We hebben er even op moeten wachten, maar het eerste wereldrecord op het WK in Eugene is een feit. In de finale van de 400m horden stond er geen maat op Sydney McLaughlin. Voor eigen volk stoomde de Amerikaanse naar een fabelachtige recordtijd van 50″68, ruim zeven tienden onder haar eigen WR op de lage horden. Femke Bol was in die finale goed voor het zilver in 52″27, een evenaring van haar seizoensbeste en tweede prestatie ooit.

Op haar 22ste is Sydney McLaughlin nu al een levende legende. Die status dikte ze in de finale van de 400m horden voor eigen volk aan. In Hayward Field kwam niemand ook maar in de buurt van een ontketende McLaughlin. De Amerikaanse stormde weg van alles en iedereen. In de slotmeters bleek al dat de chrono ongelooflijk straf zou zijn. De klok stopte na 50″68, 73 honderdsten onder het WR dat ze recent nog neerzette op de Amerikaanse kampioenschappen. Drie jaar geleden moest McLaughlin nog vrede nemen met het zilver in Doha. Toen bedroeg het WR nog 52″16, intussen loopt het 22-jarige fenomeen net geen anderhalve seconde sneller op een baanronde met hindernissen.

In de strijd om de medailles sloeg Femke Bol haar slag. Bol evenaarde met 52″27 haar seizoensbeste en tweede chrono ooit. Onze noorderbuur bezorgt Nederland op die manier medaille nummer vier na eerdere successen met Anouk Vetter, Jessica Schilder en het team op de Mixed Relay. Veel rust krijgt Bol niet, want morgen jaagt ze met haar team op een finaleticket in de 4x400m. Ondanks een verstoorde voorbereiding legde titelverdedigster Dalilah Muhammad nog beslag op de de derde stek in 53″13 voor haar landgenotes Little en Wilson. De volledige top vijf bestond dus uit vier Amerikaanse atletes, al stak Bol dus wel een stokje voor een nieuwe clean sweep.

Femke Bol – Foto: FBK Games

De topfavorieten op de baanronde zonder horden behaalden in beide gevallen het goud. Shaunae Miller-Uibo snelde naar haar eerste wereldtitel in een beste wereldjaarprestatie van 49″11. Marileidy Paulino en Sada Williamsn vervolledigden het podium. Lieke Klaver viel ondanks een knappe 50″33 net naast het podium. Bij de mannen haalde Michael Norman zijn gram. De Amerikaan liep voor eigen volk naar zijn eveneens eerste wereldtitel in een tijd van 44″29. Het publiek en Norman zelf hadden op een betere tijd gehoopt, maar de specialist van de baanronde lost wel voor de eerste keer in zijn carrière de torenhoge verwachtingen in. Voormalig wereldkampioen Kirani James en de Brit Matthew Hudson-Smith mochten mee op het podium.

Kelsey-Lee Barber verlengde haar wereldtitel in het speerwerpen. De Australische wierp haar projectiel 66m91 ver, ruim voldoende voor de zege. De Amerikaanse Winger en Japanse Kitaguchi flankeerden haar op het podium. Opvallend: de twee Nederlandse team op de 4x100m maakten geen aanspraak op de finale. De Nederlandse mannen doken als enige team dat de finish haalde niet onder 39 seconden. Bij de vrouwen moest het kwartet vrede nemen met de 13de tijd van alle teams in de reeksen.