Aanstaande zondag wordt het Belgisch veldloopseizoen traditiegetrouw afgesloten met het Belgisch kampioenschap in Wachtebeke. Bij de vrouwen is Imana Truyers een van de podiumkandidates na topfavoriete Louise Carton. Truyers werd vorig jaar nog vijfde maar mikt dit jaar hoger. “Het zou heel mooi zijn als ik tweede Belgische kan worden na Louise Carton.”

Hoe schat jij je kansen in zondag?

“Mits een goeie dag zit een derde plaats er wel in. Ik heb in de voorbije weken nog enkele goede trainingen afgewerkt. Louise Carton en Stephanie Barnes zijn nog te sterk voor mij. Maar het is natuurlijk ook belangrijk dat ik mijn derde plaats in het klassement kan vasthouden. Daarvoor moet ik voor Hanna Vandenbussche eindigen. De tweede plaats in het klassement is helaas niet meer haalbaar omdat ik in het begin van het seizoen in Mol een mindere prestatie neerzette. In de eerste plaats wordt het dus nog knokken met Hanna voor het klassement, maar die plaats als tweede Belgische zou wel de kers op de taart zijn.”  (Stephanie Barnes heeft de Britse nationaliteit)

Trek jij met een bepaald wedstrijdplan naar Wachtebeke?

“Het is nog moeilijk omdat ik niet weet hoe het parcours er zondag precies zal bijliggen maar als het heel modderig is, ga ik zeker mijn kans wagen om van bij de start de gas open te draaien. In de sprint moest ik het in Dour nog afleggen tegen Sofie Van Accom. Als ik haar kan losgooien in een zwaardere modderstrook, ga ik dat zeker proberen. Als ik me goed voel, kan ik zelfs proberen om zo lang mogelijk bij Stephanie Barnes te blijven.”

Ligt het parcours jou?

“Het is niet echt mijn lievelingsparcours omdat de ondergrond echt aanvoelt als een matras waar je op loopt. Ik denk dat het belangrijk zal zijn om van bij de start te focussen en mijn sterke punten te benutten in de wedstrijd zoals op het bergje en in eventuele modderstroken.”

Heb je nu meer stress dan anders in aanloop naar het BK?

“Ik denk het niet. Ik sta gewoon met gezonde stress en focus aan de start om die tweede plaats als Belgische en derde plaats in het klassement te behalen. Ik leef er wel meer naar toe omdat het de laatste wedstrijd van het seizoen is waar ik mezelf toch graag wil bewijzen.”

Afgelopen week werd er een poll gelanceerd op onze website voor het BK. Wie denk jij dat er aan het langste eind zal trekken?

“Bij de vrouwen is het niet moeilijk: Louise Carton is altijd outstanding geweest. Bij de mannen denk ik dat Isaac Kimeli goed voor de dag zal komen en op het einde zal weglopen van de concurrentie. Op de korte cross gaat mijn voorkeur uit naar Ali Hamdi omdat ik daar soms mee train en Zenobie Vangansbeke omdat zij het wel verdient na alweer een comeback.”