De eerste dag van het Belgisch kampioenschap alle categorieën zit erop. We weten ondertussen wie er zich kersvers Belgisch kampioen in het hamerslingeren mag noemen en wie morgen mag strijden om de nationale titels in de loopnummers. De favorieten hielden zich vandaag nog tamelijk rustig, maar wisten zich wel allemaal te plaatsen voor de finale van morgen. Wij spraken achteraf met enkele atleten, waaronder ook de twee junioren die op de tienkamp stilaan mogen dromen van een startbewijs voor het EK.

Vanessa Sterckendries – Belgisch kampioen hamerslingeren – 68m81

“Ik kwam vandaag voor 70m want ik weet dat die afstand in mij zit. Dat ik vandaag ook consistent rond die 68m gooi toont dit ook aan. Ik ken de oorzaak. In draai drie-vier, ook al is dat maar een fractie, laat ik het liggen. Ik ben uiteraard blij met deze verlenging van mijn Belgische titel, maar had er toch meer van verwacht. Morgen vertrek ik naar het Zwitserse Luzern waar ik dinsdag deelneem aan een meeting van de World Continental Tour Silver. Ik kan alleen maar hopen op een worp van 70m. Als dat lukt geef ik mezelf nog een kans om net 31 of 32ste te worden op de World Ranking. Het zal alleszins heel nipt worden, tenzij ik er plots een 72m50 kan knallen.”

Michael Obasuyi – Snelste tijd reeksen 110m horden – 13″72

“Ik ben vooral blij dat ik weer in goede vorm ben na blessures. Mijn lichaam wil weer mee en daar ben ik blij om. Vandaag vond ik de juiste focus aan de start. Ik ben tevreden met mijn tijd, maar vandaag moest ik nog niet mijn beste vorm laten zien. Morgen wordt het alles of niets en hoop ik in de buurt van mijn persoonlijk record te finishen.” 

Foto: Peter Wagemans

Camille Laus – Snelste tijd reeksen 400m – 52″94 (SB)

“Na enkele moeilijke wedstrijden geeft deze prestatie vertrouwen. De strijd van morgen zal waarschijnlijk nog betere tijden opleveren. Tijdens de estafette vind ik steeds een ontspannen manier van lopen die me enorm helpt om door te zetten. Individueel is dit moeilijker. De 4x400m tijdens de Europabeker heeft me echt goed gedaan. De andere meisjes doen het ook goed, iedereen wil zich bewijzen voor een plaats in de ploeg. Morgen wordt het een mooie strijd. Ik heb geen specifieke chrono voor ogen, ik wil vooral dit goede gevoel behouden en misschien mijn tijd van vandaag nog verbeteren. Ik ben hier om een sterke wedstrijd te lopen. Ik verloor na Torun mijn vertrouwen wat, maar op World Relays merkte ik dat ik veel beter kan. Momenteel ben ik individueel nog niet top, maar ik denk dat de estafettes mij hierbij kunnen helpen.”

Hanne Maudens – Tweede snelste tijd reeksen 400m – 53″06 (PR)

“Op training voelde ik mij al goed, dus ik was niet zo verbaasd dat deze tijd er vandaag uitkwam. Ik heb een nieuw PR beet, maar ik hoop toch om morgen onder de 53 seconden te duiken. Vandaag gaf mij zeker een vertrouwensboost. Het zal morgen een hoogstaande finale zijn maar daar kan ik alleen maar blij om zijn.” 

Foto: Lucien Lambotte

Alexander Doom – Snelste tijd reeksen 400m – 46″04

“Het was vandaag zeker een doel om als tijdsnelste naar die finale van morgen te kunnen trekken. Ik voelde me heel goed en het voelde allemaal ook heel soepel aan, dus ik kan alleen maar tevreden zijn over deze prestatie. Ik weet dat ik redelijk in vorm zit, dus ik hoop toch om morgen rond die 45”70 uit te komen en zo de beste Belgische jaarprestatie van Dylan Borlée (45”71; red.) te benaderen. Het is natuurlijk een supersnelle tijd, zeker gezien mijn PR van net onder de 46 seconden, maar toch hoop ik in de buurt te kunnen komen morgen.”

Hanne Claes – Snelste tijd reeksen 400m horden – 58″09 (SB)

“Ik ben eigenlijk echt wel tevreden over vandaag en ben blij dat ik er weer aan begonnen ben. Ik open mijn seizoen altijd in zo’n tijd, dus dit is geen verrassing. Het ontbreekt mij alleen nog aan ritme, want fysiek voel ik mij goed. Tot horde vijf verliep alles vlot, maar op de zesde horde maakte ik een foutje en was ik mijn kluts kwijt. Daar heb ik heel veel tijd door verloren. Sinds Belek heb ik maar twee echte hordetrainingen kunnen afwerken, dus helemaal onlogisch is het niet dat ik nog moeite heb met het ritme tussen de horden.”

“Het was een moeizame voorbereiding op dit zomerseizoen. Ik sukkelde met een ontsteking op mijn enkel en heb daardoor lange tijd alle impact moeten vermijden. Die blessure is nog altijd niet volledig van de baan en ik verwacht niet om voor Tokio weer pijnvrij te kunnen lopen. Mentaal had ik het er in het begin heel moeilijk mee, maar ik heb de knop omgedraaid en mijn mindset op presteren gezet. Heusden staat normaal nog op het programma, afhankelijk hoe ik van vandaag recupereer. Het voelde alleszins heel goed om terug te zijn.”

Aurèle Vandeputte – Tweede snelste tijd reeksen 800m – 1’50″21

“Ik had een goed gevoel vandaag. Ik wilde snel starten en rond de 53 seconden doorkomen. Jammer dat ik niet kon inschatten hoe snel ik liep omdat de chrono plat lag, maar ik ben goed gestart. Op het einde kende ik weinig verval en ik kon rustig uitbollen. Mijn bedoeling was om onder de 1’51 te finishen en dat is met 1’50 mooi gelukt. Ik ben dus heel tevreden over vandaag. De Europabeker was een goede voorbereiding op dit Belgisch Kampioenschap. Morgen doe ik zeker mee voor de overwinning. Het wordt spannend, want we zijn met een viertal die een gooi willen doen naar de titel. Er is mij verteld dat er morgen een haas meeloopt. Indien het toch een tactische race wordt komt het er op aan dat ik goed wakker moet zijn.”

Foto: Jeroen De Meyer

Jef Misplon – Eerste dag tienkamp – 3.573 punten.

“Ik kende een moeizame start van deze tienkamp. De 100m en het verspringen verliep niet zoals gehoopt. Ik zette dan wel een nieuw persoonlijk record neer in het verspringen, maar dit is al zo verouderd dat ik dit niet echt meetel. Over het kogelstoten en de 400m was ik dan wel weer echt te spreken. Morgen volgt normaal mijn beste dag, dus ik denk dat ik echt wel mag mikken op het EK. Er mag natuurlijk niets misgaan en een foutje is snel gebeurd. Wie het hier morgen haalt van ons twee maakt mij weinig uit. Ik hoop vooral dat we allebei de limiet halen.”

Elie Bacarie – Eerste dag tienkamp – 3.752 punten

“Ik opende vandaag met een dik persoonlijk record op de 100m. Zo’n tijd had ik zeker niet verwacht. Over mijn 400m was ik ook heel tevreden. Mijn 1m96 in het hoogspringen kon dan wel weer beter naar mijn gevoel. Ik kom meestal sterker voor de dag op de eerste dag, dus hopelijk kan ik deze positieve lijn toch doortrekken naar morgen en kom ik boven de 7.150 punten uit. Dit is pas mijn tweede meerkamp ooit, dus het zou heel mooi zijn mocht ik mij nu al plaatsen voor een EK. Na heel wat blessureleed kan ik mezelf eindelijk eens tonen en dat doet deugd. Het zal spannend zijn, maar hopelijk staan Jef en ik volgende maand allebei in Tallinn.”