Team Saucony en The Yellow Armada hebben zoals verwacht de 16de editie van de Adecco Brussels Ekiden gewonnen. Het zestal van Saucony, met onder meer Dieter Kersten, Nick Van Peborgh en Steven Casteele bleef met 2u11:11 ruim voor het eerste clubteam CABW. Bij de vrouwen stond er zoals verwacht geen maat op The Yellow Armada, met marathonspecialistes Hanne Verbruggen en Nina Lauwaert aan de start. Een verbetering van hun BR (2u28:49) kwam er niet, aangezien het team de klok deed stoppen na 2u31:40. De vrouwen van CABW waren het beste clubteam.

Meer dan 1.000 teams zakten vandaag af naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel om er de grootste aflossingsmarathon van de wereld te betwisten. Het heuvelachtige parcours in en rond het Park van Laken is voor veel wedstrijdatleten een handige prikkel met het oog op het nakende veldloopseizoen. Bij de mannen waren alle ogen gericht op Team Saucony met grote namen als Dieter KerstenNick Van Peborgh en Steven Casteele. De ploeg zou met overmacht de winst binnenrijven in een degelijke 2u11:10. Slotloper Benoit Goethals had ruim vijf minuten voorsprong op het team van CABW.

Saucony oppermachtig

Van Peborgh kwam in actie na startloper Mathijs Casteele, die de tasuki als derde doorgaf aan de man van de 10 Miles in Antwerpen. Clément Deflandre en Tim Van de Velde waren de snelste mannen in de aanvangsfase. Zij stuurden hun clubteams van HERV en DUFF in de koppositie op pad, maar Van Peborgh zou tijdens zijn tien kilometer snel het heft in handen nemen. Jeroen D’hoedt moest als startloper bij CABW meer dan 50 seconden toegeven op de leiders. Dorian Boulvin had betere benen dan zijn ploeggenoot en liep een sterke split van 30’18, één seconde trager dan Van Peborgh. Hanne Verbruggen was startloopster voor The Yellow Armada. Haar vijf kilometer in 15’40 was goed voor de 11de prestatie van alle startlopers.

Team Saucony – Foto: Golazo

Dieter Kersten mocht als derde loper in actie komen voor Saucony. De Limburger stelde niet teleur en zette met 14’11 met sprekend gemak de snelste splittijd neer. Hetzelfde kan gezegd worden over Dries Basemans die als vierde loper een stevige tien kilometer noteerde in 30’22. Steven Casteele en Benoit Goethals gingen voort op het elan van hun ploeggenoten. Casteele was de snelste vijfde man. Goethals liet als snelste slotloper de klok stoppen na 2u11:11. Nina Lauwaert was met voorsprong de beste vrouwelijke slotloper. Lauwaert was met 24’04 de achtste performer. The Yellow Armada finishte zo in 2u31:40, een kleine drie minuten boven hun eigen BR.

“De laatste jaren was er altijd een spannende strijd voor de eerste plaatsen. Vandaag waren we al vrij snel zeker van de zege. Dat zorgt misschien voor minder ontlading. Het is ook anders dan zelf de 10 Miles te winnen, maar als ploeg is het altijd mooi om samen te winnen en op dat podium te mogen staan. In negen deelnames is het ons nog maar twee keer gelukt. Zo’n wedstrijd is toch altijd een prestigeslag. Dat we hier goed presteren, bewijst dat we er als team iets moois van willen maken”, aldus Van Peborgh.

Nina Lauwaert – Foto: Golazo

Lauwaert: “Volgend jaar voor vijf op een rij”

“We wisten dat het een zware opdracht zou worden om ons BR te benaderen. Zeker na het uitvallen van Sofie Van Accom door ziekte. Bovendien zaten Karen Van Proeyen en ik niet in dezelfde topvorm van vorig jaar. Zij heeft net een marathon gelopen, ik ben nog aan het opbouwen. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Maar het blijft ook nu een mooie overwinning. Voor mij is het al de vierde opeenvolgende zege, volgend jaar gaan we voor vijf op een rij”, vertelde Lauwaert.

Bij de clubteams haalde CABW het in 2u16:34 van HERV, dat net geen halve minuut later over de streep bolde. Ook bij de dames was CABW aan het feest. Imana Truyers maakte deel uit van het team, maar kreeg na drie kilometer last van een kramp in haar kuit. Het zestal finishte uiteindelijk in 2u43:53.

De volledige uitslagen kan u hier terugvinden.