Amper twee finales op de zesde dag van het WK in Eugene, al leverde de 3.000m steeple voor vrouwen wel spektakel op voor tien finales. Norah Jeruto liep voor het eerst in de kleuren van Kazachtstan en schonk haar nieuwe natie het goud in een kampioenschapsrecord van 8’53″02. Voor het thuispubliek werd de finale van het discuswerpen een teleurstelling. Topfavoriete Valarie Allman lost te verwachtingen niet in en moest vrede nemen met het brons. De Nederlanders waren goed op dreef met onder meer een Nederlands record voor Lieke Klaver in de halve finales van de 400m én een vierde stek voor Jorinde van Klinken in de die discusfinale.

De zesde WK-dag in Eugene was de voorlopig met voorsprong meest rustige qua finales. De 3.000m steeple voor vrouwen leek vooraf niet meteen het meest spectaculaire nummer, maar onder meer Norah Jeruto en Winfred Yavi maakten er een mooi schouwspel van. Vooral Yavi, de snelste vrouw van het seizoen, nam veel kopwerk voor haar rekening. De atlete uit Bahrein zou haar inspanningen cash betalen, want in de slotronde viel ze alsnog naast het podium. Jeruto, die sinds januari de kleuren van Kazachtstan vertegenwoordigt, klaarde de klus op de laatste waterbak en hield het Ethiopische duo Getachew-Abebe achter zich. Met 8’53″02 zette ze zowel de snelste tijd van het jaar, als een kampioenschapsrecord neer. De Amerikaanse dames speelden geen rol in de medaillestrijd. Courtney Frerichs was de eerste atlete op eigen bodem met een zesde stek.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1549965419569483777

Ook in het discuswerpen geen Amerikaans feestje. Topfavoriet Valarie Allman ging ten onder aan de stress en moest uiteindelijk vrede nemen met het brons. De verrassende winnares was de Chinese Bin Feng dankzij een PR van 69m12. Sandra Perkovic was goed voor zilver met 68m45, 15 centimeter beter dan Allman. Onze noorderbuur Jorinde van Klinken werd knap vierde met een worp van 64m97. Van Klinken was niet de enige Nederlandse die goed voor de dag kwam op woensdag. Femke Bol kende weinig moeite in de halve finales van de 400m horden. Bol klokte af na 52″84 en zette de tweede tijd neer van alle halve finalisten. Alleen wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin liep met sprekend gemak sneller (52″17) in de meest hoogstaande halve finales ooit op de lage horden.

Lieke Klaver bewees in de reeksen van de 400m al dat ze over een stel superbenen beschikt. Die lijn trok de kersverse Nederlandse recordhoudster op de baanronde door in haar halve finale. In de tweede van drie halve finales moest Klaver alleen Fiordaliza Cofil voor zich dulden. Met een tweede stek en een nieuw Nederlands record van 50″18 trekt Klaver als zesde atlete naar de finale van de 400m. Shaunae Miller-Uibo gaf de beste indruk in die halve finales door vlot naar een seizoensbeste van 49″55 te lopen.

De reeksen van de 5.000m werden geteisterd door het warme weer, met temperaturen van om en bij de 35 graden in de schaduw. Het weer eiste slachtoffers. Onder meer Konstanze Klosterhalfen moest lijdzaam toezien hoe ze een finalekans verspeelde. Wie wél naar de finale trekt, is Sifan Hassan. De Nederlandse gaf een degelijke indruk na haar vierde plaats op de 10.000m. In de finale moet de tweevoudige olympische kampioene het wel opnemen tegen onder meer de winnares van de 10.000m, Letesenbet Gidey én de zilveren medaillewinnares van de 1500m, Gudaf Tsegay.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1549934586284556290