Yulimar Rojas en Mondo Duplantis zijn tijdens de virtuele World Athletics Awards gekroond tot Atlete en Atleet van het Jaar 2020. Rojas ontving de prijs dankzij haar WR hinkstapspringen in zaal van 15m43. Duplantis mag zich na 2020 de beste polsstokspringer aller tijden noemen als het op records aankomt. Zowel indoor als outdoor ging niemand hoger dan de 21-jarige Zweed. Ook de ouders van de polsstokspringer vielen in de prijzen. 

Yulimar Rojas en Mondo Duplantis zijn op de virtuele World Athletics tot respectievelijk Atlete en Atleet van het Jaar gekroond. Rojas haalde het van Peres JepchirchirLetesenbet GideySifan Hassan en Elaine Thompson-Herah. De Venezolaanse was indoor goed voor een WR met 15m43 en dat gaf de doorslag. Duplantis kreeg de voorkeur op Joshua CheptegeiKarsten WarholmRyan Crouser en Johannes Vetter. De jonge Zweed vloog indoor over 6m18, om vervolgens in september de beste prestatie ooit in openlucht neer te zetten met 6m15. Eerder deze week had Duplantis ook al de grootste sportbekroning in eigen land, Bradgdgulget, op zijn naam geschreven. Rojas en Duplantis volgen respectievelijk Dalilah Muhammad en Eliud Kipchoge op.

Yulimar Rojas – Foto: FMA

Fotograaf Michael Steele werd beloond met de prijs voor Foto van het Jaar. Zijn beeld kan u hieronder bekijken. Ondervoorzitter van Atletieknieuws, Jasper Jacobs, haalde de shortlist. De familie Duplantis had overigens nog een reden om te vieren. Vader Greg en moeder Helena Duplantis ontvingen de ‘Coaching Achievement Award’. De (hopelijk eenmalige) ‘Covid Inspiration Award’ was weggelegd voor de Ultimate Garden Clash, een idee van de Franse polsstokspringer Renaud Lavillenie.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1335240446319222787