Hanne Maudens sloot gisteren haar eerste dag van de zevenkamp op het EK voor beloften in het Zweedse Gävle af op de derde plaats met 3.576 punten. Kan de atlete vandaag meestrijden voor de medailles en zo na haar zilveren plak op het EK voor junioren in 2015 opnieuw voor Belgisch eremetaal zorgen? Volg het hier aan de hand van live-updates.

18u20: Maudens doet het! Ze stunt op de 800 meter en geeft zo iedereen het nakijken. De meerkampster mag zich vanaf vandaag de nummer drie van Europa noemen op de zevenkamp. Lees hier meer over de knappe stunt.

14u25: De rode vlag ging omhoog bij de laatste poging, dus het blijft bij 37m40. Maudens valt zo terug naar de vijfde plek. De eerste twee medailles zijn buiten bereik, maar het brons lijkt nog mogelijk. De strijd om de derde plek lijkt te gaan tussen de Nederlandse Oosterwegel, de Oostenrijkse Lagger en onze landgenote. De persoonlijke records van deze drie atleten liggen heel dicht bij elkaar waardoor de 800 meter erg spannend kan worden. De achterstand van Maudens op Oosterwegel, de nummer drie, bedraagt slechts 36 punten waardoor ze in het slotnummer 2,5 seconden moeten goedmaken op haar. De 800 meter begint om 18u05.

14u15: De tweede poging van Maudens is degelijk. Met 37m40 benadert ze haar seizoensbeste met 40 centimeter. In de tussenstand heeft de Nederlandse Emma Oosterwegel voorlopig de derde plaats in haar bezit. Maudens heeft voorlopig 35 punten minder dan onze noorderbuur.

Wim Vandeven, de coach van Maudens, temperde de verwachtingen voor het speerwerpen. “Het is een complexe beweging, waarmee we nog wat werk hebben. Het is zonde dat de omstandigheden tegenvallen hier in Zweden, aangezien Hanne duidelijk beter in vorm is dan in Götzis. Het doel was toch om hier de WK-limiet te behalen, maar door de regen tijdens het verspringen en de tegenwind van gisteren is dat onmogelijk”, aldus Vandeven.

Hanne Maudens – Foto: Quinten Lafort

14u00: Door problemen met de kooi van het hamerslingeren, gaat het speerwerpen nu pas van start. Ruckstuhl, de nummer drie na vijf disciplines, heeft bij de eerste poging al direct een megaworp uit de arm geschud. De Zwitserse kwam tot een nieuw kampioenschapsrecord van 54m47 en wipt over Maudens. Maudens zal moeten verrassen om in medaillepositie aan de 800 meter te kunnen beginnen. Met een eerste worp van 34m79 begon de meerkampster eerder matig aan de competitie.

11u10: Maudens heeft zich niet meer kunnen verbeteren in het verspringen. Ze kwam nog tot 6m15 in haar tweede poging en sloot af met een nulsprong. Hiermee doet ze iets minder dan de 6m36 van haar beste meerkamp ooit. De concurrentie liet gelukkig enkele steken vallen. Enkel de leidster, de Duitse Sophie Weißenberg, sprong meer dan zes meter, maar ook zij bleef ruim onder de 6m22 van Maudens. Onze landgenote schuift zo één plaats op in het klassement en schiet slechts 44 punten tekort om de leiding over te nemen. De nummer drie volgt op 109 punten van Maudens. Voorlopig ziet alles er dus heel rooskleurig uit, al is het volgende nummer, het speerwerpen, niet meteen Maudens favoriete discipline. Ruckstuhl, de voorlopige nummer drie, blinkt daar dan weer enorm in uit waardoor het straks wel eens haasje over kan zijn in het nadeel van Maudens.

10u40: Goed begonnen is… Maudens begon goed aan de tweede dag van de zevenkamp. In het verspringen liet ze een afstand van 6m22 noteren. Nu deze punten al zeker binnen zijn, kan Maudens misschien wel een risico nemen in haar zoektocht naar nog verdere afstanden én misschien wel die medaille. Nog niemand deed voorlopig beter wat een goede zaak is met oog op het klassement.

10u05: Een PR in de zevenkamp lijkt op papier moeilijk te gaan worden, die op dag twee wel met haar favoriete discipline starten, namelijk het verspringen. De atlete staat ook ingeschreven voor de kwalificaties van die discipline morgenvoormiddag. Maudens zal in de buurt van 6m50 moeten komen indien ze in de running voor de medailles wil blijven, geen gemakkelijke opdracht gezien het eerder kille, regenachtige weer op de tweede dag in Gävle. Om 10u25 vat Maudens haar tweede dag aan.

U kan de eerste dag van de meerkamp van Maudens hier herbeleven.

Zevenkamp PR Gävle
   
100m horden 14″00 14″06
Hoogspringen 1m80 1m73
Kogel 13m28 13m36
200m 24”28 24″17
Verspringen 6m36 6m22
Speerwerpen 40m96 40m96
800m 2’11”14 2’11″14
Eindtotaal 6.252 punten 6.128 punten