De Belgen vertolkten net als vorig jaar een prominente rol op de Sylverstercross in Soest. Met onder meer een overwinning op de korte cross en drie medailles op de lange cross was het een meer dan geslaagd optreden van onze landgenoten. Imana Truyers en Hanna Vandenbussche mochten samen het podium op bij de vrouwen. Ook Jeroen D’hoedt mocht bloemen in ontvangst nemen.

Drie Belgische vrouwen aan de start van de lange cross en alle drie namen ze deel aan het EK in Tilburg. Onze landgenoten waren het dan eigenlijk ook aan hun stand verplicht om vooraan mee te draaien. Na een eerste doorkomst waren Sofie Van Accom, Imana Truyers en Hanna Vandenbussche zoals verwacht in de voorste gelederen terug te vinden, hoewel ze een klein gaatje moesten laten met de Nederlandse Julia Van Velthoven en de Keniaanse Tabitha Gichia. Niemand van de Belgen gaf een duimbreedte toe waardoor het trio lange tijd samen bleef. In de laatste ronde besloten Truyers en Vandenbussche toch het hazenpad te kiezen en liepen ze weg van Van Accom. De leidster, Van Velthoven, was ondertussen al ver uit het vizier waardoor het een strijd om de tweede plek werd. Ondanks het mulle zand persten Truyers en Vandenbussche er nog een hele sprint uit voor dat zilver. Het was uiteindelijk die eerste die het nipt haalde voor Vandenbussche. Van Accom kon dankzij haar eindsprint nog twee atleten oprapen om zo alsnog vijfde te worden.

“De overgang van de Relays naar de lange cross was niet zo makkelijk. In vergelijking met Mol waren er hier nog minder echt goed beloopbare stukken te vinden. Het was bijna één en al zand waardoor het voor mij een hele zware cross was. Toch moest ik toen Imana en Hanna ervandoor gingen niet veel meer terrein prijsgeven en dankzij mijn eindschot kon ik nog een vijfde plek in de wacht slepen. Ik ben heel tevreden met deze prestatie en vond het een heel mooi parcours om te lopen. Dit was zeker voor herhaling vatbaar”, vertelde Van Accom over haar wedstrijd.

Jeroen D’hoedt knokt zich knap het podium op ondanks sterk deelnemersveld

Bij de mannen kon de organisatie eveneens op een sterk deelnemersveld rekenen. De Duitser Samuel Fitwi, de Zweed Napoleon Solomon en Jeroen D’hoedt werden vooraf als de topfavorieten bestempeld. Niet onterecht, want na één ronde gaf dit trio al het tempo aan. Khalid Choukoud en Dame Tasama volgden toen nog in hun spoor maar moesten een ronde later de rol lossen. Yannick Michiels en Ali Hamdi liepen een eind verderop rond de tiende positie. Het duurde tot het absolute slot van de wedstrijd voordat er iets aan dit wedstrijdverloop veranderde. Solomon ploeterde zich in de laatste honderden meters het beste door het zand en kon zijn twee belagers van zich afschudden om de winst op te strijken. Ook Fitwi bleek op het einde nog overschot te hebben en kon een kloofje slaan met D’hoedt om zo het zilver binnen te halen. D’hoedt kwam enkele seconden later als derde over de meet. Tasama vervolledigde een halve minuut later de top vijf. Michiels en Hamdi eindigden op de respectievelijk 10e en 18e plek.

Jeroen D(hoedt – Foto: Golazo

Eykens en Van de Velde gaan aan de haal met goud

Na een uitstekende start nestelde Renée Eykens zich in een grote kopgroep gedurende de eerste ronde. Tijdens de doortocht in het mulle zand werd de kopgroep uiteen gerukt. Britt Ummels nam een voorsprong en twee andere Nederlandse dames achtervolgden. Eykens vestigde zich in de achtervolgende groep met onder meer de Nederlands kampioene korte cross Dagmar Smid. Bij het ingaan van de tweede ronde besloot Eykens al vroeg het tempo op te drijven en de achtervolging in te zetten. Zo kon ze de drie dames die voor haar uitliepen stelselmatig weer bijbenen en zelfs de leiding overnemen. Niemand kon nog in haar spoor blijven waardoor ze met een mooie voorsprong als eerste over de meet kon komen.

“Ik ben zeker tevreden over mijn wedstrijd. Ik heb even getwijfeld of ik die versnelling wel zou plaatsen aangezien het zand echt dodelijk was en ik schrik had om mijn benen op te blazen. Het zanderig parcours ligt mij ook niet goed, dus ik heb regelmatig achterom gekeken omdat ik zeker wou zijn dat de anderen in die laatste zandstrook niet terug zouden komen. Ik ben blij om op deze manier het jaar af te kunnen sluiten, maar ik moest er wel diep voor gaan”, vertelde Eykens achteraf.

Foto: Jeroen De Meyer

Niemand was opgewassen tegen Tim Van de Velde. Het duurde niet lang voordat hij al zijn tegenstanders had afgeschud en er alleen vandoor ging. Wie Van de Velde kent, weet dat hij niet meer bij te benen is eens hij gaan vliegen is. Dat was dit keer niet anders waardoor hij met meer dan een handvol seconden voorsprong de finish overschreed.

“Mijn eerste reactie na het EK veldlopen was teleurstelling, maar dit was zeker geen wedstrijd uit revanche. Net als elke wedstrijd waaraan ik deelneem wil ik winnen, maar tussen het willen en het doen zit nog een dikke lijn. Ik ben blij dat het gelukt is, want het zand was echt wel zwaar. Gelukkig kon ik in het bos mijn ritme terugvinden en tempo maken”, aldus een tevreden Van de Velde.

Bij de junioren vrouwen kon ook Isabeau Lenaerts voor een Belgische overwinning zorgen. Op de korte cross bij de mannen kon enkel Kim Ruell zich met een 7e plek de top 10 inwerken.