De atletiekkalender krijgt na een maandenlange pauze stilaan vorm. Onze podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ probeert in een onzekere periode zonder EK en Olympische Spelen voor troost te zorgen. In de vierde aflevering blikken we terug en vooruit met marathonlopers Koen Naert en Bashir Abdi. Naert heeft het voorbije jaar gesukkeld met een hardnekkige blessure aan de achillespees, maar er is licht aan het einde van de tunnel. “Ik was verblind door mijn ambitie richting Tokio 2020”, aldus de West-Vlaming.

De vierde aflevering van de podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ is helemaal onderaan dit artikel te bekijken en beluisteren.

“Het gaat beter en beter met mij”, steekt Naert van wal. Na een moeilijke periode met pijntjes voelt de Europees marathonkampioen zich stilaan weer de oude. “Tijdens de coronacrisis hebben we de pauzeknop even ingedrukt en intussen zijn we weer heel rustig aan het opbouwen. Vorig jaar heb ik mijn gat zwaar verbrand door niet te luisteren naar mijn eigen lichaam. Ik wilde in het najaar te veel doen en was verblind door mijn ambitie richting Tokio 2020. Ik ben op stage vertrokken met last aan mijn achillespees, te veel blijven pushen en de pijn weggedacht omdat ik in Japan ervaring wilde opdoen voor de Spelen. De obsessie is inmiddels weg en dat geeft een fijn gevoel.”

Geen internationale kampioenschappen deze zomer, wat atleten de kansen biedt om andere afstanden te verkennen. Bashir Abdi valt op de Memorial Van Damme samen met maatje Mo Farah zo het werelduurrecord aan, Koen Naert zal er niet aan de start verschijnen. “Je moet weten waar je capaciteiten liggen, dus ik vind het helemaal niet zo erg dat ze mij niet hebben gecontacteerd. Bashir en Mo zijn een heel pak sneller over 10 kilometer en de halve marathon. Ik wil ook niet aanwezig zijn om louter aanwezig te zijn, dat is voor mij passé.”

Verschijnt Naert in het najaar eventueel dan aan de start van een marathon? “De vraag is of we dat wel willen. Ik heb door de blessurelast wat basis verloren, dus het zal tijd vragen om opnieuw mijn oude niveau te bereiken. De tijd zal het uitwijzen, maar misschien loop ik in het voorjaar van 2021 wel een marathon.”

De RESC-atleet heeft de wedstrijdloze periode alvast aangegrepen om in training nieuwe accenten te leggen, zowel op technisch als mentaal vlak. Hij kijkt ook anders naar het uitstel van de Spelen dan enkele maanden geleden. “Achteraf gezien ben ik er niet rouwig om. Op het moment zelf was ik heel erg ontgoocheld, maar ik ben twee keer hervallen in mijn achillespeesblessure door iets te hevig te herbeginnen. Koen Naert zal op de Spelen van 2021 een stuk beter zijn dan op de Spelen van 2020. Als ik de top 16 kan halen volgend jaar, dan heb ik een fantastische marathon gelopen.”

VIERDE AFLEVERING

Bekijk en beluister hieronder het volledige gesprek met Koen Naert en Bashir Abdi. Er wordt onder meer ook nog gesproken over Bashirs kansen op de Memorial Van Damme en de omstandigheden in Sapporo, waar de olympische marathon volgend jaar zou plaatsvinden. Bovendien is er een gastrol weggelegd voor Jeroen D’hoedt en Thomas De Bock. Veel kijk- en luisterplezier!


De overzichtspagina van alle afleveringen uit onze reeks ‘Van hier tot in Tokio’ vindt u hier.