Jeroen D’hoedt is nog maar twee dagen terug van een trainingsstage in de Verenigde Staten. Hij kon dit winterseizoen nog niet winnen, maar blijft als tweevoudig kampioen een van de favorieten voor de Belgische titel komende zondag.

Voor drie weken trainde Jeroen D’hoedt in de VS. Hij sloot er bij een trainingsgroep van Asics aan, en zal daar ook na het BK terug naartoe trekken. “Ik train er onder Robert Gary, die zelf nog 8’19 heeft gelopen op de steeple. De voorbereiding voor het zomerseizoen zal ik onder zijn hoede afwerken, en ook mijn eerste wedstrijden op de piste zullen in de VS zijn. Ik blijf wel in contact staan met Dirk De Maesschalck.

Hoe is de stage verlopen?

“Goed! We probeerden met de Asics-groep zoveel mogelijk samen te trainen. Hun hoofddoel lag echter wel bij het indoorseizoen, en dus heb ik al wat sneller werk en horden achter de kiezen. Het was sowieso het doel om al vroeger in de winter over te schakelen naar het zomerseizoen.

Is de pijn aan de knie ondertussen verdwenen?

“Het deed deugd om in warmer weer te trainen. De temperaturen schommelen hier tussen 10 en 23 graden. Ideaal dus om te trainen. Dat had ook een positief effect op mijn knie, die toch gevoelig is bij koude temperaturen. De faciliteiten zijn hier goed. Er wordt wel een stuk meer op asfalt en piste getraind, en daardoor heb ik te kampen met stijve kuiten.”

Hoe sta je ervoor richting zondag?

“Moeilijk in te schatten. Ik heb andere trainingen gedaan dan ik gewoon ben. Ik neem vooral mijn tijd voor de zomer en hoop de schade te beperken komende zondag.”

Is het BK dan een belangrijke wedstrijd of niet?

“Het BK is na het EK cross de belangrijkste wedstrijd van het winterseizoen. Ik denk dat het van alle Belgische titels misschien wel de mooiste is, omdat er toppers van verschillende afstanden aan meedoen. Het was een moeilijke winter voor mij. Na een lang zomerseizoen ben ik pas laat beginnen trainen, en dan kwam er nog een blessure bij op het moment dat het eindelijk beter begon te gaan. Het gemiddelde niveau ligt een stuk hoger dan vorig jaar en dat is een positieve evolutie. Jammer genoeg ben ik niet op hetzelfde niveau als vorig jaar. Volgende winter sta ik er zeker!”

Wie zijn jouw favorieten bij de mannen zondag?

“Isaac Kimeli en Ismael Debjani.”