We zijn aanbeland bij de derde en meteen ook laatste dag van het BK AC in Gentbrugge. Vandaag staan er nog achttien Belgische titels op het spel. Wie maakt de favorietenrol waar? Wie zorgt er voor de verrassing? Wie doet een goede zaak met oog op de internationale kampioenschappen? Met onze live-updates kan u alles op de voet volgen. 

Live-updates

17u20: De laatste finale van de dag is al aangebroken: de 200m bij de vrouwen. Daar is het uitkijken naar de strijd tussen Imke Vervaet, Delphine Nkansa en Rani Rosius. Nkansa schoot als een speer uit de blokken en kwam als eerste uit de bocht. Vervaet reageerde meteen en kwam naast Nkansa. De felle strijd werd uiteindelijk gewonnen door Nkansa, zij haalde het voor Vervaet, die hier vandaag voor een thuispubliek zeker de titel had willen halen. Nkansa haalde goud in 23”35, Vervaet gaat naar huis met zilver in 23”39 en het brons is voor Rosius in 23”60.

17u15: De 200m bij de mannen werd een spannende wedstrijd tussen Robin Vanderbemden en Dylan Borlée. Vanderbemden kwam als eerste uit de bocht, maar Borlée kon de laatste meters het laken naar zich toetrekken in 21”19. Dit is zijn eerste titel op de 200m. Brons is weggelegd voor Amine Kasmi in een tijd van 21”41.

17u08: Elise Vanderelst nam de snelste start op de 1500m. Al in het begin van de wedstrijd sloeg ze een kloof met haar tegenstanders. Lotte Scheldeman en Sofie Van Accom volgden in tweede en derde positie. Vanderelst werd nooit bedreigd in haar solotocht en liep naar de titel in 4’13”61. Van Accom beschikte de laatste meters over de snelste benen en won een spannende sprint met Lotte Scheldeman voor het zilver.

Elise Vanderelst – Foto: Peter Wagemans

16u40: Ook op de steeple ging het er hard aan toe. Daar was het vooral Rémi Schyns (Herve AC) die hoge ogen gooide door in de beginfase meteen aan een hoog tempo te lopen. Dat tempo kon hij gedurende de hele wedstrijd mooi aanhouden. Uiteindelijk haalde hij de Belgische titel in een chrono van 8’50”40. Toch was het in de laatste ronde nog opletten geblazen voor Pieter-Jan Hannes (AC Herentals) die nog met een eindsprint nipt achter Schyns bleef. Hannes liet een tijd optekenen van 8’50”52. Marco Vanderpoorten (AC Hamme) vervolledigde het podium met een knappe chrono van 8’59”13.

16u30: Het polsstokspringen bij de mannen is ondertussen afgelopen. Daarin was het vooral uitkijken naar wat Ben Broeders vandaag kon doen. In diezelfde finale was het ook uitkijken naar de comeback van Thomas Van Der Plaetsen. Voor de atleet uit Deinze was het de eerste keer dat hij in actie kwam na zijn blessure op de Olympische Spelen. Samen met Arnaud Art klaarde Van Der Plaetsen een hoogte van 5m30. Beide atleten halen zo de zilveren medaile. Ben Broeders ging vlot over 5m75 voor de Belgische titel. De hoogte van 5m90 zat er vandaag nog niet in maar komt er ongetwijfeld een van de volgende weken uit.

16u15: De finale van de 400m bij de vrouwen beloofde spannend te worden en stelde niet teleur. Naomi Van Den Broeck was gebrand op die Belgische titel. Ze schoot pijlsnel uit de startblokken en nam al meteen de leiding. Ook de Chileense Martina Weil Restrepo startte heel snel. Ze werd gevolgd door Camille Laus en Helena Ponette. In de laatste rechte lijn werd het nog een spannende strijd voor de overwinning. Uiteindelijk werd het Van Den Broeck die met een knappe eindsprint de overwinning en de Belgische titel binnenhaalde in een knappe tijd van 51”73. Daarmee blijft ze amper 3 honderdsten boven de limiet voor het EK in München. Martina Weil Restrepo behaalde de tweede plaats en een nieuw nationaal record voor Chili met 51”90. Het zilver ging naar Helena Ponette met 51”93, een verpulvering van haar record. Het brons was voor Camille Laus met 51”96.

Naomi Van den Broeck – Foto: Peter Wagemans

16u15: Op de 5000m bij de vrouwen was het vooral uitkijken naar de tweestrijd tussen Lisa Rooms (AVLO) en Chloé Herbiet (Waremme AC Oreye). Al na de eerste kilometer was er veel versnippering. Het duo Rooms en Herbiet nam al snel afstand op de rest. De twee hielden het tempo er goed in en wisselden elkaar vaak af. Pas in de laatste ronde koos Rooms het hazenpad. Uiteindelijk liet ze de chrono stoppen na 16’06”64. Herbiet, die vocht voor wat ze waard was, werd knap tweede in 16’15”36. Anne Schreurs van AC Genk strandde als derde in 16’51”93.

16u00: Zita Goossens wint net zoals vorig jaar het hoogspringen. Tot 1m84 was het nog een spannende strijd met Noor Vidts. Vidts moet genoegen nemen met een tweede plek, maar mag met een evenaring van haar persoonlijk record terugblikken op een sterke competitie. Merel Maes haalt met een sprong van 1m82 het bronzen plak binnen. Claire Orcel geraakte maar tot 1m77 en moet zich tevreden stellen met een vijfde plek.

15u55: Saliyya Guyse heeft de Belgische titel in het hinkstapspringen beet met een sprong van 12m95. Het zilver is voor Ilona Mason, en het brons voor Elsa Loureiro.

15u45: In het hoogspringen vlogen er al vier deelneemsters over 1m80. Titelverdedigster Zita Goossens had het minste pogingen nodig en staat momenteel aan de leiding samen met juniore Yorunn Ligneel.

15u25: Het speerwerpen bij de mannen is afgelopen. De Belgische titel is niet onverwachts naar favoriet Timothy Herman gegaan. Met een mooie worp van 75m28 was de overwinning na de eerste worp al binnen. Het zilver is voor Cedric Sorgeloos met 70m86, Jonas De Busscher haalde brons met een worp van 66m91. 

15u10: In de finale 100m AMH wheelchairs gaat Simon Clinquart met de Belgische titel naar huis. De atleet in de categorie IPC 46 kwam tot een mooie tijd van 12”48.

15u00: Op de 100m bij de mannen was het duel tussen de sprintbommen er een om duimen en vingers bij af te likken. In goede weersomstandigheden snelde Kobe Vleminckx (AC Lyra) naar de nationale titel in een puike chrono van 10”25. Ward Merckx (Koninklijke Vilvoorde AC) bood het nodige weerwerk in de wedstrijd en finishte als tweede in 10”36. Simon Verherstraeten (AC Lyra) maakt het podium compleet en klokte af op 10”49.

Kobe Vleminckx – Foto: Peter Wagemans

14u58: Topfavoriete Rani Rosius heeft zich zonet tot Belgisch kampioene gekroond in een nieuw persoonlijk record. Met een tijd van 11”28 duikt ze voor de eerste keer onder de 11”30. Dit is na Kim Gevaert de tweede beste Belgische prestatie aller tijden. De tweede plek was voor de twintigjarige Delphine Nkansa. Rani Vincke sprintte naar een bronzen medaille in een nieuw persoonlijk record van 11”54. 

14u45: De reeksen van de 100m horden zijn zonet van start gegaan. Aan de overkant van de piste liepen de atleten onder een stralend zonnetje naar de finish. Anne Zagré gaat met de beste tijd van 13”27 naar de finale. Nafi Thiam volgt met 13”76. Angel Agwazie en Ine Mylle bleven met 13”95 onder de 14 seconden. Het wordt ongetwijfeld spannend voor de podiumplaatsen tijdens de finale.

14u30: Op de 800m is het spektakel verzekerd. Daar trok Tibo De Smet (KRC Gent) aan het langste eind en dat is toch een verrassing van formaat. In een spannende tweestrijd verslaat hij Aurèle Vandeputte (Houtland AC) voor eigen publiek met een chrono van 1’45”32. Dat is amper 12 honderdsten boven het WK-limiet. Vandeputte liet een tijd noteren van 1’45”65. Tarik Moukrime (Seraing Athletisme) mag mee het podium op met een chrono van 1’48”15.

14u18: De finale bij de 400m horden was van hoog niveau. Paulien Couckuyt kroonde zich zoals verwacht tot Belgisch Kampioene in een nieuw seizoensbeste van 55″30. Titelverdedigster Hanne Claes leek haar tot 200m op de hielen te zitten. In de laatste rechte lijn moest ze haar clubgenote Nina Hespel voorbij laten. Hespel finishte in een sterk persoonijk record van 56″08, terwijl Claes zich tevreden moest stellen met 56″49. Scholiere Zoë Laureys knalde naar een zeer knappe tijd van 57″96. Dit is een verbetering van haar Belgisch record bij de scholieren en een kwalificatie voor het WK junioren in Cali. Laureys zet hiermee ook nog eens de beste Europese jaarprestatie neer.

14u00: Op de loopnummers bijten we de spits af met de 400m horden voor de mannen. Het weer zat – in vergelijking met de vorige twee dagen – goed mee voor de atleten. Dat bleek ook uit de resultaten. Dries Van Nieuwenhove uit AC Eendracht Aalst klokte af op 49”56. Daarmee mag hij zich kronen tot Belgisch kampioen. Kort daarna volgde Robin Van Damme (AC Meetjesland) als tweede in 50”86. Dylan Owusu van AC Lyra vervolledigde het podium met een chrono van 51”11.

13u20: Over enkele ogenblikken beginnen we eraan met het hamerslingeren. Ondertussen zijn ook onder meer Paulien Couckuyt en Ben Broeders zich aan het opwarmen voor de finale van de 400m horden en het polsstokspringen. Het belooft weer een mooie atletiekdag te worden. Wil je weten hoe er op dag 1 en dag 2 van het BK AC aan toe ging? Lees dan hier de live-updates van dag 1 en dag 2. De reacties met enkele prominenten van dag 1 en dag 2 vindt u hier.

Livestream

Heb je niet genoeg aan onze updates? Dan kan je het Belgisch kampioenschap van begin tot eind volgen via de livestream.