Een nieuwe dag, een nieuwe waanzinnige finale van de 400 meter horden in Tokio. De Amerikaanse Sydney McLaughlin trok het laken naar zich toe en dook met 51″46 bijna een halve seconde onder haar eigen wereldrecord. Zilver was weggelegd voor haar landgenote en uittredend olympisch kampioene Dalilah Muhammad. Femke Bol bezorgde Nederland een tweede atletiekmedaille en zette met 52″03 een Europees record neer. 

Nog geen dag na de wervelende finale op de 400m horden bij de mannen werd het uitkijken naar de finale bij de vrouwen. Ook daarin leek het WR, dat eerder dit jaar al gelopen werd, te gaan sneuvelen. Uittredend olympisch kampioene Dalilah Muhammad wilde haar landgenote Sydney McLaughlin onder druk zetten met een verschroeiende start. In de tweede wedstrijdhelft nam de jongste van het Amerikaanse duo de bovenhand. McLaughlin knalde naar een chrono van 51″46, bijna een halve seconde onder haar eigen WR. Muhammad dook eveneens onder het voormalige WR met 51″58. Twee jaar geleden op het WK in Doha bedroeg het verschil nog zeven honderdsten in het voordeel van Muhammad.

In de strijd om plaats drie stond er geen maat op onze noorderbuur Femke Bol, die voor het eerst in 15 wedstrijden ‘het hoofd moest buigen’. Al was dat niet onlogisch gezien het feit dat Bol voor het eerst in actie kwam tegen de twee snelste dames aller tijden. De Nederlandse knalde onhoudbaar naar brons in 52″03, 31 honderdsten onder het Europese record van Joelia Petsjonkina. Voor Bol is het haar zoveelste verpulvering van haar eigen nationaal record. In de halve finales van het WK in Doha was de atlete nog altijd maar 21-jarige atlete goed voor 55″32, nog geen twee jaar later doet ze ruim drie seconden beter. Die progressie doet het beste verhopen met het oog op duels met McLaughlin in de toekomst. Die laatste ging vandaag 77 honderdsten sneller dan tijdens de finale in Doha.

De parallel met de mannenrace was overigens zeer opmerkelijk, aangezien het WR verpulverd werd en de volledige top drie onder het WR dook dat eerder dit jaar nog op de tabellen stond. De 400m horden stond als discipline niet altijd in de spotlights, maar na de pure waanzin van de afgelopen week zullen heel wat jongeren zich geïnspireerd voelen om de lage horden een kans te geven.