In het Stade Olympique in Lausanne werd gisterenavond de zesde Diamond League van het seizoen afgewerkt. Dylan Borlée mocht er aandraven in het voorprogramma op de 400m en werd er tweede. Daarna verzorgden Jakob Ingebrigtsen en Berihu Aregawi het spektakel. Met zijn vierde tijd ooit op de 1500m hield de Noor een beresterke Lamecha Girma af. Aregawi won dan weer een bloedstollend duel op de 5.000m. Met 12’40″45 zette hij de wereldrecordhouder schaakmat. 

Het is voorlopig het seizoen van de (middel)lange afstandsnummers. Tijdens de Diamond League in Lausanne werd dat nog maar eens benadrukt. Het mag niet verbazen dat Jakob Ingebrigtsen weer eens meeschreef aan dit wervelend hoofdstuk. Op de 1500m zette de Europese recordhouder zich achter de hazen met in zijn spoor de Brit Josh Kerr. Na het uitstappen van de tempomakers en met nog 300m te gaan, kwam Lamecha Girma, de nieuwe wereldrecordhouder op de 3.000m steeple, plots mee voorin postvatten. Kerr en Girma dwongen Ingebrigtsen tot een snelle laatste 200m, maar de Noor kwam nooit in de problemen. Hij maakte het af in 3’28″72, de vierde Europese tijd ooit. De steeplespecialist hield Kerr nog net af door naar een nieuw NR te stormen van 3’29″51.

Wie dacht in Oslo één van de strafste 5.000 meters van de laatste jaren gezien te hebben, mag na gisterenavond iets anders denken. Alweer werd er verschroeiend hard gelopen. Het waren Berihu Aregawi en Joshua Cheptegei, de wereldrecordhouder, die elkaar het leven zuur maakten. De 22-jarige Aregawi leek in de slotronde de bovenhand te nemen, maar Cheptegei kwam in de laatste rechte lijn nog gevaarlijk dicht terug. Uiteindelijk had Aregawi toch het beste eindschot. Hij haalde het van de olympische kampioen in 12’40″45, de vijfde tijd ooit. Beatrice Chepkoech zette de steeple naar haar hand in een meetingrecord van 9’05″98.

Berihu Aregawi – Foto: Cursa dels Nassos/Xavi Ballart

Op de 800m diende Mary Moora de Britse Keely Hodgkinson een eerste nederlaag van het jaar toe. De voormalig 400m-specialiste zette zich al vroeg in de race op kop en beantwoordde eenvoudig elke aanval van Hodgkinson. Met 1’57″43 hield ze net geen seconde over op haar rivale. Wie voorlopig nog geen einde ziet komen aan haar winning streak is Femke Bol. Met 52″76 op de 400m horden blijft ze dit jaar ongeslagen en heeft ze haar zestiende overwinning op een Diamond League beet. Aan de meet hield ze net geen twee seconden over op haar snelste concurrenten. Dylan Borlée kwam op de vlakke 400m tot 45″86. Enkel Scotch Leungo was met 44″94 (gevoelig) sneller.

Jasmine Camacho-Quinn was aan de winnende hand op de 100m horden. De olympische kampioene moest er wel voor knokken. Ondanks een tegenwind van -1.4m/s haalde ‘JCQ’ het met een knappe 12″40 tegenover de 12″47 van de wereldrecordhoudster Tobi Amusan. Nadine Visser kende een offday en finishte pas als zevende in een matige 13″09. Bij de mannen versloeg Izumiya Shunsuke thuisfavoriet Jason Joseph met 13″22.

Jasmine Camacho-Quinn – Foto: FBK Games

Net als op de horden moesten de sprinters op de vlakke nummers opboksen tegen de wind. Dat hield Marie-Josée Ta Lou niet tegen om de concurrentie te vernederen met 10″88 op 100m. Ze zette de rest op twee tienden. Op de 200m haalde Letsile Tebogo het met 20″01.

Wereldrecordhouder Ryan Crouser was oppermachtig in het kogelstoten. Ondanks een voor hem matige 22m29 ging hij wel als enige over de 22m. Hij deed dat maar liefst vijf keer. Neeraj Chopra haalde het in het speerwerpen van Julian Weber. Chopra had met 87m66 uiteindelijk iets meer dan een halve meter bonus op de Duitser. Little Mackenzie won het speerwerpen bij de dames met een PR van 65m70.

In het verspringen kon Miltiadis Tentoglou zijn favorietenrol niet waarmaken. Hij verloor nipt van LaQuan Narn die 8m11 neerzette. Katie Moon maakte de verwachtingen wel waar in het polsstokspringen. De wereld- en olympische kampioene sprong als enige over 4m82, een beste wereldjaarprestatie. De Finse Wilma Murto verbeterde met 4m77 wel de beste Europese jaarprestatie. Het leverde haar een tweede plaats op.

Miltiadis TENTOGLOU from Greece, competes at the Long Jump Men event during the Weltklasse Zuerich, Diamond League meeting at the Letzigrund Stadium on Thursday, September 8, 2022 in Zurich, Switzerland.
(Weltklasse Zuerich/Patrick Krämer)

Als afsluiter vond er in Lausanne nog een 4x100m plaats. Dit betekende slecht nieuws voor de Belgian Rockets aangezien zij virtueel nu niet meer geplaatst zijn voor het WK in Boedapest. De Rockets stonden op de ranking zestiende terwijl er exact zestien teams mogen deelnemen. Het kwartet van Ivoorkust noteerde gisteren echter een NR van 42″23 en duwen zo onze landgenoten uit de voorlopige selectie. Ook de Belgian Falcons zijn er voorlopig niet bij. Zij staan eveneens zeventiende. Beide teams zullen zich de komende weken dus nog moeten verbeteren.