Vanavond worden de World Relays in het Poolse Chorzow op gang geschoten. Ons land wordt in Polen vertegenwoordigd door drie teams op de 4x400m met de Belgian Tornados, Belgian Cheetahs en het gemengde team. Het wordt in elk geval een druk weekend voor onze landgenoten, die in Polen een gooi kunnen doen naar tickets voor het WK in Oregon van volgende zomer. De Tornados waren twee jaar geleden goed voor brons op de World Relays en zijn na een vierde stek op het EK indoor uit op eerherstel. De Cheetahs waren op dat EK in zaal niet van de partij en hopen vooral een WK-ticket veilig te stellen. Het belooft een generale repetitie te worden voor de Olympische Spelen in Tokio, weliswaar zonder enkele toplanden aan de start.

De Belgische delegatie op de World Relays in het Poolse Chorzow kan vanavond een uitstekende zaak doen met het oog op het WK van 2022 in Oregon. De Belgian Tornados en Belgian Cheetahs moeten zaterdag in het slechtste geval de top tien halen om zeker te zijn van deelname aan het WK volgend jaar. Het gemengde team op de 4x400m heeft genoeg aan een plaats bij de beste twaalf teams om een ticket richting de Verenigde Staten te bemachtigen. De Cheetahs mogen zaterdagavond de spits afbijten om 19u00. Het team doet in het Stadion Slaski een beroep op het verwachte viertal met Camille LausCynthia BolingoImke Vervaet en Paulien Couckuyt. Laus, Vervaet en Couckuyt bewezen vorige week nog dat ze over goede benen beschikken. Voor Bolingo wordt het haar eerste race in openlucht van het seizoen. Onze landgenotes mogen hun geluk beproeven in de eerste van drie reeksen. Alleen de teams uit Polen en Italië kunnen snellere nationale records voorleggen in die reeks.

Camille Laus en bondscoach Carole Bam – Foto: Quinten Lafort

Na de vrouwen op de 4x400m is het de beurt aan de Belgian Tornados, die twee jaar geleden nog goed waren voor het brons op de World Relays. De namen bij de Tornados waren op voorhand al gekend, aangezien er slechts vier Belgische heren afzakten naar Chorzow. Het viertal met Dylan Borlée, Robin VanderbemdenJonathan Sacoor en Kevin Borlée is meteen ook het team dat op het WK in Doha goed was voor brons. Die mooie herinneringen kunnen het team hopelijk vooruit stuwen. De broers Borlée toonden vorige week nog dat ze vroeg op het seizoen over een degelijke vorm beschikken. Sacoor kon in de Verenigde Staten nog niet overtuigen, maar voelt zich duidelijk in z’n sas in Polen. De wereldkampioen bij de junioren wil zich maar wat graag bewijzen voor het Belgische team. Naar de vorm van Vanderbemden is het gissen, aangezien hij sinds het WK in Doha niet aan de start kwam van een wedstrijd langer dan 200m. Afgelopen winter kon hij in zaal op die afstand niet echt een indruk maken. De Tornados nemen het in de tweede van drie reeksen op tegen onder meer het sterke Nederlandse kwartet dat op het EK indoor goed was voor goud. Ook de Zuid-Afrikaanse en Spaanse concurrenten mogen niet onderschat worden.

Kevin Borlée, Dylan Borlée en Camille Laus tijdens de verkenning van het stadion in Chorzow – Foto: Quinten Lafort

Een kleine twee uur na de race van de Tornados verschijnen Sacoor en Dylan Borlée aan de start van de gemengde 4x400m. De vraag is vooral wie er bij de vrouwen zal lopen. Bolingo en Laus staan ingeschreven, maar coaches Carole Bam en Jacques Borlée kunnen ook gebruik maken van reserves Margo Van Puyvelde en Hanne Maudens. Dat duo kon echter niet overtuigen op de micromeeting in Oordegem afgelopen zaterdag, waardoor het de vraag wordt of beide dames in actie komen tijdens de reeksen waarin een rechtstreeks ticket voor het WK tot de mogelijkheden behoort. Het Poolse kwartet lijkt een maatje te groot in de tweede van drie reeksen op de gemengde aflossingen, maar na het gastland zou het Belgische viertal zeker een kans hebben op een rechtstreeks ticket naar het WK van volgende zomer.

Teams op zaterdagavond in startvolgorde:
19u00 – 4x400m vrouwen: Bolingo, Vervaet, Couckuyt en Laus
19u45 – 4x400m mannen: Dylan Borlée, Vanderbemden, Sacoor en Kevin Borlée
21u31 – 4x400m mixed: Sacoor, Kevin Borlée, Bolingo en Laus

Kijken naar de World Relays in Chorzow kan via volgende link.

Het programma en de resultaten kan u hier raadplegen.