Na een schitterend atletiekjaar 2019 is het uitkijken naar wat 2020 in petto heeft. Met kampioenschappen zoals het WK indoor, het WK halve marathon, de Olympische Spelen en het EK in Parijs belooft het wederom een jaar te worden om duimen en vingers bij af te likken. Daarom trekken wij onze stoute schoenen aan door in een glazen bol te kijken, om de zogeheten ‘bold predictions’ (of stoute voorspellingen) op u los te laten met het oog op 2020.

12 januari – Wanders stoomt naar ER tien kilometer in Valencia

Julien Wanders schuwt de risico’s niet tijdens een razendsnelle 10 kilometer doorheen de straten van de Spaanse stad Valencia. Het Zwitserse supertalent op de weg neemt een stevige hap uit zijn eigen Europees record en finisht na 27’15. In de aanvangsfase kan Wanders profiteren van het beulwerk voor de razendsnelle Keniaan Rhonex Kipruto, die onder 27 minuten duikt.

13 maart – 15 maart

WK indoor – Morgunov herrijst als een feniks uit de as 

Timur Morgunov, de regerende vice-Europese kampioen en eindwinnaar van de Diamond League in 2018 in het polsstokspringen, maakt zijn terugkeer op het internationale niveau langs de grote poort. In de finale van het WK in zaal in Nanjing is de onder een neutrale vlag uitkomende Rus alles en iedereen de baas. Met 6m02 blijft hij Sam Kendricks en Piotr Lisek voor. Morgunov is back in business én hoe.

WK indoor – Mihambo met een fenomenale sprong naar goud

Malaika Mihambo was in 2019 veruit één van de meest onderschatte atletes. De verspringster wil zich in 2020 des te meer bewijzen en doet dat met verve. Tijdens de WK-finale vliegt ze in eerste instantie naar 7m27, een ruime verbetering van haar indoor-PR. In haar vijfde en voorlaatste poging doet de Duitse het zowaar nog beter. Ze zweeft naar 7m40, een verbetering van het WR in zaal van haar landgenote Heike Drechsler met drie centimeter.

WK indoor – Holloway houdt Roberts maar net af ondanks WR

Grant Holloway – Foto: Erik Van Leeuwen

Het Amerikaanse duo Grant Holloway en Daniel Ellis Roberts maakt furore tijdens het WK in zaal op de hoge horden. Holloway, de wereldkampioen in open lucht, is dé topfavoriet. Al moet hij toekijken hoe Roberts imponeert in de reeksen en halve finales. In de finale knalt Holloway echter naar de perfecte race, terwijl Roberts zich in de laatste horde verslikt. Holloway klokt af na 7″29, een verbetering van het 26 jaar oude WR van Colin Jackson met één honderdste. Roberts strandt uiteindelijk op amper drie honderdsten van het goud.

29 maart – Kamworor evenaart zegereeks van Tadese tijdens WK halve marathon

In het Poolse Gydnia volgt Geoffrey Kamworor zichzelf voor de vierde keer op als wereldkampioen op de halve marathon. De Keniaan evenaart zo de zegereeks van Zersenay Tadese, al was die laatste goed voor vijf zeges in totaal. Kamworor, de huidige wereldrecordhouder op de halve marathon, duikt wel als eerste man ooit onder 59 minuten tijdens het WK halve marathon.

26 april – Kipchoge duikt onder 2u02 in Londen

Eliud Kipchoge – Foto: NN Running Team

Na zijn triomftocht tijdens de Ineos 1:59 Challenge is de honger van ene Eliud Kipchoge allerminst gestild. De Keniaanse marathongod knalt tijdens ‘zijn’ London Marathon naar een vijfde overwinning in een razendsnelle 2u01:48. Geen enkele atleet liep ooit zo snel tijdens een officiële marathon die niet in Berlijn werd gelopen. Ook het zegerecord in de hoofdstad van de Brexit komt zo op de naam Kipchoge te staan.

7 juni – Hassan snelt naar onwaarschijnlijke chrono

Op de Wanda Diamond League-meeting in het vernieuwde Hayward Field in Eugene, het stadion waar in 2021 het WK gepland staat, krijgt Sifan Hassan een uitgelezen kans om het WR op de 1500m aan te scherpen. De Nederlandse stelt niet teleur en duikt zelfs als eerste vrouw ooit onder 3’50 met een eindtijd van 3’49″93.

11 juni – Warholm stoomt dankzij thuispubliek naar WR

Een kolkend Bislett stadion in Oslo wacht in spanning af op hét slotnummer van een goedgevulde atletiekavond. Karsten Warholm, de Viking bij uitstek, betreedt het stadion als een rockster. Toch is de spanning te snijden, want de Noor wil maar één iets verwezenlijken voor eigen volk: het WR van Kevin Young van de tabellen lopen. In zijn gekende stijl stoomt hij weg van de concurrentie. Alles komt aan op de laatste hordes. Er wordt niet getrippeld, mede dankzij het feit dat hij als het ware over de horden wordt gedragen door het publiek. De klok stopt na 46″73. Kevin Young dacht nooit aan het feit dat hij zijn WR zou verliezen op een donderdag. Warholm niet langer de Viking, maar Thor, God of Thunder.

28 juni – Claes knalt naar BR, Sacoor voor het eerst onder 45 seconden

Op de tweede dag van het BK AC is het volop uitkijken naar het eerste loopnummer van de dag. Hanne Claes had namelijk tijdens de reeksen van de 400m horden al haar visitekaartje afgegeven door met sprekend gemak 55″50 te klokken. In de finale doet Claes er een schepje bovenop. Van sprekend gemak is geen sprake meer, maar dat is ook voelbaar aan de chrono. Net zoals het BK van 2019 komt Claes met de handen in de lucht over de streep, aangezien de klok 54″90 aangeeft. Ann Mercken is haar 24 jaar oude BR kwijt aan een vrouw die eveneens in Hasselt werd geboren (knipoog).

Hanne Claes – Foto: Erik Van Leeuwen

Jonathan Sacoor imponeert tijdens de reeksen van de vlakke baanronde door naar 45″70 te joggen. In de finale doet hij een beroep op zijn collega’s bij de Belgian Tornados. Vooral Dylan Borlée kan de op dat moment nog regerende wereldkampioen bij de junioren blijven pushen. Sacoor duikt met 44″89 voor het eerst onder 45 seconden. Borlée blijft zijn tweelingbroers voor in een stevig PR van 45″17, het ziet er rooskleurig uit voor de Tornados.

31 juli – 9 augustus

OS Tokio – Queen Nafi strikes again

Nafi Thiam moest op et WK in Doha haar meerdere erkennen in een uitmuntende Katarina Johnson-Thompson. Op de Spelen in Tokio zijn de rollen omgedraaid. KJT laat kostbare punten liggen na een matige passage in het hoogspringen. Thiam had eerder al op de hoge horden een stevig PR neergezet. Haar Britse concurrente bezwijkt onder de druk. In het verspringen evenaart Thiam haar eigen BR. Onze landgenote sluit haar tweedaagse af met 7.035 punten en plots hebben we er een Europese recordhoudster bij.

OS Tokio – Coleman wervelt naar olympisch record tijdens 100m-finale

Christian Coleman (derde van links) – Foto: Bjorn Parée

Christian Coleman laat tijdens de Olympische Spelen in Tokio niets aan het toeval over. Tijdens de reeksen en halve finales imponeert hij door uit te bollen naar respectievelijk 9″93 en 9″79. In de finale knalt hij als een “bullet from a gun” naar een prestatie die ene Usain Bolt in de verlegenheid had kunnen brengen. Met 9″62 wordt hij de tweede performer aller tijden én de nieuwe Amerikaanse en olympische recordhouder.

OS Tokio – McLaughlin onttroont Muhammad en duikt onder 52 seconden

De lage horden bij de vrouwen waren het hoogtepunt van het WK in Doha. Toen hield Dalilah Muhammad haar negen jaar jongere landgenote Sydney McLaughlin nog nipt af. In Tokio, nota bene al de tweede Spelen voor de amper 21-jarige hordeloopster. In de olympische finale houdt McLaughlin gelijke tred met de titelverdedigster. In de laatste rechte lijn wordt de generatiekloof duidelijk. McLaughlin perst er een geniaal slot uit en de klok stopt na een huiveringwekkende 51″99. Oh ja, dat laatste is een WR, al went dat blijkbaar.

OS Tokio – Taylor vliegt naar derde olympische titel op rij, Rojas grijpt felbegeerd WR

Viervoudig wereldkampioen hinkstapspringen Christian Taylor heeft een afspraak met de geschiedenis in Tokio, aangezien hij de eerste atleet kan worden in zijn discipline met zeven internationale titels in open lucht. Met een derde goud én een dito olympisch record van 18m19 evenaart hij Viktor Saneyev, die tussen 1968 en 1976 ook goed was voor drie gouden plakken. Bij de vrouwen is het uitkijken naar Yulimar Rojas, die net zoals haar Amerikaanse collega bij de mannen de tweede performer aller tijden is. De Venezolaanse doet zowaar nog straffer door naar 15m60 te springen, een verbetering van het 25 jaar oude WR van Inessa Kravets met maar liefst tien centimeter.

OS Tokio – Mahuchikh zweeft boven alles en iedereen uit

Yaroslava Mahuchikh – Foto: Getty Images for European Athletics

Yaroslava Mahuchikh doet tijdens de Spelen wat niemand voor mogelijk acht: ze verslaat Mariya Lasitskene. De Oekraïense is op het moment van de hoogspringfinale in Tokio nog altijd maar 18, maar zweeft toch naar 2m07, goed voor een verbetering van het olympische record van Yelena Slesarenko met één centimeter.

OS Tokio – Abdi en Naert in top tien olympische marathon, Bekele haalt het van Kipchoge

De olympische marathon draait in eerste instantie rond de titanenstrijd tussen Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele. In Sapporo, de stad die meer geschikt bleek dan de hoofdstad Tokio, wordt Kipchoge tot menselijkheid gedwongen. De snelste marathonloper gaat op de knieën voor de tweede snelste man ooit op die afstand, de tijd van 2u08:37 is bijzaak. Het wordt de eerste ‘nederlaag’ voor de Keniaan sinds 2014. Na de titanen doen onze landgenoten Bashir Abdi en Koen Naert het voortreffelijk. Beide heren blijven lang in elkaars gezelschap. Abdi komt in de slotfase nog gevaarlijk dicht in de buurt van de top vijf, maar moet vrede nemen met een schitterende zesde stek. Ook Naert doet het voortreffelijk, dankzij een achtste plaats ligt ook voor hem een olympisch diploma te wachten.

OS Tokio – Crouser kroont zich tot ultieme kogelkampioen met WR

Ryan Crouser revancheert zich tijdens de finale van het kogelstoten in Tokio voor zijn zilveren plak op het WK in Doha. De Amerikaan haalt het van Tom Walsh en Darlan Romani. Belangrijker is echter de afstand van de vijfde poging van Crouser: 23m15, een verbetering van het ‘vieze’ WR van Randy Barnes met drie centimeter. Crouser is zo de eerste man sinds 1990 die verder dan 23 meter stoot.

OS Tokio – Brons en BR voor Belgian Tornados

De Belgian Tornados – Foto: Erik Van Leeuwen

Op het WK in Doha behaalden de Belgian Tornados al een bronzen plak, maar toch ontbrak nog olympisch eremetaal voor het collectief onder leiding van Jacques Borlée. Tokio is meteen het laatste grote kampioenschap voor de tweeling Kevin en Jonathan Borlée. De broers stellen, in het gezelschap van startloper Dylan Borlée en een ontketende Jonathan Sacoor, het brons veilig na een waanzinnige strijd met Botswana. Onze landgenoten finishen als derde in een BR van 2’58″17.

25 augustus – 30 augustus

EK Parijs – Isaac Kimeli sprint naar brons tijdens 5.000m

Isaac Kimeli kan na zijn knappe passage op zijn eerste Olympische Spelen alvast terugblikken op een mooi zomerseizoen. Toch wil Kimeli méér en de EK-finale van de 5.000m is een ideaal moment, aangezien hij twee jaar eerder nog gediskwalificeerd werd omdat hij te vroeg naar binnen was gekomen. Kimeli loopt een attente koers en moet in de slotronde alleen Jakob Ingebrigtsen en Yermaneberhan Crippa voor zich dulden.

EK Parijs – EK-finale voor afscheidnemende Berings, BR voor Zagré

Eline Berings kan op haar laatste internationale kampioenschap behalen wat ze in 2018 niet kon: de finale van het EK. Berings knalt zoals gewoonlijk uit de startblokken in de halve finales van de 100m horden en klokt af na 12″85, net voldoende om als snelste verliezer naar de finale te mogen. In die finale wordt ze knap zesde in 12″79. Anne Zagré doet nog twee plaatsen beter met een minieme verbetering van haar eigen BR met 12″70.

EK Parijs – Eerste internationale medaille voor Belgian Cheetahs, Tornados met drie op een rij

De Belgian Cheetahs lopen op een roze wolk nadat ze hun eerste Olympische Spelen hebben afgesloten op een vijfde stek. Het team is echter gebrand op een sterke prestatie op hun tweede EK in open lucht. Coach Carole Bam motiveert de dames als nooit tevoren en roept haar team samen met een Belgisch supporterslegioen in Parijs naar een knalprestatie. Alle druk komt opnieuw te liggen op de schouders van slotloopster Camille Laus. Ze stelt niet teleur, gaat tot het uiterste en gooit zichzelf over de finish. Het brons is binnen. Het Belgisch delirium is een feit, want het Belgische mannenteam verzekert de derde opeenvolgende Europese titel én dat zonder Kevin en Jonathan Borlée. Slotloper Jonathan Sacoor rolt een te snel gestarte Matthew Hudson-Smith in de slotmeters op.

4 september – Warholm doet Koning Boudewijnstadion ontploffen, emotioneel afscheid voor Borlée en Berings

De Memorial Van Damme is voor het eerst in jaren geen finale van de Wanda Diamond League, maar daardoor moet de topmeeting niet aan kwaliteit inboeten. Kersvers olympisch en Europees kampioen Karsten Warholm zorgt met een razendsnelle baanronde met horden voor één van de hoogtepunten van de avond. Twee grote namen nemen tijdens de Memorial op een gepaste manier afscheid van de sport en het thuispubliek. Eline Berings en Jonathan Borlée waren in hun carrière samen goed voor meer dan 40 internationale kampioenschappen.

13 december – Belgisch mannencollectief snelt naar goud op EK veldlopen

De senioren mannen doen in het Ierse Dublin zowaar nog beter dan één jaar eerder in Lissabon. Dankzij een bronzen plak van Isaac Kimeli, een zesde stek van Soufiane Bouchikhi tijdens zijn laatste EK in het veld én een 12de plaats van de afscheidnemende Lander Tijtgat verzekeren onze mannen het goud.

De zilveren seniorenploeg van het EK in Lissabon – Foto: Jeroen De Meyer