Beatrice Chebet en Jacob Kiplimo hebben in het Servische Belgrado hun wereldtitel in het veld verlengd. Zowel Chebet als Kiplimo vertrouwden op de snelle omloop in het Friendship Park op hun eindsprint om het af te maken. Chebet hield maar liefst vier landgenoten vlak achter zich. Kiplimo had nog net genoeg over om Berihu Aregawi net als vorig jaar op enkele seconden te zetten.

Voor de laatste Belgische deelname aan een WK veldlopen moeten we al terug naar 2017. In het Oegandese Kampala verdedigde Isaac Kimeli er als enige de Belgische driekleur. De atleet van het Runners’ lab Athletics Team kon toen geen plaats in de uitslag versieren. Sindsdien toonde geen enkele landgenoot nog enige interesse in het kampioenschap. Gelukkig ligt dat anders bij de internationale toppers.

Zo verkondigde Sifan Hassan enkele weken geleden nog dat ze zou deelnemen aan het kampioenschap. Uiteindelijk kwam de Nederlandse topper op haar woorden terug. Ze bleek onvoldoende hersteld van haar laatste uitstap naar de marathon en bedankte vriendelijk. Ook zonder haar mocht het deelnemersveld er zijn. Bij de vrouwen was het vooral uitkijken naar Beatrice Chebet, de winnares van vorig jaar. Bij de mannen maakte het Oegandese powerduo Jacob Kiplimo en Joshua Cheptegei, de laatste twee wereldkampioenen in het veld, hun opwachting.

Photo by © Adam Nurkiewicz for World Athletics

1 – 2 – 3 – 4 – 5

In de vrouwenrace werd snel duidelijk dat het goud voor de negende keer op rij naar Kenia zou gaan. Het machtsvertoon van Chebet en co. was indrukwekkend. Al vroeg in de race kleurde de top vijf volledig Keniaans. De tegenstand kon niet aanklampen en gaf het Keniaans vijftal een vrijgeleide om de drie medailles onderling te verdelen.

Wie het goud mee naar huis zou nemen, werd pas in de laatste 200m met een sprint beslist. Uittredend wereldkampioene Chebet sprintte naar een bonus van drie seconden op haar landgenote Lilian Rengeruk en prolongeerde haar titel. Margaret Kipkemboi pakte het brons. De wereldrecordhoudster op de 10 kilometer, Agnes Ngetich, liep als vijfde (Keniaanse) binnen. En toch kan het nog straffer dan dit. Tijdens het WK in 2017 domineerde Kenia de volledige top 6.

Een eervolle vermelding is weggelegd voor Karoline Grovdal. De Europese veldloopkampioene hield zich knap staande tussen het Afrikaanse geweld. Zij eindigde als eerste niet-Afrikaanse atlete van origine op een veertiende plaats, op 1’44 van het goud.

Jacob Kiplimo houdt Oegandese eer hoog

Vervolgens was het aan de mannen om het in een race van 10 kilometer uit te vechten. Gideon Rono waagde als eerste zijn kans door aan te zetten. Topfavorieten Cheptegei en Kiplimo lieten de atleet uit Kenia een ronde doen en liepen gestaag het gaatje weer dicht. Vervolgens ging het duo zelf aan de boom schudden. Vooral Kiplimo, die de voorbije maanden niet van blessures gespaard bleef, liet voelen waarom hij bij de topfavorieten genoemd wordt. Het veld dunde verder uit tot een pakketje van nog zo’n tien atleten.

Vervolgens was het een andere Keniaan, Benson Kiplangat, die in de slotfase ten aanval trok. Ook hij word probleemloos teruggefloten, al slaagde hij er wel in om Cheptegei af te matten. De wereldkampioen van 2019 verloor zijn plek voorin en zou als zesde binnenlopen, op tien seconden van het podium. Kiplimo had wél voldoende om er nog een sprint uit te persen. De titelverdediger duwde het gaspedaal stevig in en mocht na 28’09 zegevieren. Net als vorig jaar hield hij Berihu Aregawi achter zich. Kiplangat zag zijn aanvalslust beloond worden met een bronzen plak.

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images for World Athletics

Kenia heerst ook op Mixed Relays

Voor de vierde maal in de geschiedenis van een WK veldlopen stond de Mixed Relay op het programma. De voorbije drie edities werd het goud telkens verdeeld tussen Kenia (2x) en Ethipië (1x). In het Friendship Park in Belgrado waren het opnieuw dezelfde twee die de strijd om het goud zouden uitvechten, al was er na een felle strijd halfweg al geen sprake meer.

Titelverdediger Kenia, dat voor driekwart uit de kampioenenploeg van vorig jaar bestond, verkoos het ruime sop en soleerde naar een nieuwe wereldtitel. Birri Abera, de slotloopster van Ethiopië, verloor een spike bij de wissel. Ze besloot vervolgens haar andere ook maar uit te doen en haalde blootvoets nog het zilver binnen op bijna een halve minuut van Purity Chepkirui. Groot-Brittannië liep naar het brons.

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images for World Athletics

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in