Sydney McLaughlin-Levrone en Mondo Duplantis zijn op de World Athletics Awards in Monaco in de prijzen gevallen. McLaughlin zag haar twee wereldrecords op de 400m horden en twee wereldtitels op het WK in Oregon beloond met de trofee van Atlete van het Jaar. Bij de mannen nam Mondo Duplantis voor de tweede keer de trofee voor Atleet van het Jaar in ontvangst. Erriyon Knighton en Adriana Vilagos werden tot Rising Stars gekroond.

De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft jaarlijks een afspraak in Monaco, de ministaat waar het hoofdkwartier van de organisatie gevestigd is, voor de World Athletics Awards. Topfavorieten Sydney McLaughlin-Levrone en Armand ‘Mondo’ Duplantis schoten de hoofdvogel af in Monaco. McLaughlin-Levrone zag haar twee wereldtitels op de 400m horden en 4x400m bekroond met de titel van ‘Atlete van het Jaar’. De nog altijd maar 23-jarige Amerikaanse brak tot twee keer toe het wereldrecord op de lage horden en liep in de nasleep van het WK nog de snelste tijd ooit op Europese bodem.

Duplantis was op zijn beurt goed voor drie wereldrecords in het polsstokspringen. Het Zweedse fenomeen won zowel het WK indoor als het WK outdoor met een WR en vloog in totaal 23 keer over zes meter in 2022. Duplantis haalde het zo onder meer van marathonkoning Eliud Kipchoge.

Erriyon Knighton mocht voor het tweede jaar op rij de trofee voor Rising Star in ontvangst nemen. Niemand deed dat de 18-jarige Amerikaan voor. Knighton liep een onwaarschijnlijke 200m in 19″49 vroeg in het zomerseizoen, om vervolgens de jongste individuele medaillewinnaar in een sprintdiscipline op het WK ooit te worden dankzij een bronzen plak. Bij de vrouwen ging de Rising Star-trofee naar de Servische Adriana Vilagos. De speerwerpster won het WK voor junioren in Cali met een kampioenschapsrecord en was op het EK in München goed voor een zilveren plak.

Nafi Thiam, laureaat van de Rising Star in 2016 en Atlete van het Jaar in 2017, was dit jaar niet genomineerd ondanks een derde gouden plak op het WK en EK in de zevenkamp.