De Gouden Spike in Ostrava heeft niet het verhoopte WR opgeleverd. Joshua Cheptegei kon het WR-tempo tijdens de 3.000m zowat 1500m volgen, vervolgens moest de Oegandees nederig het hoofd buigen voor het fenomenale record van Daniel Komen. Johannes Vetter voelde zich wel in zijn sas in Ostrava. De Duitser pakte uit met een monsterworp van 94m20, de zevende worp met een speer aller tijden. Op de 800m bewezen junioren Keely Hodgkinson en Max Burgin dat het de Britten voor de wind gaat op de middellange afstand. Ismael Debjani dook in de 1500m onder 3’37 en deed zo een goede zaak met het oog op een olympisch ticket. 

De Gouden Spike in Ostrava stond in het teken van een aanval op het WR op de 3.000m. Joshua Cheptegei had zijn zinnen gezet op het waanzinnige record van Daniel Komen (7’20″67). Cheptegei zou ondanks perfect haaswerk van onder meer onze noorderbuur Richard Douma en de Australische topper Stewart McSweyn niet in de buurt komen van het WR. Iets na halfweg verloor de Oegandees namelijk voeling met de wavelights die hem naar het record moesten stuwen. Cheptegei liep volledig leeg over de finish in een beste wereldjaarprestatie van 7’33″24, ruim boven de recordtijd. Isaac Kimeli verscheen eveneens aan de start van de 3.000m. Kimeli kon logischerwijs niet aanpikken bij Cheptegei en in het tweede groepje lag het tempo niet hoog. De vice-Europese kampioen op de 3.000m in zaal moest vrede nemen met de vijfde stek in 7’49″47. In de namiddag tekende Jacob Kiplimo voor dé prestatie van de dag in het afstandslopen met een stevige beste wereldjaarprestatie op de 10.000m van 26’33″93, waardoor de landgenoot van Cheptegei opschuift naar de zevende plaats op de ranking aller tijden. Opvallend: Kiplimo werkte zijn 10.000m af op ‘klassieke’ Nike-spikes, in tegenstelling tot Cheptegei die wel gebruikt maakte van de ‘Dragonfly’.

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team

De prestatie van de dag in het algemeen kwam er in het speerwerpen. Johannes Vetter opende namelijk de competitie met een monsterachtige worp van 94m20, goed voor de zevende prestatie aller tijden. De Duitser bezit nu vier van de tien beste worpen ooit. Vetter was vervolgens ook goed voor 91m33 en drie worpen voorbij 88 meter. De 800m-wedstrijden leverden vuurwerk op dankzij twee uitzonderlijke Britse talenten. Bij de vrouwen koos Keely Hodgkinson het hazenpad met nog zo’n 250 meter voor de boeg. De Europese kampioene in zaal hield sterk vol en dook voor het eerst in openlucht onder twee minuten met 1’58″89. Bij de mannen deed Max Burgin het zo mogelijk nog straffer door als enige het tempo van de haas te volgen. Met ruime voorsprong trok de junior daardoor de laatste 300m in, maar Burgin hield verbazend stand. Met 1’44″14 dook hij ruim een seconde onder het Europees juniorenrecord van 1’45″45 én is hij ook de snelste man van het moment wereldwijd. Onze noorderbuur Tony van Diepen legde beslag op de tweede stek in 1’45″36.

Ismael Debjani – Foto: Golazo

Tijdens de 1500m bij de mannen werd het uitkijken naar Belgisch recordhouder Ismael Debjani. Debjani kon zich in de aanvangsfase niet meteen voorin handhaven. In een chaotische wedstrijd met 16 atleten en twee tempomakers kon Debjani een vuist maken in de slotronde. Onze landgenoot schoof op naar de zevende plaats in een degelijke 3’36″86. Op die manier doet de atleet van CABW een goede zaak met het oog op de wereldranking die hem naar de Olympische Spelen van Tokio moet loodsen. De winst ging naar de Pool Marcin Lewandowski in 3’35″57. Op de 3.000m steeple was de Ethiopiër Getnet Wale in alle eenzaamheid goed voor een beste wereldjaarprestatie van 8’09″47.

In het polsstokspringen moest Armand ‘Mondo’ Duplantis vrede nemen met 5m90. De winderige omstandigheden maakten van een mogelijke sprong over zes meter geen optie. De Amerikaan Fred Kerley was duidelijk de beste op de 100m met 9″96, maar moest tijdens de 200m wel zijn meerdere erkennen in landgenoot Kenneth Bednarek, die afklokte na 19″93. Het hinkstapspringen leverde niet het beloofde vuurwerk op, aangezien Christian Taylor last leek te hebben van een blessure. Wereldrecordhouder in zaal Hugues Fabrice Zango haalde het met 17m20. Voormalig olympisch kampioen Kirani James deed het meer dan degelijk op de baanronde door de zege te halen in 44″74. Sha’Carri Richardson zette de 200m naar haar hand, maar de tegenwind van -1,1m/s speelde het Amerikaanse sprintfenomeen wel parten. Met 22″35 was ze wel goed voor de overwinning.

Mondo Duplantis – Foto: Golazo

Belgen stellen teleur in Castiglione

Ook op Italiaanse bodem kwamen enkele Belgen in actie. In Castiglione was het echter zoeken naar hoogtepunten voor onze landgenoten. De wind speelde vooral de sprinters parten. Dylan en Kevin Borlée wisten niet te overtuigen met respectievelijk 47″01 en 47″51. Camille Laus kende een heuse off-day met 54″65, haar traagste chrono in meer dan vier jaar tijd. Speerwerper Timothy Herman tekende voor de meest degelijke Belgische prestatie in Italië met een worp van 77m94.