Het BK indoor was er ondanks de blessure van Cynthia Bolingo één van vele hoogtepunten. Maar liefst vier Belgische records werden scherper gesteld en evenveel tickets voor het WK werden uitgedeeld. Daarnaast was er uiteraard nog de strijd om de Belgische titels waarbij de favorieten weinig steken lieten vallen. Een verslag.

Van hemel naar hel, zo kan de dag van Cynthia Bolingo worden samengevat. In de reeksen van de 60m wervelde Bolingo op indrukwekkende wijze naar de WK-limiet. Met 7”25 mag ze zich voortaan de tweede performer aller tijden noemen. In de finale viel Bolingo letterlijk uit met een knieblessure waardoor de atlete in tranen van de piste werd gedragen. Of Bolingo nog tijdig fit geraakt voor het WK is maar de vraag. Rani Rosius lijkt alvast wel klaar voor haar eerste WK in zaal. Rosius snelde, ondanks het voorval met Bolingo in de baan naast zich, naar een fraaie 7”35. Elise Mehuys en Rani Vincke legden met respectievelijk 7”40 en 7”48 beslag op de tweede en derde plaats. De winst bij de mannen ging naar Ward Merckx die zijn PR met maar liefst één tiende aanscherpte. Met 6”71 bleef hij de concurrentie ruim voor. Op de baanronde benaderde Imke Vervaet het BR van Hanna Mariën tot op acht honderdsten. Met 23”47 was ze afgetekend de beste.

Imke Vervaet – Foto: Quinten Lafort

De 60m horden was gelukkig minder incidentrijk dan de 60m en kon onder meer door de deelname van Nafi Thiam op behoorlijk wat belangstelling rekenen. Het was echter een andere meerkampster die met de meeste aandacht ging lopen. Noor Vidts benaderde in de reeksen al haar PR (8”27) tot op zes honderdsten, maar bewaarde het beste tot in de finale. In de finale snelde ze naar 8”24, haar eerste PR van de dag. De winst zag Vidts logischerwijs naar Anne Zagré gaan. Zagré, die terugkomt uit blessure, klokte zowel in de reeksen als in de finale 8”17. Thiam deed het met 8”32 in de reeksen en 8”34 in de finale zeker niet onaardig. Haar PR van 8”23 blijft wel overeind.

Anne Zagré – Foto: Lucien Lambotte

Meteen na de 60m horden haastte Vidts zich naar de kogelring. In haar vijfde poging stootte de vice-Europese kampioen op de vijfkamp voor het eerst in zaal voorbij de 14m. Met 14m22 zette ze opnieuw een PR neer. Jolien Boumkwo bewees dat ze helemaal terug is. Met 16m21 bleef ze amper tien centimeter onder haar eigen record. Die afstand was ruim voldoende voor de Belgische titel. Het kogelstoten bij de mannen leverde met dank aan Matthias Quintelier en Andreas De Lathauwer twee Belgische records op. Quintelier flirtte zelfs met de 19m-grens, maar daarover kan u hier meer terugvinden.

De overige twee Belgische records kwamen er op de 400m en de 800m bij de mannen. Julien Watrin liep met zijn snelle 46”15 Cédric Van Branteghem uit de boeken. Meer daarover leest u hier. Eliott Crestan veegde dan weer zijn eigen record van de tabellen en loodste terwijl Aurèle Vandeputte naar het WK indoor. Dat verslag vindt u hier. Op de 400m bij de dames trok Naomi Van den Broeck aan het langste eind. Met 53”11 liep ze sneller dan ooit. Hanne Claes moest nipt de duimen leggen voor haar mede Cheetah, maar kan ondanks blessureleed eerder op het seizoen tevreden terugblikken op haar tijd van 53”27. Vanessa Scaunet haalde vrij eenvoudig haar slag thuis op de 800m. Zij klokte af na 2’06”92.

Foto: Lucien Lambotte

Ruben Verheyden ging tijdens de 1500m op zoek naar de WK-limiet van 3’39”00. Verheyden kon een tijdje rekenen op een gangmaker, maar moest te snel zelf aan de bak om echt aanspraak te kunnen maken op een WK-ticket. Met 3’43”00 bleef de Europese beloftekampioen zo’n twee tienden boven zijn PR. Jenna Wyns maakte haar favorietenrol op de 1500m waar door als eerste de finish te overschrijden in 4’23”34. De 3.000m zorgde helemaal op het einde van het programma nog voor vuurwerk. Zowel Isaac Kimeli als Michael Somers snelden naar de WK-limiet. Kimeli deed dat in 7’46”62, Somers deed er met 7’48”72 net iets langer over. Als derde volgde Simon Debognies in 7’50″53. De trainingspartner van Kimeli miste de WK-limiet op een haar na, al mogen er slechts twee landgenoten per discipline aantreden.

Foto: Lucien Lambotte

In de kampnummers was het verder nog uitkijken naar Ben Broeders en Thomas Carmoy aangezien zij mits een goede beurt op het BK nog kans maakten op het WK. Broeders kreeg door een positieve coronatest niet eens de mogelijkheid om met zijn polsstok op zoek te gaan naar de limiet van 5m81. Carmoy rekende vooral op de World Ranking, maar deed met een voor hem bescheiden 2m19 geen goede zaak. In het verspringen had Jente Hauttekeete wat tijd nodig om onder stoom te geraken. Uiteindelijk zette hij met zijn laatste sprong van 7m27 wel de wedstrijd naar zijn hand. De meerkamper benadert daarmee zijn PR tot op zes centimeter. Ook bij de dames was er een meerkampster de beste van de klas. Hanne Maudens had genoeg aan 6m15 om de Belgische titel binnen te halen.

De volledige uitslag kan u hier terugvinden.