Het zijn een paar woelige weken geweest voor de Belgische atleten. Na de truitjeskwestie in de aanloop naar het EK indoor was er vorige week de rel tussen de LBFA en Jacques Borlée. Langs Franstalige kant hebben twaalf topatleten besloten om in actie te schieten. Onder meer de broers Borlée en Nafi Thiam stappen mee in ‘AthlePro’. Het initiatief staat in het teken van het opstarten van een betere dialoog tussen atleten en de Franstalige federatie.

Het winterseizoen is voor het merendeel van de Belgische toppers al een tijdje afgelopen. Dat belette twaalf Franstalige topatleten om de koppen bij elkaar te steken in verband met het beleid van hun atletiekliga. De atleten verenigen zich onder de noemer ‘AthlePro’, in de hoop om zo meer op de hoogte te zijn van het beleid en sportieve beslissingen. Bovendien hopen de atleten om tevens meer inspraak te verkrijgen.

‘AthlePro’ komt niet uit de lucht vallen nadat er voorafgaand aan het EK indoor heel wat commotie ontstond omwille van de ondertussen al beruchte truitjeskwestie. De truitjeskwestie gold voor alle Belgische atleten. Vorige week barstte echter de bom langs Franstalige kant. Enkele bestuursleden van de LBFA publiceerden namelijk een open brief op de website waarin ze verklaarden niet langer samen te kunnen werken met Jacques Borlée. Daarover kan u hier (nieuwsbericht), maar ook hier (column) meer lezen.

Cynthia Bolingo – Foto: Erik Van Leeuwen

Als reactie op beide gebeurtenissen hebben twaalf Franstalige atleten besloten om de handen in elkaar te slaan. Nafi Thiam en de broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée zijn de grootste namen. Gisteren werden de atleten verwacht op het kabinet van de Franse Gemeenschapsminsiter van Sport, Rachid Madrane. Tijdens die ontmoeting zouden de verdere plannen van AthlePro besproken worden. Acht van de twaalf atleten waren aanwezig. Nafi Thiam heeft beslist om de actie te steunen, maar zich afzijdig te houden in onderhandelingen. Naast Thiam en de Borlées maken ook Hanne Claes, Camille Laus, Cynthia Bolingo, Anne Zagré, Jeroen D’hoedt, Tarik Moukrime, Julien Watrin en Robin Vanderbemden deel uit van AthlePro.

Borlées als drijvende kracht

Kevin Borlée lijkt het voortouw te nemen in de dialoog. Samen met zijn broers is hij de drijvende kracht achter AthlePro, erg begrijpelijk na de open brief richting hun vader en coach Jacques Borlée. “Het is zonde wat er zich de afgelopen weken allemaal heeft voorgedaan. Dit strookt niet met het leven als topsporter, waarin we in alle rust moeten kunnen werken, anders is er van prestaties geen sprake”, vertelde de meest succesvolle van de drie broers aan De Morgen.

Na afloop van de samenkomst met Minister Madrane kwam er al het één en het ander uit de bus. Zo zal Madrane instaan voor de oprichting van een expertengroep, waarin naast atleten ook trainers en managers een stem hebben. Dit om alle aspecten van de werking van de federatie bespreekbaar te maken. Voorlopig blijft AthlePro een hoofdzakelijk Franstalig project in Brussel en Wallonië. Al valt het niet uit te sluiten dat in Vlaanderen een gelijkaardig initiatief zijn intrede doet.

“Een atletencommissie is een logische, gezonde stap is voor onze sport. Het gebeurt maar al te vaak dat beslissingen voor ons genomen worden door mensen die ver weg van topsport staan. Het voorstel van Minister Madrane houdt in dat er over alle sporten heen een atletencommissie zal komen, waarin een bepaalde sport een stem krijgt wanneer beslissingen in verband met die specifieke sport worden genomen”, klinkt het bij afstandsloper Jeroen D’hoedt.