In aanloop naar het WK, dat komende zaterdag van start gaat, zag de Belgische selectie drie interessante pionnen afvallen. Nafi Thiam zal geen derde wereldtitel pakken en op de 800m moesten zowel Eliott Crestan als Tibo De Smet verstek geven. Ook internationaal zijn er om uiteenlopende redenen noemenswaardige uitvallers, met superster Sydney Mclaughlin-Levrone als meest opvallende naam.

Sydney Mclaughlin-Levrone is de snelste vrouw ooit op de lage horden, maar opteerde in 2023 voor de vlakke 400m. In haar vaste discipline verbeterde de 24-jarige atlete vier keer het wereldrecord en werd ze niet meer verslagen sinds 2019. Er was dus ruimte voor een andere uitdaging tijdens het pre-olympische seizoen. Mclaughlin-Levrone kwam tot dusver tot vijf wedstrijden, waaronder drie rondes op de Amerikaanse trials. Daarin was 48″74 haar beste chrono, wat van haar de snelste vrouw van het jaar en de tiende aller tijden maakt. Het supertalent leek dus helemaal klaar te zijn om in Boedapest voor het goud mee te strijden, maar zegt af voor het WK wegens een kleine knieblessure. Het kampioenschap verliest zo één van zijn grootste uithangborden. Trainer Bob Kersee gaf bij de LA Times aan liever geen risico’s te nemen met het oog op Parijs. Mclaughlin-Levrone werd in april al aangekondigd voor de Memorial Van Damme en deze week werd bekend dat ze het daar – opnieuw over de horden – zou gaan opnemen tegen Femke Bol. Door Mclaughlin-Levrone’s keuze voor de vlakke 400m stond dat titanenduel dit jaar nergens anders op het programma. Of dat fel geanticipeerde voorproevertje voor de Olympische Spelen nog doorgaat, is nu onzeker.

Mclaughlin-Levrone gaf dit seizoen al een paar keer eerder op het laatste moment verstek en zette daarmee de deur open voor een hoop kritiek. Vooral coach Kersee moest het vaak ontgelden omdat ook zijn andere poulain van wereldklasse, Athing Mu, dit seizoen amper in actie kwam. Behalve het Amerikaanse kampioenschap waar ze op de 1500m aantrad, betwistte Mu dit jaar slechts één wedstrijd. Daar deed ze het weliswaar uitstekend met een ruime overwinning in 1’58″79. Eveneens in gesprek met de LA Times vertelde coach Kersee dat Mu in goede gezondheid is maar dat ze het WK mogelijk overslaat om door te trainen. Ze is op haar eenentwintigste al olympisch kampioene en wereldkampioene over 800m; en gaf eerder al aan dat de enorme druk de afgelopen jaren veel van haar heeft geëist.

Op de 5.000m en de 10.000m zal Jacob Kiplimo gemist worden. De Oegandees die vorig jaar in Eugene brons pakte op de langste van die twee afstanden, is geblesseerd aan de hamstring. In de Diamond League werden dit seizoen heel wat zinderende wedstrijden gelopen op de langere afstandsnummers en Kiplimo was één van de mannen die daarvoor bedankt moet worden. In Oslo knalde hij naar 12’41″73, wat van hem de zesde man ooit maakt over 5.000m. Behalve de chrono was ook de koers daar om duimen en vingers bij af te likken, een fotofinish wees toen uit dat Yomif Kejelcha met dezelfde tijd toch een fractie eerder over de meet was gekomen.

Jacob Kiplimo – Foto: World Athletics

Doping in het spel bij junioren-wereldrecord 100m

De Athletics Integrity Unit was de laatste maanden al zeer actief geweest en dropte net voor het WK nog een nieuw bommetje. De 18-jarige Issam Assinga uit Suriname wordt voorlopig geschorst wegens gebruik van het verboden product GW1516. Zonder schorsing was hij naar Boedapest getrokken met de vijfde seizoenstijd van de deelnemerslijst. Assinga dook dit jaar met ongeldige wind al drie keer onder 9″90 op de 100m en deed dat ook één keer in geldige omstandigheden. Zijn 9″89 van twee weken geleden was een wereldrecord bij de junioren. Het sprookje was te mooi om waar te zijn, al staat tegen de voorlopige schorsing nog beroep open. De regerende wereldkampioene op de 100m horden, Tobi Amusan, is net als Assinga voorlopig geschorst. Volgens de AIU zou er nog wel uitsluitsel komen over haar beroep voor de start van het WK, waardoor Amusan met een voorbehoud op de deelnemerslijst staat.