Donderdag is in Eugene, Oregon het tweede luik van de Amerikaanse trials van start gegaan. Met de finales van onder meer het kogelstoten en de 3.000m steeple bij de vrouwen viel er donderdag al heel wat te beleven. Al ligt het zwaartepunt van de trials op het komende slotweekend. De 17-jarige Erriyon Knighton zorgde vrijdag voor opschudding door de snelste chrono neer te zetten van alle atleten in de reeksen op de 200m. Knighton scherpte ook zijn eigen beste prestatie aller tijden bij de scholieren aan naar 20″04. Allyson Felix lijkt na haar tweede plaats op de 400m ook klaar om mee te strijden voor een ticket op de 200m.

De Amerikaanse trials blijven ook na zes dagen spektakel opleveren. Tijdens de reeksen van de 200m verbaasde een scholier door de snelste tijd van alle deelnemers neer te zetten. Erriyon Knighton was tot gisteren voor het grote publiek een onbekende naam. Knighton bracht daar zelf verandering in door tijdens de eerste van vier reeksen naar de zege te snellen in 20″04, de beste prestatie aller tijden door een scholier. Knighton bleef met die tijd niemand minder dan Noah Lyles en Fred Kerley voor in die eerste reeks. Lyles is regerende wereldkampioen op de halve baanronde en Kerley bewees met een ticket naar Tokio op de 100m ook over een stel snelle benen te beschikken. Bovendien snoepte Knighton met zijn chrono ook het in de Verenigde Staten prestigieuze ‘high school record’ (20″09) én Amerikaans juniorenrecord van Lyles af. Het leverde de nodige hilariteit op tijdens de interviews na afloop (zie onderstaand filmpje).

Allyson Felix bewees dat ze ook op de 200m wil meestrijden voor olympische tickets. Felix, die al zeker is van Tokio op de 400m, snelde in de eerste halve finale naar de tweede plaats in een seizoensbeste van 22″20. Jenna Prandini bleef Felix voor met een stevige 21″99, de op één na snelste tijd van het jaar na Gabrielle Thomas. Die laatste scherpte dan weer haar eigen beste wereldjaarprestatie aan in de tweede halve finale door naar 21″94 te knallen. Voor een plaatsje in de finale was 22″45 nodig, puur ter duiding: Cynthia Bolingo zou met haar 22″79 van afgelopen weekend 14de geworden zijn in die waanzinnig hoogstaande halve finales. In afwezigheid van Evan Jager was de finale op de 3.000m steeple bij de mannen een open strijd. Hillary Bor trok aan het langste eind met 8’21″34, binnen de seconde gevolgd door Bernard Keter en Mason Ferlic.

Zes vrouwen doken in de halve finales van de 800m onder twee minuten. Athing Mu lijkt op haar 19de dé uitgesproken favoriete voor de zege in de finale na een indrukwekkende 1’59″31. Mu bleef Kate Grace voor in de eerste van twee halve finales. Pittig detail: Grace is 13 jaar ouder dan de wereldrecordhoudster bij de junioren. Ook Ajee Wilson en Raeyvn Rogers kwalificeerden zich probleemloos voor de finale door onder twee minuten te blijven. Rai Benjamin liep op de lage horden naar een zuinige overwinning in de tweede halve finale met 48″61. De snelste man in de halve finales werd Kenny Selmon. Selmon ging nog één tiende sneller dan Benjamin. Alle deelnemers aan de finale liepen in de halve finales sneller dan 49″40. Dé verrassing van de dag was helaas een valpartij van Sean Burrell, die recent nog het WR bij de junioren naar 47″85 bracht. Burrell liep zijn race wel nog uit, maar de tijd van 67″32 bracht geen soelaas.

Zeven heren sprongen voorbij acht meter in de kwalificaties van het verspringen. Jarrion Lawson had daarvoor wel zijn derde en laatste poging nodig, aangezien de voormalige vice-wereldkampioen twee missers liet optekenen alvorens naar 8m12 te springen. Regerend olympisch kampioen, Jeff Henderson, was de zevende performer in de kwalificaties met 8m02. Daarvoor had de gouden medaillewinnaar van Rio één poging nodig. NCAA-sensatie JuVaughn Harrison liet zich gelden door 8m06 te springen in het verspringen én anderhalf uur later zich ook te verzekeren van de finale in het hoogspringen met 2m19.

Grant Holloway – Foto: Erik Van Leeuwen

Op de 110m horden bij de mannen ging het een en ander grondig fout. De vierde reeks op de hoge horden moest namelijk vijf keer van start gaan. Vier keer door een fout bij de organisatie, gevolgd door een valse start. Wereldkampioen Grant Holloway ondervond geen last van de startersproblematiek, aangezien hij in de eerste reeks probleemloos naar snelste chrono snelde van alle deelnemers met 13″11. Ook andere kandidaten voor Tokio zoals Daniel Roberts en Devon Allen kenden weinig moeite in de reeksen met respectievelijk 13″22 en 13″26. Vervolgens ging het nogmaals fout bij de vrouwen op de lage horden. Sydney McLaughlin moest tot vier keer toe in de startblokken kruipen. De tweede performer ooit op de 400m horden bleef echter ijzig kalm en liep moeiteloos naar 54″07, met voorsprong de snelste tijd in de reeksen. Haar grootste concurrentes, Shamier Little en wereldrecordhoudster Dalilah Muhammad, waren het sterkst in respectievelijk de tweede en vierde reeks met 55″22 en 55″51.

De 1500m is traditiegetrouw een spektakelrijke discipline op de trials. De halve finales bij de mannen stelden niet teleur. Craig Engels bleef NCAA-ster Yared Nuguse in een snedige 3’38″56. De tweede halve finale werd tegen alle verwachtingen in een tactisch steekspel. Regerend olympisch kampioen Matthew Centrowitz liep een erg attente koers en haalde uit in de slotronde. Centrowitz dook over de finish in 3’42″96, gevolgd door nog zo’n NCAA-ster Cole Hocker. Het duo lachte naar elkaar net voor de eindstreep, wat deed denken aan het hilarische moment tussen sprinters Usain Bolt en Andre De Grasse op de Spelen in 2016. Mason Finley won een weinig hoogstaande competitie in het discuswerpen met een beste worp van 63m07. In Tokio krijgt hij het gezelschap van Reggie Jagers en Sam Mattis.

Coburn tankt vertrouwen, Ramsey haalt uit

Emma COBURN – Foto: Golazo

Op donderdag stonden net zoals vrijdag slechts twee finales gepland met het kogelstoten en de 3.000m steeple voor vrouwen. Jessica Ramsey pakte in het kogelstoten uit met een meetingrecord van 20m12. Haar vierde poging was een antwoord op de 19m86 die Raven Saunders had neergezet. Adelaide Aquila was maar wat blij dat haar eerste poging van 18m95 uiteindelijk recht gaf op de derde stek en het bijhorende ticket naar Tokio. Ook op de steeple viel een meetingrecord te noteren. Hier was Emma Coburn aan het feest, al kon Coburn wel op beekwerk van Courtney Frerichs rekenen. In de slotronde snelde Coburn, de wereldkampioene van 2017, weg van Frerichs in 9’09″41.Frerichs volgde een slordige twee seconden later op de tweede stek, op haar beurt gevolgd door de verrassende Val Constien die met 9’18″34 tot ieders verbazing het derde ticket greep. De nummers één en twee omhelsden Constien, die haar ogen niet kon geloven.

Wereldkampioene DeAnna Price haalde stevig uit in de kwalificaties van het hamerslingeren. Price slingerde haar projectiel maar liefst 77m10 weg, goed voor – u zal het nooit raden – een meetingrecord op de trials. In de kwalificaties van het polsstokspringen bij de vrouwen kenden grote namen zoals Jenn SuhrKatie Nageotte en Sandi Morris geen moeite met de gevraagde 4m50. Zowel Nageotte als Morris begonnen hun competitie op die hoogte, om vervolgens meteen hun stokken op te bergen. Brittney Reese wordt 35 in september, maar daar was tijdens de kwalificaties van het verspringen weinig van te merken. De viervoudige wereldkampioene in openlucht vloog namelijk naar 6m86 in haar eerste poging. Vijf jaar geleden in Rio werd Reese tweede op de Spelen.

Brittney Reese – Foto: Golazo