Jeroen D’hoedt was vier jaar geleden nog één van de Belgen die op de Olympische Spelen in Rio stond. Na een rampjaar 2019 hoopt de atleet dit jaar terug naar zijn beste vorm toe te groeien. De ondertussen 30-jarige atleet wil maar al te graag naar Tokio volgend jaar, maar van lopen is voorlopig geen sprake door aanhoudende hielklachten.

De laatste wedstrijd van Jeroen D’hoedt dateert al van 31 december 2019. Op de Sylvestercross in Soest viel hij net buiten de top tien. Net op die Sylvestercross maakte hij in het verleden al furore, maar na die veldloop ging het opnieuw bergafwaarts met zijn aanslepende hielklachten, die hem het merendeel van 2019 aan de kant hielden. Toch blijft de atleet optimistisch, ook in tijden van onzekerheid.

“Het gaat ondanks de bijzondere tijden erg goed met me. Op werkvlak heb ik niet te klagen, aangezien er eigenlijk enorm veel aanvragen binnenstromen voor webshops en digitale platformen. (D’hoedt is aan de slag als Digital Marketeer bij Vector BROSS; red.) Bovendien kunnen we al weken rekenen op erg goed weer, wat alleen maar motiveert om te bewegen in openlucht. Momenteel amuseer ik me voornamelijk op de fiets, omdat lopen nog geen optie is. Net voor de coronamaatregelen heb ik via shockwave therapie geprobeerd om van mijn hielklachten af te geraken. Helaas is er daardoor weinig veranderd. Die hiel blijft een heikel punt”, begint D’hoedt.

Vier jaar geleden stond de atleet aan de start van de Olympische Spelen in Rio op de 3.000m steeple. Stonden de Spelen dit jaar gepland, dan was de kans klein dat D’hoedt van de partij zou zijn, maar het uitstel kan toch nog een positief verhaal worden. “Voor mij is het uitstel van de Spelen een goede zaak omdat ik mijn hiel de komende maanden kan laten genezen. Dat probleem sleep ik al even mee en heeft ervoor gezorgd dat ik afgelopen winter zelden in actie ben kunnen komen. Vorig jaar op hoogtestage in Flagstaff had ik al bijzonder veel last en bovendien heeft mijn lichaam toen slecht gereageerd op de hoogte. Qua waarden ben ik slechter teruggekeerd, waardoor competitie toen uitgesloten was. Blijkbaar kan ik de opeenvolging van trainingen op zeeniveau niet aan op hoogte”, vervolgt de 30-jarige atleet.

Jeroen D’hoedt – Foto: Golazo

“Ik ben wel in actie gekomen op de Ekiden en CrossCup Relays, maar het bleef sukkelen. Eigenlijk was het toen al vijf voor twaalf. In het verleden heb ik vaak met pijn gelopen en die pijn ook verbeten, maar na Soest kon ik een volledige week amper wandelen. De blessure was ernstiger dan ik had ingeschat en het stramien van vier weken trainen en één à twee weken rusten is onhoudbaar. Nu is het kwestie van die hiel in orde te krijgen en dan pas te denken aan het hervatten van echte looptrainingen. Mijn trainer (Tim Moriau; red.) en ik zullen pas aan een schema beginnen van zodra dat mogelijk is.”

Het PR van D’hoedt op de 3.000m steeple bedraagt 8’30″03. In een ideale wereld doet hij graag een grote hap uit die chrono, zeker aangezien hij in 2016 op de steeple nooit kon laten zien wat hij toen waard was. In december staat er een EK veldlopen gepland in Ierland, het land waar hij in 2009 Europees juniorenkampioen wordt. Mogelijk kan dat het eerste grote doel worden voor de atleet.

“2016 was het jaar waarin ik op het BK veldlopen met Bashir (Abdi; red.) kon duelleren. Ik zat toen héél goed en 8’30 was dus eigenlijk een erg bescheiden tijd. Er zit nog marge op en ik wil absoluut nog een gooi doen naar de Spelen van volgend jaar. Met een beetje geluk moet ik in staat zijn om 8’15 te lopen. Het zou symbolisch zijn om op het EK veldlopen aan de start te kunnen staan. Dublin is speciaal voor mij dankzij die Europese juniorentitel, maar ook omdat mijn broer en veel vrienden er wonen. Gezien de onzekerheid voor komende zomer richt ik me beter naar het EK in het veld. Kan ik er deelnemen, dan wil ik natuurlijk meer doen dan gewoon een bijrol vertolken. Het is een schitterende lichting en ik wil mijn steentje bijdragen. De omloop zal niet dezelfde zijn, maar ik hoop vooral dat het een echte cross wordt”, vertelt veldloopspecialist D’hoedt.

Jeroen D’hoedt – Foto: Tomas Sisk

Momenteel trekt de atleet zich vooral op aan het feit dat hij buiten mag sporten. Dat doet hij dus vooral op de fiets met een collega-atleet. “Ik ben dankbaar dat we nog mogen bewegen. Samen met Jean-Pierre Weerts, die over wat meer basis beschikt op de fiets, doen we heel mooie tochten. We amuseren ons en het is een aangenaam tussendoel om gemotiveerd te blijven. Plezier moet in deze onzekere tijden voorop staan. Al heb ik wel te doen met de atleten die klaar waren om komende zomer te schitteren. Ik hoop echt dat er voor hen nog wedstrijden komen. Ik heb misschien pech nu, maar dat betekent niet dat iedereen ook pech moet beleven. Fingers crossed dat er nog grote wedstrijden volgen. In mijn geval hoop ik om mezelf eens te meten in het Belgische mountainbike-circuit als opstapje naar het winterseizoen.”

D’hoedt vierde in januari zijn 30ste verjaardag en weet dat het de komende jaren moet gebeuren indien hij nog wil presteren op het allerhoogste niveau. Daarin is de atleet bijzonder realistisch. Een afscheid van de topsport kan daarom ook al dit jaar indien de puzzelstukjes niet in elkaar zouden vallen. “Naast het lopen heb ik nog ambities. Als sporter denk ik van Spelen naar Spelen, waardoor volgend jaar mogelijk mijn laatste jaar kan zijn. Al kan dat evengoed eind dit jaar al het geval zijn als ik mijn persoonlijke doelen niet haal. Er zijn nog andere zaken die ik in het leven wil bereiken naast het bestaan als topsporter.”

“Loop ik volgend jaar die 8’15, dan zal ik niet meteen stoppen, al denk ik ergens dat stoppen op een hoogtepunt iets mooi in zich draagt. De Spelen halen en daar goed voor de dag komen, lijkt ergens een mooi einde. Daarvoor zullen echter drie dingen moeten kloppen. Ten eerste moet ik het plezier in deze sport terugvinden, want door de afgelopen pechjaren is dat enigszins verminderd. Ten tweede moet ik een bepaalde niveau hebben en bijhorende ambities koesteren. Tot slot is er ook het financiële aspect. Ik werk nu drie dagen per week en beschik niet over een profcontract. Op basis van die drie zaken zal ik een afweging maken”, besluit D’hoedt.

https://www.instagram.com/p/B_Kh1AyH4s1/