Joshua Cheptegei heeft het hem geflikt: de Oegandees stoomde zopas in de Spaanse stad Valencia naar een onwaarschijnlijke chrono van 26’38 over 10 kilometer. Daarmee verbetert de atleet het WR van Leonard Komon, die in 2010 26’44 noteerde.

Na vijf kilometer passeerde Joshua Cheptegei, de wereldkampioen in het veld en op de 10.000m, in 13’24. Net boven het beoogde tempo van 13’22 om exact op het WR-schema te zitten. Cheptegei kon echter in zijn gekende stijl een ongelooflijke tweede wedstrijdhelft neerzetten. De 23-jarige atleet haspelde zijn laatste vijf kilometer af in 13’13, waardoor hij over de finish stormde in 26’38. Dankzij die chrono mag Cheptegei zich nu de snelste man ooit over tien en 15 kilometer noemen. Tot vorig jaar was Leonard Komon de eigenaar van beide topchrono’s. Vorig jaar verbeterde Cheptegei de beste prestatie ooit op 15 kilometer. In de straten van Valencia rekende hij af met die andere chrono van Komon.

Grote uitdager van Farah in Tokio?

Cheptegei was op het WK in Londen van 2017 tweede op de 10.000m na de Brit Mo Farah, die afgelopen vrijdag zijn terugkeer naar de piste aankondigde. Op het WK in Doha was Cheptegei oppermachtig op die afstand. De vraag rijst of Farah, die volgend jaar 37 zal zijn tijdens de Spelen in Tokio, kan opboksen tegen het jonge geweld van de Oegandees, die dan nog altijd zijn 24ste verjaardag zal moeten vieren. Die laatste mag gerust één van de meest onderschatte atleten van het moment genoemd worden, aangezien hij zowel in het veld, op de piste én op de weg de snelste man ter wereld is in zijn disciplines. Dankzij zijn topchrono in Valencia is Cheptegei ook meteen 40.000 euro rijker dankzij een WR-bonus.