Komend weekend wordt het veldloopseizoen afgesloten. Traditiegetrouw gebeurt dat met het BK veldlopen, voor velen de belangrijkste cross van het jaar. De 21-jarige Charlotte Van Hese hoopt er alvast op een sterk resultaat. De atlete van AVLO groeide doorheen het seizoen en werd twee weken geleden nog knap zevende in Dour.

Dag Charlotte, je staat voorlopig aan de leiding in het Crosscup-klassement bij de beloften. In Rotselaar veroverde je in die categorie de Vlaamse titel en twee weken later liet je in Dour zelfs nog een sterkere indruk na. Mogen we concluderen dat hoe verder we in het seizoen zijn, hoe sterker je loopt?

“Heel mijn winterseizoen verliep inderdaad in stijgende lijn. Sinds ik deze zomer overgeschakeld ben van trainer merk ik een enorme vooruitgang. Met mijn vriend als trainer heb ik ook een enorme mentale boost gekregen.  De combinatie van die mentale motivatie samen met de perfecte trainingen zijn volgens mij de oorzaak van mijn sterk winterseizoen. Hier had ik voor de start van het winterseizoen nooit van durven dromen.”

Wat zijn je verwachtingen voor het BK veldlopen? Is het parcours in Wachtebeke iets voor jou denk je?

Charlotte Van Hese – Foto: Peter Wagemans

“Ik hoop dat ik me in Wachtebeke terug zo sterk zal voelen als in Dour. Dan zit het er zeker in om Belgisch kampioen te worden bij de beloften. Het parcours in Wachtebeke is me nog geen enkele keer goed bevallen. Ieder jaar kreeg ik bijna meteen zware benen van de enorm zachte ondergrond. Dit schrikt me dit jaar helemaal niet af! Ik heb het gevoel dat ik erop voorbereid ben. Ik sta scherper dan ooit tevoren en ik heb heel wat trainingen op zachte ondergrond uitgevoerd voor deze wedstrijd. Bovendien ben ik nu (eergisteren) onderweg naar Puyenbroeck om daar eens een training te doen op het parcours. Volgens mij zal mijn sterke conditie trouwens op gelijk welke ondergrond wel te merken zijn.”

Wat verwacht je van jouw dichtste concurrenten?

“Niet alleen Lisa Rooms maar ook Astrid Verhoeven houd ik best in de gaten. Zij loopt nog niet lang terug wedstrijden en ze wordt elke week sterker.” (Lisa Rooms zal er dit weekend niet bij zijn. Ze heeft in laatste instantie afgezegd voor het BK veldlopen.)

Wie wint volgens jou de Belgische titel op de lange cross bij de vrouwen? Wie bij de mannen? En wie verwacht je vooraan op de korte crossen?

“Ik denk dat Louise Carton weer het heft in handen zal nemen op de lange cross bij de vrouwen. Al een hele winter is ze de concurrentie te snel af. Op de korte cross vrouwen denk ik dat mijn clubgenote Yentl Vandenberghe veel kans maakt. Zij toonde zich reeds sterk in Dour. Al dicht ik ook Zenobie Vangansbeke grote kansen toe. Bij de mannen heb ik echt geen idee wie het zal halen. Op het moment dat zij lopen, ben ik meestal aan het uitlopen. Daarnaast vind ik dat de vrouwen qua uitzending op tv en dergelijke al zoveel benadeeld worden dat ik zelf liever wel meer aandacht aan de vrouwen schenk. Ik kies er dus bewust voor om de mannelijke lopers niet te volgen.”

Ook jij kan een gokje wagen op het BK veldlopen. Wij maakten er zelfs speciaal een poll voor aan!