Jente Hauttekeete heeft de Multistars in het Italiaanse Brescia op zijn naam geschreven. De 22-jarige tienkamper kwam als enige boven de 8.000 punten uit en sloopt zo voor de tweede maal in zijn carrière de magische grens. Op plaats zeven in de uitslag vinden we met Robin Bodart een tweede Belg terug. Dat hadden er drie kunnen zijn, maar Thomas Van der Plaetsen lijkt tegen de ziektekiemen te vechten en staakte de strijd. Hanne Maudens moest op de zevenkamp genoegen nemen met een zestiende plaats.

Voorlopig is enkel Thomas Van der Plaetsen zeker van zijn plaats op het EK in Rome op de tienkamp. Voor de Olympische Spelen kon nog geen enkele Belgische tienkamper een ticket afdwingen. In de hoop daar verandering in te brengen, trokken enkele gretige Belgen naar de Multistars in Brescia. Zij boekten wisselend succes.

Jente Hauttekeete zorgde voor de meest rooskleurige noot van de hele tweedaagse. Hij bleef, met uitzondering van zijn 56m04 in het speerwerpen, op alle disciplines onder zijn persoonlijk records, maar presteerde wel over de hele lijn op een constant hoog niveau. Dat bewijzen vooral zijn 7m37 in het verspringen, 49″16 op de 400m en de 4’30″80 op de 1500m. Na een tiendelige optelsom komt Hauttekeete uit op 8.020 punten, amper 55 minder dan zijn elf maanden oude record. De nummer vijf aller tijden in België was afgetekende de beste van het veld en sprokkelt daarmee belangrijke punten voor de world ranking. Op dit moment lijkt Hauttekeete virtueel geplaatst voor Parijs, maar standhouden wordt geen sinecure.

Van der Plaetsen haalde het einde van de tienkamp niet. De Europese kampioen van 2016 had ondanks een uitschieter in het verspringen van 7m70 op verkorte aanloop veel meer verwacht van zijn eerste dag. Hij kon de tegenvallende resultaten niet meteen verklaren en kreeg zijn lichaam ook op dag twee niet in het gareel. Hij vond dit keer wel een logische verklaring. Van der Plaetsen kampte met hoofd- en keelpijn en staakte dan ook de strijd na zeven proeven. “Het is jammer dat ik deze kans moet laten schieten, maar ik win er niets bij als ik mijn lichaam nog meer onder stress zet. Het is tijd dat ik mijn lichaam rust gun”, vertelde hij via sociale media. ‘VdP’ zien we begin juni weliswaar terug op het EK in Rome.

Foto: Bjorn Paree

Robin Bodart maakte de tienkamp wel af en keert huiswaarts met een zevende plaats. Met 7.585 punten strandt hij op een slordige 150 punten van zijn PR. Ook Hanne Maudens haalde het einde van haar zevenkamp, haar eerste in twee jaar. Zij bleef met 5.414 punten ruim 800 punten onder haar zes jaar oude record.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in