Zondag trekken de beste Belgische veldlopers hun spikes aan voor de vijfde en voorlaatste manche van de AA Drink CrossCup. Het Domein Ter Heide, beter bekend als de ‘Plas van Rotselaar’ vormt het strijdtoneel. Bovendien worden zondag ook de Vlaamse veldlooptitels uitgereikt. Er treden overigens heel wat buitenlandse atleten aan in Rotselaar, met als absolute uitschieter de Duitser Richard Ringer.

Duel Lauwaert-Van Accom door forfait Truyers

Zoek in Rotselaar niet naar Imana Truyers. Truyers moest de strijd staken in de eerste ronde tijdens de manche in Hannuit. Een geknelde rugzenuw zorgde toen voor kuitproblemen, die voorlopig nog niet van de baan zijn. Het BK veldlopen komt nog niet in gevaar, maar van een ideale voorbereiding is absoluut geen sprake. Alle ogen zijn dan ook gericht op Nina Lauwaert, die tijdens de voorbije manches heerste en Sofie Van Accom. Van Accom was vorig jaar de beste in Rotselaar en kan het parcours duidelijk smaken. Bovendien is de 29-jarige atlete nog steeds de aanvoerder in het klassement van de AA Drink CrossCup.

“Ik heb al altijd graag gelopen in Rotselaar. Zeker door mijn overwinning van vorig jaar. Die herinnering kan me hopelijk een boost geven. Ik voel me alvast beter dan een jaar geleden. Ik ben absoluut klaar om het beste van mezelf te geven zondag”, klinkt het bij Van Accom.

Hanna Vandenbussche is dan weer een gevaarlijke outsider. Net zoals de achtkoppige delegatie Engelse atletes en de Nederlandse juniore Roos Blokhuis.

Nina Lauwaert – Foto: Peter Wagemans

Kimeli mag het opnemen tegen Ringer

De komst van Richard Ringer naar Rotselaar zorgt ervoor dat Isaac Kimeli zijn beste beentje zal moeten voorzetten. De Duitser was in 2018 de snelste Europeaan op 10.000m. Ringer kon zijn snelle benen echter niet verzilveren in eigen land op het EK in Berlijn. Een EK waar Kimeli ook geen al te goed herinneringen aan overhoudt, aangezien hij gediskwalificeerd werd na afloop van de 5.000m. In Rotselaar telt uiteraard alleen de winst, bovendien kan Kimeli een gouden zaak doen in het klassement, aangezien zijn trainingsmakker Robin Hendrix niet aan de start verschijnt. Hendrix verkiest een indoorwedstrijd boven het zand en de modder.

Lander Tijgat, Jeroen D’hoedt, Dame Tasama en Dries Basemans zullen strijden om de dichte ereplaatsen. Zij zullen, net zoals bij de vrouwen, het gezelschap krijgen van acht Britse atleten met onder meer Joe Wilkinson en Jack Grey als grootste namen aan de start. Bij de beloften lijkt Dorian Boulvin opnieuw vrij spel te hebben.

“Rotselaar komt natuurlijk vroeg na Hannuit, waar ik degelijk presteerde, maar niet zoals ik het zelf wou. Ik behaalde wel de Waalse titel als troostprijs. Op training draait het absoluut niet slecht. Na Hannuit heb ik een weekje alternatief getraind en dat heeft wel deugd gedaan”, aldus D’hoedt.

De korte cross bij de mannen kan net zoals in Hannuit een pittig duel worden tussen Dieter Kersten en Valère Hustin. Ook titelverdediger Ali Hamdi verschijnt aan de start.

Kan Dieter Kersten zijn kunstje van in Hannuit zondag overdoen? – Foto: Golazo