Zondag start op de nieuwe locatie aan het Donkmeer in Berlare de 38ste editie van de Structabo CrossCup. Traditiegetrouw wordt het circuit op gang getrokken met de Relays, waarbij teams van drie atleten het tegen elkaar opnemen. De topfavorieten zijn tevens ook de titelverdedigers met CABW bij de vrouwen en OEH bij de mannen. Het trio van OEH kan voor het zesde jaar op rij de openingsmanche winnen. In totaal verschijnen meer dan 900 teams aan de start.

CABW op zoek naar tweede opeenvolgende overwinning

De Structabo CrossCup begint komende zondag aan zijn 38ste jaargang. Het sterke veldloopcircuit hoopt komende winter opnieuw de beste Belgische afstandslopers, vergezeld van enkele internationale namen, aan de start te krijgen. De winnende teams van vorig jaar voeren geen of weinig wijzingen door in hun samenstelling. CABW verschijnt met exact dezelfde formatie aan de start. Vanessa Scaunet, Imana Truyers en de Britse Stephanie Barnes lijken een maatje te groot voor de concurrentie. Alleen is de vorm van Truyers een vraagteken nadat ze tijdens de zomermaanden geblesseerd was en tijdens de Adecco Brussels Ekiden van vorige week een contractuur in de kuit opliep. Toch lijkt de tweede opeenvolgende overwinning binnen handbereik te liggen van het trio van CABW.

Imana Truyers – Foto: Golazo

De teams van ACHL met onder meer Sofie Van Accom en het gemengde clubteam met Lisa Rooms zullen naar alle waarschijnlijkheid bikkelen om de podiumplaatsen. Drievoudig eindlaureate Louise Carton maakt haar comeback in de kleuren van ACME, al temperde Carton vooraf de verwachtingen. Daarover kan u hier meer lezen. Nina Lauwaert won vorig jaar de CrossCup bij de vrouwen, maar de atlete van ROBA beschikt komende zondag niet over het sterkste team. Daardoor zal Lauwaert zich op basis van de individuele tijden moeten vergelijken met haar concurrentes.

OEH voor zes op een rij

Bij de mannen is vaste pion Simon Debognies niet van de partij bij OEH. Debognies blesseerde zich na afloop van de 4 Mijl van Groningen en zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer in actie komen tijdens het winterseizoen. Zijn vervanger is echter een grote naam met de Fransman Hugo Hay. Hay werd vorig jaar op het EK veldlopen bij de beloften derde, nadat hij één jaar eerder tweede werd in die categorie. De 22-jarige atleet traint al enkele maanden onder de vleugels van Tim Moriau en krijgt zondag de Belgische toppers Isaac Kimeli en Robin Hendrix aan zijn zij. Dat duo kwam drie weken geleden in actie op het WK in Doha.

Jeroen D’hoedt – Foto: Peter Wagemans

De winnaar lijkt eigenlijk al gekend bij de heren. OEH gaat voluit voor die zesde overwinnig op rij. EA verraste vorig jaar met een tweede plaats, maar moet sterkhouder Lander Tijtgat missen door een blessure. Tijtgat is zeker out voor de eerste drie manches van de CrossCup. De teams van CABW met Jeroen D’hoedt, RFCL met Belgisch veldloopkampioen Soufiane Bouchikhi en KKS met de drie broers Casteele zullen ongetwijfeld meespelen in de strijd om het podium. Ook DCLA zal met Dries Basemans en 1500m-specialisten Stijn Baeten en Ali Hamdi voorin te vinden zijn. Bouchikhi lijkt door het uitvallen van Tijtgat en het feit dat Kimeli niet de volledige CrossCup voor zijn rekening zal nemen, dé kandidaat-eindwinnaar bij uitstek.

Organisator Jos Van Roy kijkt reikhalzend uit naar de 38ste jaargang van ‘zijn’ CrossCup. “De top is er komende zondag opnieuw bij tijdens onze Relays. De verhuis van Gent naar Berlare levert op vlak van het aantal deelnemende ploegen een kleine daling op. Dat was echter ingecalculeerd, aangezien de Gentse clubs voor een enorme hoeveelheid extra teams zorgden. Met meer dan 900 vooringeschreven ploegen doen we beter dan onze verwachtingen. Ik ben vooral verheugd als ik de kwaliteit van de atleten zie. De teams van CABW bij de vrouwen en OEH bij de mannen steken er normaal met kop en schouders bovenuit. Ik ben tevens zeer blij om Louise Carton te zien terugkeren na haar moeilijke jaar. Dankzij onze vele trouwe partners kunnen we er absoluut tegenaan”, aldus Van Roy.

CrossCup, Sportoase en Runners’ Lab slaan handen in elkaar om jeugdatletiek te promoten

Naast de nationale top verdienen de jonge atleten extra aanmoedigingen. Dit seizoen gaan CrossCup, Sportoase en Runners’Lab verder met de ‘CrossCup Running Stars presented by Sportoase & Runners’Lab’. Via dit project krijgen kinderen tussen 6 en 14 jaar de kans om kennis te maken met het veldlopen. Op deze manier hopen de partijen de jonge atleten warm te maken voor de atletieksport en te motiveren om aan te sluiten bij een erkende atletiekclub.

“Wij zijn erg trots dat we mee partner zijn van dit jeugdsportproject”, aldus Michael Schouwaert, algemeen directeur bij Groep Sportoase. “We vinden het belangrijk om de jeugd op alle mogelijke manieren te motiveren om aan sport te doen en zijn verheugd dat we met Sportoase mee onze stempel kunnen drukken op sportpromotie bij jongeren”.

“Vanuit Runners’Lab hebben wij veel contact met jonge sportievelingen. We zijn dan ook erg blij dat we mee onze schouders kunnen zetten onder dit mooie project”, vult Koen Wilssens, zaakvoerder van Runners’Lab aan.

Jos Van Roy – Foto: Golazo

“Met een beloningssysteem voor de jonge atleten én voor de atletiekclubs, wijzen wij de jongeren de weg naar de atletiekclubs”, legt Van Roy uit. “We zijn erg blij dat zowel Sportoase als Runners’Lab mee aan de kar trekken van dit jeugdsportproject. Beide bedrijven zijn sterke spelers in het sportlandschap en samen maken we ons sterk dat we veel jongeren kunnen bereiken en motiveren om in te stappen in onze sport”, besluit de organisator.