Bashir Abdi maakt niet langer deel uit van het befaamde NN Running Team. Dat maakte het team zelf bekend via sociale media. Abdi, die in april 2018 de overstap maakte naar het internationale loopteam, kiest voor zijn eigen weg in de groep van trainer Gary Lough. De snelste Belg ooit op de marathon kende zijn grootste successen in de kleuren van het Nederlandse team met drie opeenvolgende BR’s op de marathon en een beste prestatie aller tijden op 20.000m op de piste tijdens de Memorial Van Damme afgelopen zomer. De 31-jarige atleet voert op trainingsvlak geen veranderingen door, aangezien hij in de groep van Gary Lough blijft.

“Bedankt voor alle mooie herinneringen in de voorbije drie jaar, Bashir. We zullen je Belgische records, je tweede stek in Tokio en je wereldrecord in Brussel nooit vergeten. We wensen jou het allerbeste, de toekomst lacht je toe”, klinkt het op de sociale media van het NN Running Team waar Bashir Abdi dus geen deel meer van uitmaakt. De Belgische recordhouder op de marathon is daardoor niet langer een teamgenoot van onder meer Eliud KipchogeJoshua Cheptegei en Kenenisa Bekele. Abdi blijft echter gewoon trainen bij Gary Lough in het gezelschap van Mo Farah en enkele minder bekende namen zoals Abdi Abdirahman. Momenteel vertoeft onze landgenoot in Ethiopië voor een trainingsstage in de voorbereiding op de olympische marathon van komende zomer. Lough zal vanaf nu ook het management van Abdi verzorgen. Zo moet de Brit op zoek naar een kledingsponsor, aangezien er geen verlenging volgde van het Nike-contract van de Belgische recordhouder. De kans bestaat dus dat Abdi niet met zijn geliefde Nike Zoom Vaporfly NEXT%, maar met een ander paar schoenen aan de start verschijnt op de Spelen in Tokio. Van een nieuwe sponsor is nog geen sprake voor de tweede snelste Europeaan ooit op de marathon. Lough was ook de man die hem de afgelopen jaren aan de start van de marathons van Londen, Chicago en Tokio kreeg, iets wat zijn management niet voor mekaar kreeg.

Abdi maakte zijn debuut in de kleuren van het NN Running Team op de marathon van Rotterdam in 2018, waar hij ondanks een stevige valpartij bij de start de snelste Belgische debutant ooit werd op de marathon. Zijn grootste triomf was zonder twijfel zijn BR op de marathon in Tokio met bijhorende tweede plaats. Op de piste was de atleet tijdens zijn periode bij NN goed voor een EK-medaille in Berlijn én uiteraard de beste prestatie aller tijden op de 20.000m op de Memorial Van Damme. Vorige week kondigde het NN Running Team nog de komst aan van noorderbuur Bjorn Koreman, die recent de olympische limiet op de marathon behaalde in Wenen. Hij vervoegt zo Nederlands recordhouder Abdi Nageeye, die na een voor hem teleurstellende passage in Valencia op zoek is naar andere trainingsoorden. Nageeye trainde de voorbije jaren in het gezelschap van Kipchoge in Kaptagat. De snelste Nederlander ooit op de marathon blijft echter lid van het team.