De slotdag van de Amerikaanse trials in Eugene, Oregon heeft nog een wereldrecord opgeleverd. Op de 400m horden bij de vrouwen was er dankzij Sydney McLaughlin zowaar sprake van de chroniek van een aangekondigd WR. De nog altijd maar 21-jarige atlete dook als eerste vrouw ooit onder 52 seconden op de lage horden met een waanzinnige 51″90, maar liefst 26 honderdsten beter dan de snelste chrono ooit op naam van wereldkampioene Dalilah Muhammad. Athing Mu en Noah Lyles grepen de macht in respectievelijk de 800m en 200m. Beide atleten waren goed voor beste wereldjaarprestaties. JuVaughn Harrison tekende voor een buitengewone dubbel door met zowel het hoogspringen als het verspringen naar zijn hand te zetten.

De slotdag van de Amerikaanse trials in Eugene werd geteisterd door een loden hitte. De temperaturen in Hayward Field liepen op tot 44 graden in de schaduw, waardoor organisator USATF besloot om quasi heel het programma van de laatste dag uit te stellen naar een later tijdstip. Het kon Sydney McLaughlin alvast niet deren, want de tweede performer aller tijden op de lage horden toonde in de finale op de 400m horden wat voor een onwaarschijnlijk talent ze wel is. McLaughlin liet geen spaander heel van de concurrentie en stoomde naar 51″90, een verpulvering van het WR van Dalilah Muhammad met 26 honderdsten. McLaughlin mag zich op haar 21ste de eerste vrouw ooit noemen die de grens van 52 seconden doorbreekt. Muhammad, die tot en met de laatste horden gelijke tred hield met McLaughlin, moest vrede nemen met het zilver in 52″42. Ann Cockrell verbaasde door Shamier Little voor te blijven in de strijd om het brons met 53″70. Het WR van McLaughlin kwam niet uit de lucht vallen nadat ze in de reeksen en halve finales moeiteloos naar snelle chrono’s liep.

Noem Athing Mu ook een heus fenomeen op de piste. Mu ging in een bijzonder hoogstaande 800m-finale op zoek naar haar eerste olympisch ticket. Na beukwerk van veterane Chanelle Price nam de 19-jarige het commando over. In de laatste 200m maakte Mu het verschil. Met een beste wereldjaarprestatie 1’56″07 benaderde ze het Amerikaans record van Ajee Wilson, die beslag legde op de derde plaats in 1’58″39. Raevyn Rogers snelde in het spoor van Mu naar een PR van 1’57″66, waardoor het in Tokio uitkijken wordt naar wat het Amerikaanse trio waard is op de dubbele baanronde. Mu lijkt de topfavoriete voor het goud. De volledige top acht dook in Eugene onder twee minuten.

Wereldkampioen Noah Lyles kon dit jaar nog niet overtuigen, waardoor de finale van de 200m bijzonder spannend zou worden. Lyles vond echter zijn sprintersbenen terug in de finale. Met een beste wereldjaarprestatie van 19″74 bleef hij nipt Kenny Bednarek en Erriyon Knighton voor. Bednarek verbeterde voor de zoveelste keer zijn PR dit jaar naar 19″78. Knighton scherpte de beste prestatie aller tijden bij de scholieren én het WR bij de junioren nogmaals aan tot 19″84. Fred Kerley strandde met een PR van 19″90 op een zucht van een tweede olympisch ticket. Kerley is pas de derde sprinter ooit die onder 10, 20 en 44 seconden kan duiken in de 100m, 200m en 400m.

Noah Lyles – Foto: Golazo

Naast de vele records op de slotdag zorgde JuVaughn Harrison voor een grandioze dubbel. De NCAA-sensatie greep de macht in het hoogspringen door foutloos te blijven tot en met 2m33, goed voor de zege en een ticket aar Tokio. Darryl Sullivan en Shelby McEwen sprongen over 2m33 en 2m30 en vergezellen Harrison dus naar de Spelen. Vervolgens vloog Harrison tijdens het verspringen naar een PR van 8m47, eveneens goed voor winst én een tweede ticket naar Tokio. Marquis Dendy en Steffin McCarter vervoegen de atleet in het verspringen met respectievelijk 8m38 en 8m26. Uittredend olympisch kampioen Jeff Henderson werd pas zesde met 8m08 en is er dus niet bij in Tokio.

Nog zo’n man uit de NCAA, Cole Hocker, greep de macht in de finale van de 1500m. Hockerd zette in de laatste rechte lijn zijn turbo aan en bleef met 3’35″28 olympisch kampioen Matthew Centrowitz voor. Yared Nuguse, alweer een naam uit de NCAA, greep verrassend het derde ticket naar Tokio. Annie Kunz totaliseerde 6.703 punten in de zevenkamp en kan een concurrente van onze Nafi Thiam worden.  Ook Kendell Williams en Erica Bougard scoorden meer dan 6.600 punten, waardoor het Amerikaanse drietal op de zenvekamp sterk uit de hoek kan komen in Japan. Ondanks de hitte snelde Paul Chelimo naar de zege op de 5.000m in een meer dan degelijke 13’26″82. Nadat het tempo stil viel in de vierde kilometer zette Chelimo in het gezelschap van Grant Fisher en Woody Kincaid een razende slotkilometer in 2’27 neer. Fisher en Kincaid zijn na hun tickets op de 10.000m ook zeker van deelname aan de 5.000m.

JuVaughn Harrison – Foto: LSU Track & Field