Jente Hauttekeete heeft op het BK meerkampen in Gent een nieuwe recordscore van 6.131 punten neergezet op de zevenkamp. Daarmee wordt hij in principe de vijfde atleet op de indoorwereldranglijst van 2024 die nog niet op een andere manier voor Glasgow geplaatst is. Dat is de laatste plek die recht geeft op WK-deelname. In Parijs dook Delphine Nkansa één honderdste onder haar oude PR.

Op het BK meerkampen in de Gentse Topsporthal werkte Jente Hauttekeete gisteren een puike eerste dag af. Hij leidde na vier seizoensbeste prestaties de dans met 3.407 punten en was zo op weg naar een nieuwe recordscore. Robin Bodart gaf dag één kleur door met een hele hoop PR’s drie proeven lang aan de leiding te staan. Hauttekeete schoot op dag twee vastbesloten uit de startblokken. Hij overwon de zestig meter en vijf hordes in een nieuwe persoonlijke recordtijd van 7″97. In het polsstokspringen bleef de KAAG-atleet 11cm van zijn record verwijderd, maar dat maakte hij dubbel en dik goed op de afsluitende 1000m. Hauttekeete deed er 2’41″63 en dook zo bijna twee seconden onder zijn oude record om een tweede PR van de dag te vestigen. Allles samen bracht hem dat bij een score van 6.131 punten, 72 meer dan bij zijn vorige beste zevenkamp.

Het kwalificatiesysteem voor het WK in Glasgow werkt als volgt: naast de winnaar van de 2023 Combined Events Tour en één wildcard van World Athletics worden nog eens tien atleten uitgenodigd – de vijf tienkampers met de hoogste score in 2023 en de vijf nog niet gekwalificeerde zevenkampers met de hoogste scores van de winter van 2024. In die laatste categorie sluipt Hauttekeete nu de top vijf binnen. Wetende dat de kwalificatieperiode vandaag op haar laatste dag aanbeland is, lijkt de kwalificatie veiliggesteld. Op het Tsjechsiche kampioenschap slaagde Ondrej Kopecky, één van de grootste uitdagers, er alleszins niet in om een hogere score neer te zetten. In de woorden van meerkamp-experte Gabby Pieraccini (Decathletes of Europe): “Start drinking the Irn Bru!”

Foto: Jeroen De Meyer

Bodart trok zijn eerste dag door met nog een PR op de 1000m. Zijn totaalscore van 5.953 punten is een recordverbetering van 155 stuks. Jef Misplon (5.542 punten) mocht mee met Bodart en Belgisch kampioen Hauttekeete het podium van een hoogstaand kampioenschap op. De 21-jarige atleet liet dit weekend zes PR’s noteren.

Belofte Laura Van den Brande verzamelde 4.122 punten en pakte daarmee de nationale titel bij de dames. Haar vijfkamp bestond uit persoonlijke records in het kogelstoten (12m63), het verspringen (5m64) en de 800m (2’19″47). In het hoogspringen evenaarde ze haar beste prestatie ooit door over 1m73 te zweven. Ook Hanne Maudens en Zita Goossens bleven boven de 4.000-puntengrens.

Nkansa heeft de goede vorm te pakken in Frankrijk

Delphine Nkansa kwam dit seizoen al zes keer in actie en bleef daarbij telkens ongeveer een tiende boven haar PR van 7″19 op de 60m. Op de Meeting de Paris schoot ze dit keer wel raak. Nkansa klokte in de reeksen 7″18. In de finale eindigde ze als vierde en dat deed ze opnieuw met een mooie chrono van 7″21.

Ben je gepassioneerd door atletiek en wil je meewerken aan het verspreiden van het allerlaatste atletieknieuws? Lees hier hoe jij ons kan versterken!