Zondag mogen de crossfanaten zich in de handen wrijven, aangezien er na een veldlooploze winter dan toch een BK in het veld op de planning staat. Het Park van Laken doet zondag namelijk dienst als het decor voor vier wedstrijden bij de senioren met in totaal zo’n slordige 150 deelnemers. Sofie Van Accom en Jenna Wyns verdedigen hun titel op de respectievelijk lange en korte cross bij vrouwen. Bij de mannen wordt naar opvolgers gezocht voor Soufiane Bouchikhi en Robin Hendrix, die beiden niet van de partij zijn. 

Het heeft een eeuwigheid geduurd, maar zondag is het zover: de start van het kortste veldloopseizoen ooit uit de Belgische atletiekgeschiedenis. Het BK veldlopen en eerste manche van de CrossCup is de eerste wedstrijd in openlucht van hoog niveau sinds het BK tien kilometer op de weg in oktober. Bij de mannen op de lange cross is Dieter Kersten de enige aanwezige die vorig jaar op het podium stond. Kersten, vorig jaar goed voor zilver op het BK en de eindzege in de CrossCup, zit in volle marathonvoorbereiding. De atleet van ADD zal echter rekening moeten houden met een reeks namen. Denk maar aan Lahsene Bouchikhi, de jongere broer van uittredend kampioen Soufiane. Bouchikhi kon vorig jaar niet geheel overtuigen in het Park van Laken, maar bewees de afgelopen weken met stevige trainingschrono’s absoluut klaar te zijn voor het BK. Lander Tijtgat viel vorig jaar net naast het podium en is als ancien gebrand op een sterk resultaat.

Lahsene Bouchikhi en Dieter Kersten – Foto: Golazo

Na dat trio is er sprake van een wel heel open veld met vaste klanten in het veld zoals Clément DeflandreSteven CasteeleDorian Boulvin, John Heymans en Thomas De Bock. Bij de beloften wordt het uitkijken naar de wedstrijd in de wedstrijd tussen Tim Van de Velde en Guillaume Grimard. Van de Velde heeft zijn zinnen namelijk gezet op een achtste Belgische titel in het veld op rij. Naast de klassieke namen in het veld moeten ook twee bijzonder namen in de gaten worden gehouden. Duatleet Arnaud Dely was in het verleden al goed voor een top tien op het BK en zal maar wat graag een gooi naar een top vijf doen. Triatleet Jelle Geens is in volle voorbereiding op de Olympische Spelen van komende zomer, maar hoopt stiekem op een podiumplaats na jaren van afwezigheid in het veld.

Volgt Van Accom zichzelf op?

Bij de vrouwen verschijnt met Sofie Van Accom als titelverdediger aan de start. Na een wedstrijdloze winter wordt het echter uitkijken of de atlete zichzelf opnieuw kan overstijgen in het Park van Laken. Haar grootste uitdager zou zomaar eens Mieke Gorissen kunnen worden. Gorissen verraste in het najaar vriend en vijand door het BK tien kilometer op de weg te winnen en zal ongetwijfeld in de voorste gelederen te vinden zijn. Hanna Vandenbussche moest vorig jaar nipt de duimen leggen voor Van Accom in de strijd om de Belgische titel. Vandenbussche, de Belgische kampioene van 2019, is altijd op haar best in Brussel en zal zeker een gooi doen naar een tweede titel. Katrijn Vande Riviere finishte vorig jaar onverwacht op het podium en zal die prestatie een jaar later graag bevestigen.

Andere namen om de in de gaten te houden zijn onder meer Lisa Rooms en Eline Dalemans. Het duo maakt namelijk kans op een top vijf en gezien de weinige regenval van het parcours zouden ze gezien hun achtergrond op de piste wel eens sterk voor de dag kunnen komen. Bij de beloften lijkt Febe Triest op papier de topfavoriete.

Wyns op weg naar twee op een rij, wie wint open strijd bij de mannen?

Jeroen D’hoedt neemt zondag de korte cross voor zijn rekening. De meervoudige Belgische kampioen op de korte en lange cross zal de overwinning echter niet cadeau krijgen, aangezien een reeks sterke namen hem aan de start opwacht. Specialist ter zake Valère Hustin bereidde het BK de afgelopen weken minitieus voor en zal willen schitteren. Simon Debognies is na een mindere indoorcampagne op zoek naar bevestiging en is dus ook een te duchten concurrent. Ook Belgisch kampioen op de 5.000m Ward D’Hoore en Thomas Vanoppen zullen voorin meestrijden.

Bij de vrouwen verdedigt Jenna Wyns haar Belgische titel. Wyns zal vooral rekening moeten houden met de nummer twee van vorig jaar, Lotte ScheldemanRenée Eykens en Vanessa Scaunet pronken op de inschrijvingslijst, maar het duo trekt volgende week naar het EK indoor op de 800m, waardoor de korte cross niet in hun planning past. Alle wedstrijden van het BK veldlopen zijn zondag vanaf 13u40 live te volgen op Sporza.

Jenna Wyns – Foto: Golazo