De voorlaatste atletiekdag op de Olympische Spelen in Tokio leverde nog maar eens atletiekgeschiedenis op. Shaunae Miller-Uibo liep een razendsnelle baanronde, maar het was Allyson Felix die met haar tiende medaille op de Spelen met alle aandacht ging lopen. Joshua Cheptegei maakte het beulwerk van zijn landgenoten af op de 5.000m. Faith Kipyegon stak in de 1500m een stok voor de magische triple van Sifan Hassan. In de aflossingen bekroonde Elaine Thompson-Herah haar Spelen met een derde gouden plak. 

Na de zege van Steven Gardiner op de baanronde kon Shaunae Miller-Uibo het feestje voor de Bahama’s compleet maken. Miller-Uibo stelde niet teleur en pakte zoals verwacht uit met een verschroeiende tweede wedstrijdhelft. Met 48″36 scherpte ze haar eigen continentaal record met één honderdste aan. Marileidy Paulino bekroonde haar seizoen met een zilveren medaille. De Dominicaanse verbeterde haar nationaal record tot 49″20. Allyson Felix schreef geschiedenis door brons te behalen in 49″46. De Amerikaanse behaalde zo haar tiende olympische medaille, geen enkele vrouw deed het haar ooit voor. Felix komt zo op gelijkte hoogte met de legendarische Carl Lewis. De vraag rijst of ze morgen in actie komt met de Amerikaanse vrouwen op de 4x400m om alleen recordhouder te worden.

Oeganda maakte van de 5.000m-finale een ware uitputtingsslag. Oscar Chelimo was de eerste tempobeul van dienst, gevolgd door Jacob Kiplimo en Joshua Cheptegei. Die laatste dook de slotronde als leider in en zou de koppositie niet afstaan. De wereldkampioen op de 5.000m mag zich dus ook de olympische kampioen op 12 en een halve baanronde noemen. Met 12’58″15 zette de snelste man ooit op 5.000m bovendien een stevige chrono neer. Het zilver ging naar Canada met Moh Ahmed. De Amerikaan Paul Chelimo pakte zijn tweede opeenvolgende olympische 5.000m-medaille na een pittige strijd met de Keniaan Nicholas Kipkorir Kimeli. Seizoensrevelatie Mohamed Katir kon in de slotkilometer geen vuist maken en werd achtste op ruim acht seconden van het podium.

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team

Sifan Hassan had een afspraak met de geschiedenis tijdens haar tweede finale van de week. De Nederlandse opteerde na haar goud op de 5.000m voor een ongewone tactiek in de finale van de 1500m. Hassan ging zelf aan de boom in de aanvangsronde en kreeg uittredend olympisch kampioene Faith KipyegonLaura Muir en Gabriela DeBues-Stafford in haar spoor. Het tempo lag verschroeiend hoog, maar Kipyegon en Muir wilden niet wijken. Hassan versnelde met nog zo’n 300m te gaan, maar het was Kipyegon die uitpakte met een heuse machtsontplooiing. De Keniaanse klokte af na een olympisch record van 3’53″11, gevolgd door Muir in een Brits record van 3’54″50. Hassan, die ruim een seconde na Muir als derde volgde, jaagt morgen op een derde medaille tijdens de finale van de 10.000m. De volledige top acht in de hoogstaande 1500m dook onder vier minuten.

Ook Elaine Thompson-Herah had een afspraak met de geschiedenis. In de 4x100m knalde Thompson, vergezeld door Briana WilliamsShericka Jackson en Shelly-Ann Fraser-Pryce, naar een Jamaicaans record van 41″02. Mits betere wissels had het WR van 40″82 tot de mogelijkheden behoord. De Verenigde Staten legden beslag op het zilver met 41″45, het Britse kwartet met Dina Asher-Smith snelde naar brons in 41″88. Thompson is dankzij haar drie gouden plakken de eerste vrouw sinds Florence Griffith-Joyner goud pakt op de 100m, 200m en 4x100m. Bij de mannen zorgde Italië voor de verrassing. Het was slotloper Filippo Tortu die het verschil maakte, aangezien hij een fractie sneller was dan de Brit Nethaneel Mitchell-Blake. De Italianen verpulverden met 37″50 hun nationaal recorder meer dan een halve seconde. Andre De Grasse knalde naar het brons met Canada, goed voor zijn derde medaille in Tokio.

Elaine Thompson-Herah – Foto: Golazo

De finale van het speerwerpen bij de vrouwen zal niet herinnerd worden als de meest hoogstaande. De Poolse Maria Andrejczyk was met voorsprong de beste vrouw van het jaar dankzij een worp van 71m40. Ze kon haar favorietenrol in de finale helaas niet waarmaken, aangezien ze met 64m61 op een tweede plaats bleef steken. De Chinese Shiying Lui verging het beter, aangezien zij op het juiste moment uitpakte met een worp van 66m34. Het brons ging naar de Australische Kelsey-Lee Barber, die op vijf centimeter van zilver strandde.