situatie ook niet, maar omdat ik op dit moment niet pijnvrij kan trainen, zal ik de komende dagen rusten tot ik volledig hersteld ben. Ondertussen toonde een scan ook aan dat mijn tweede en derde teen effectief overbelast zijn. Het is belangrijk dat we dit goed behandelen want een breuk in het middenvoetsbeentje of een fractuur van de andere tenen kan snel optreden. Op dit moment overleg ik volop met mijn artsen wanneer de operatie zou kunnen plaatsvinden, al is het daarvoor ook afwachten of er een ploeg gestuurd zal worden naar het EK in Berlijn. Na de operatie zouden mij zes maanden van revalidatie te wachten staan, maar 80% van de mensen die zich laten opereren, zijn tevreden, dus dat geeft hoop”, aldus Van Schuerbeeck.

Willem Van Schuerbeeck zal geen poging meer ondernemen om de limiet te behalen voor het EK in Berlijn, maar als de bond beslist een ploeg te sturen voor de marathon zit een mogelijke deelname er nog in. “Ik liep enkele maanden geleden in Berlijn 2u15:49 en ik denk dat Koen Naert en ik in staat zijn een gemiddelde te lopen van 2u13:47 mits Naert mij wat minuten geeft. Ook Florent Caelen kon reeds goede papieren voorleggen en Thomas de Bock maakt binnenkort zijn debuut, dus ik denk dat er zeker potentieel is om een ploeg te sturen als deze heren nog goede prestaties voorleggen.”

Als de operatie uitgesteld wordt en Van Schuerbeeck de pijn kan onderdrukken met zooltjes en pijnstillers, dan zal hij dit najaar zeker nog wedstrijden van 10 kilometer lopen. Ook halve marathons staan op de planning, maar marathons zijn zonder chirurgische ingreep, uitgezonderd een mogelijke deelname aan het EK in Berlijn, niet meer aan de orde.