Meetingdirecteur Kim Gevaert kondigde donderdagochtend de eerste grote namen aan voor de Allianz Memorial Van Damme op 8 september. Als openingsact gaat Bashir Abdi over 10.000m op zoek naar het Europees record van Mo Farah en het Belgisch record van Mohammed Mourhit. Behalve vaste klanten Mondo Duplantis en Yaroslava Mahuchikh verwelkomt de Brusselse Diamond League-meeting voor het eerst hordensensatie Sydney McLaughlin-Levrone. Daarnaast zullen ook Nafi Thiam en Jakob Ingebrigtsen present tekenen.

Vergezeld door Yaroslava Mahuchikh presenteerde Kim Gevaert de affiche van de 47ste Memorial Van Damme. Daarop pronkt onder andere de 21-jarige Oekraïense die al voor de derde opeenvolgende keer deelneemt. Zij betwist in Brussel een halve thuismatch want Mahuchikh verliet haar door oorlog geteisterde thuisland en vond in Heusden-Zolder een tijdelijke uitvalsbasis buiten Oekraïne. Het Koning Boudewijnstadion zal tegen september een nieuwe piste huisvesten en is nu al opgefrist met nieuwe zitjes.

Andere grote namen die al aangekondigd werden zijn Jakob Ingebrigtsen, Mondo Duplantis en Sydney McLaughlin-Levrone. Vooral die laatste springt in het oog want de Amerikaanse neemt voor het eerst voor het deel op de Memorial. De wereldrecordhoudster, olympisch kampioene en wereldkampioene betwistte vorig seizoen niet al te veel wedstrijden waardoor het extra interessant is dat de Memorial haar nu aan de start krijgt.

Het Belgische publiek krijgt met Nafi Thiam en Bashir Abdi al zeker twee gigantische nationale smaakmakers te zien. Abdi liet na zijn overwinning in de marathon van Rotterdam uitschijnen dat hij deze zomer zijn snelheid opnieuw zou gaan aanscherpen op de kortere afstanden. Zijn grote doel wordt dus het Europese record over 10.000m van Mo Farah uit 2011. De Brit deed er indertijd 26’46”57 over. Een Europees record zou uiteraard meteen een Belgisch record betekenen en daarmee komt Mohammed Mourhit in het vizier. Die legde de 10.000m 24 jaar geleden namelijk af in 26’52”30. Een bekende uitdaging voor Bashir Abdi, die in maart Mourhits BR op de halve marathon van de tabellen liep.