Sydney McLaughlin heeft haar generale repetitie voor het WK in eigen land niet gemist. Op de Amerikaanse trials in Hayward Field, waar binnen goed drie weken het WK van start gaat, snelde McLaughlin naar een verbetering van haar eigen WR op de 400m horden. De 22-jarige deed met 51″41 vijf honderdsten beter dan de tijd die ze vorig jaar in de olympische finale neerzette. Allyson Felix verzekerde zich tijdens haar laatste trials van het WK via de aflossingsploegen op de 4x400m. 

Amper vier dagen Amerikaanse trials in Eugene, Oregon. Het is wennen, maar het gebalde programma hoeft geen rem op topprestaties zijn, integendeel. Sydney McLaughlin bewees op dag drie dat ze klaar is om haar eerste wereldtitel op eigen bodem in de wacht te slepen. De 22-jarige Amerikaanse liep met sprekend gemak naar 51″41, vijf honderdsten sneller dan haar eigen WR dat ze in de olympische finale vorig jaar neerzette. Britton Wilson en Shamer Little waren de nummers twee en drie in respectievelijk 53″08 en 53″92, al stond het duo ondanks die topchrono’s niet op de finishfoto. Dalilah Muhammad kwam niet in actie, aangezien ze als uittredend wereldkampioene over een wildcard beschikt.

Nog een wereldrecordhoudster, maar dan op de hoge horden, maakte indruk. Kendra Harrison stoomde na een fantastisch duel op de 100m horden met Alaysha Johnson naar de zege in een beste wereldjaarprestatie van 12″34. Johnson volgde amper één honderdste later. Alia Armstrong maakte de top drie compleet in 12″47. Ook hier kwam de  regerende wereldkampioen, Nia Ali, niet in actie. Op de 400m loste Michael Norman de torenhoge verwachtingen in. Norman snelde naar de snelste chrono van het jaar met 43″56 en bleef zo Champion Allison en Randolph Ross voor. De volledige top vijf dook onder 44″50. Bij de vrouwen ging de zege naar Talitha Diggs in 50″22. Allyson Felix legde in haar laatste deelname aan de trials beslag op plaats zes en mag dus naar het WK in functie van de Amerikaanse aflossingsploegen.

Allyson Felix – foto: Jasper Jacobs

Kopzorgen voor Kendricks, Kerley maakt indruk

Minder verging het uittredend wereldkampioen in het polsstokspringen Sam Kendricks. De nationale recordhouder in openlucht kwam niet in actie en werkte dit seizoen amper één competitie af. Afwachten dus of Kendricks zich nog tijdig kan opladen voor het eerste WK op eigen bodem. Chris Nilsen won het polsstokspringen overigens met een eerder tegenvallende 5m70. Vrijdag stal Fred Kerley de show op de 100m. Kerley stoomde tot twee keer toe naar een toptijd met een beste wereldjaarprestatie van 9″76 in de halve finales, gevolgd door een al even straffe 9″77 in de finale. Geen enkele atleet dook op dezelfde dag tot twee keer toe onder de grens van 9″80. In zijn zog snelden Marvin Bracy en Trayvon Bromell naar WK-tickets met respectievelijk 9″85 en 9″88. Titelverdediger op het WK in eigen land, Christian Coleman, stuurde zijn kat in de finale waarin de volledige top zeven onder tien seconden bleef. Kerley hoopt zich zondag ook te verzekeren van een WK-ticket op de 200m.

Bij de vrouwen ging de zege verrassend naar Melissa Jefferson. Zeven dagen na haar achtste plaats op de NCAA-kampioenschappen in datzelfde Eugene knalde Jefferson, weliswaar met te veel rugwind, naar een onwaarschijnlijke 10″69. Aleia Hobbs en Twanisha Terry vermogen Jefferson op het WK door onder 10″75 te blijven. Ook bij de vrouwen dook de top zeven onder een magische grens, namelijk die van 11 seconden. In het kogelstoten haalde Ryan Crouser zoals verwacht uit. De wereldrecordhouder stootte zijn projectiel maar liefst 23m12 ver, goed voor een beste wereldjaarprestatie. Uittredend wereldkampioen Joe Kovacs kwam ook goed voor de dag, al moest hij vrede nemen met de tweede stek en een bijhorende 22m87.

Ryan Crouser – Foto: Fernando Frazão/Agência Brasil