Lander Tijtgat is de enigszins verrassende winnaar van de AA Drink CrossCup in Rotselaar geworden. Na een uiterst spannende race haalde de 35-jarige atleet het van Europese toppers zoals Richard Ringer en Isaac Kimeli. Tijtgat moest eerder deze winter verstek geven voor het EK veldlopen door een blessure. Hij liet toen al uitschijnen dat hij alles op alles zou zetten om te schitteren tijdens de laatste manches van de CrossCup. Jeroen D’hoedt liep een knappe koers en finishte als vierde.

De laatste twee CrossC-manches werd het telkens een spannende sprint tussen Isaac Kimeli en Robin Hendrix voor de winst. Hendrix snelde gisteren in het Oosentrijkse Linz nog naar de EK-limiet op de 3.000 meter waardoor hij verstek moest geven voor deze manche. Met Richard Ringer aan de start kreeg Kimeli een meer dan waardige vervanger voor zijn trainingsmaatje. Kimeli besloot als eerste het heft in handen te nemen, maar al snel nam Jeroen D’hoedt het commando over. D’hoedt raasde stevig door en kon vervolgens ook de drie extra punten van de tussensprint binnenhalen. Terwijl de meeste mannen hun eigen tempo zochten, slaagden enkel Kimeli, Ringer en Lander Tijtgat er nog in om in het spoor van D’hoedt te blijven. Nadien begon de Duitser Ringer meer en meer aan de kop te sleuren, waardoor ook D’hoedt moest temporiseren. Kimeli en Tijtgat zaten de Duitser wel nog steeds op de hielen.

Het temporiseren leek de LBFA-kampioen goed gedaan te hebben aangezien hij weer aansluiting kon maken bij de kopgroep. Met vier trokken ze de laatste ronde in. Het meeste werd verwacht van Kimeli en Ringer, maar je weet wat ze zeggen van twee honden die vechten om een been. Het was dan ook Tijtgat die, dankzij een verschroeiende versnelling, met het ‘been’ ging lopen. Het ouderdomsdeken van de groep verraste de topfavorieten en liep zo onbedreigd naar de winst én Vlaamse veldlooptitel. Hij sprokkelde aan de meet maar liefst 15 seconden voorsprong op Ringer, die tweede werd. Nog 10 seconden later kwam Kimeli als derde over de eindstreep. D’hoedt kwam niet veel later als vierde toe, gevolgd door Dame Tasama die op ruime afstand de top 5 vervolledigde. Dorian Boulvin finishte als 12e en beste belofte.

Ondanks zijn derde plek is Kimeli mathematisch zeker van eindwinst in het klassement, al zal Rotselaar toch een opdoffer zijn met het oog op het BK in Brussel, dat binnen twee weken gepland staat.

Hustin neemt revanche op korte cross

Op de korte cross bij de mannen leek het bij aanvang een heruitgave te worden van Hannuit. Oussama Lonneux leidde de dans bij aanvang van de wedstrijd. Even later konden Mathijs CasteeleValère Hustin en Dieter Kersten de aansluiting maken. Casteele verloor nadien de voeling met de kopgroep, waardoor Hustin en Kersten het moesten uitvechten. Hustin plaatste een stevige sprint waar Kersten niet tegen opgewassen was en streek de winst op. Ook in het klassement leidt Hustin nog steeds. Kersten behaalde wel de Vlaamse titel.