Opvallend nieuws in de Europese atletiekwereld: de Britse superster Mo Farah heeft zijn comeback naar de piste aangekondigd. Farah, die in 2017 de piste vaarwel zei met een wereldtitel op de 10.000m in eigen Londen én eindwinst op de 5.000m in de Diamond League, focuste in 2018 en 2019 op de marathon. De Brit kende wisselend succes. In 2018 won hij de marathon van Chicago in een Europees record, voorlopig zijn hoogtepunt op de afstand. Nu mikt Farah op de 10.000m op de Olympische Spelen in Tokio.

Mo Farah heeft vier gouden medailles op de Olympische Spelen. Zowel in 2012 in Londen als in 2016 in Rio was de Britse sensatie de beste op de 5.000m en 10.000m. In 2017 nam Farah langs de grote poort afscheid van de piste met twee medailles op het WK in Londen en eindwinst op de 5.000m van de Diamond League. Sindsdien probeerde de Brit zich toe te leggen op de marathon.

Na zijn laatste marathon in Chicago, waar zijn trainingsmakker Bashir Abdi ruim voor de Brit finishte, nam de atleet een rustperiode met zijn familie. “Het was mooi om Chicago in 2018 te winnen in een Europees record. Een derde stek op de London Marathon was ook mooi. Maar met het oog op volgend jaar en de Spelen heb ik besloten om terug te keren naar de piste. Ik ben erg verheugd om mijn comeback op de piste te maken en ga alles inzetten op de 10.000m. Hopelijk ben ik mijn snelheid niet verloren, al ga ik hard trainen om te zien waartoe ik in staat ben”, kondigde de Brit zelf aan.

Farah kon op uitzondering van zijn overwinning in Chicago in 2018 zelden overtuigen in een marathon. Hij kon zijn snelheid van de piste niet gebruiken tijdens de marathon, aangezien hij meestal rond kilometer 30 niet langer kon meestrijden voor de winst in de jongste twee marathons in Londen. Farah kan zichzelf in Tokio voor zijn derde opeenvolgende goud gaan op de Spelen.