Het wedstrijdseizoen ligt al even stil en ook onze Belgische atletiektoppers moeten hun plannen herzien. Onze nieuwe podcast- en  videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ probeert in een onzekere periode zonder EK en Olympische Spelen voor troost te zorgen. Vanaf vandaag blikken we namelijk elke twee weken terug en vooruit met topatleten uit eigen land. Soufiane Bouchikhi trapt samen met Pieter-Jan Hannes onze reeks op gang en vertelt over de weg naar zijn marathondebuut.

De volledige eerste aflevering van de podcast- en videoreeks ‘Van hier tot in Tokio’ is helemaal onderaan dit artikel in twee delen te bekijken en beluisteren.

Al vanaf de jeugdjaren kennen Soufiane Bouchikhi en Pieter-Jan Hannes elkaar. Toen Soufiane overschakelde van voetbal naar atletiek mocht hij al snel kilometers malen met Pieter-Jan op de piste van Olse Merksem, onder het goedkeurend oog van papa Danny Hannes. Na een studieperiode in de Verenigde Staten kwam Bouchikhi een vijftal jaar geleden terug naar België. Zijn carrière hing even aan een zijden draadje. “Financieel was het zeker moeilijk. Als ik toen geen privésponsor had gevonden, dan hadden we geen Soufiane gezien de voorbije jaren. Mijn broer (Lahsene, red.) zit nu in dezelfde situatie, maar hij moet het zelfs zonder die extra maandelijkse steun stellen. Ik probeer hem te helpen met af en toe materiaal en stages, maar zonder maandelijks inkomen is het echt heel heel moeilijk.”

Samen met broer Lahsene wil Soufiane timmeren aan de weg naar de top. Lahsene woont en traint echter in Antwerpen bij Luk Verlaenen, Soufiane een eind verderop in Luik bij Hassan Ait Habbou. “Dat is iets wat ik momenteel wel mis, atleten van hoog niveau om samen mee te trainen zoals de groep van Team Runners’ Lab”, geeft Soufiane toe. “Ik vond het vanaf het begin al een prachtig initiatief. Daarnaast is er het NN Running Team, een Nike-team, maar als nu ook Adidas, Asics etc. een team kunnen vormen, dan krijgen we een gelijkaardige situatie als in het wielrennen. Zo wordt de sport aantrekkelijker voor de media. In de Verenigde Staten heb ik gezien hoe dat kan werken, kijk ook maar naar de populariteit van de Rode Duivels en het hockeyteam.”

Soufiane Bouchikhi bevindt zich in de laatste week van de ramadan en traint bijgevolg iets minder intensief dan gewoonlijk. Hij wil vooral de conditie onderhouden, zeker met de switch naar de marathon in het achterhoofd. Met hulp van de nieuwe schoentechnologie gelooft hij dat op termijn een duik onder 2u06:30 mogelijk is, maar wanneer komt zijn marathondebuut eraan? “De marathon in Valencia is een mogelijkheid in december, maar het heeft geen zin om gezien de onzekerheid nu al concrete zaken vast te leggen. Ik hoop binnen 6 à 12 maanden een debuut te maken op de marathon, dus ik zou mij graag op de marathonafstand willen kwalificeren voor de Spelen volgend jaar.” De olympische limiet ligt op 2u11:30, een veelbelovende test op de loopband heeft Bouchikhi alvast veel vertrouwen gegeven.

 

EERSTE AFLEVERING

Hierboven vindt u een selectie van enkele fragmenten van onze eerste aflevering ‘Van hier tot in Tokio’. Bekijk hieronder in twee delen het volledige gesprek met Soufiane Bouchikhi en Pieter-Jan Hannes. In het tweede deel is er overigens een gastrol weggelegd voor Louise Carton, Stijn Baeten en Ismael Debjani. Veel kijk- en luisterplezier!

Ontdek de eerste aflevering ook op podcast via Spotify.