Hanne Vebruggen heeft haar PR op de marathon stevig aangescherpt. Verbruggen kwam tijdens de marathon in Valencia aan de start om in de buurt van 2u35 te finishen. De atlete van VITA slaagde in haar opzet, aangezien ze finishte na 2u35:01. Zowel bij de mannen, als bij de vrouwen ging het parcoursrecord eraan in de Spaanse havenstad. Kaan Kigen Ozbilen verpulverde het Europese record van Mo Farah.

Hanne Vebruggen was afgelopen zondag nog de beste tijdens de Structabo CrossCup in Roeselare. Een deelname aan het EK veldlopen komt er echter niet, aangezien Verbruggen vandaag aan de start verscheen tijdens de marathon van Valencia. De ambitie vooraf was duidelijk: “Alles onder 2u35 was goed, alles boven 2u35 eigenlijk niet”. Verbruggen droomt luidop van de Olympische Spelen in Tokio. Daarvoor zal ze tijdens een voorjaarsmarathon wel nog eens een stevige hap uit haar PR moeten nemen (de Belgische limiet bedraagt 2u30:15).

Verbruggen durfde het aan om stevig van start te gaan. Na tien kilometer passeerde ze in 35’28. Halfweg zat ze dankzij een snelle split zelfs op schema om onder 2u30 te duiken dankzij een passage in 1u14:41. Vervolgens kwam er, meer dan normaal ook, toch wat verval voor de atlete tijdens haar derde marathon. Vooral tussen kilometer 30 en 35 moest ze op de tanden bijten. Aan de meet bleef ze één seconde boven haar vooropgestelde doel, maar met 2u35:01 deed ze vier minuten en twee seconden beter dan tijdens haar debuut in april.

Parcoursrecords bij mannen en vrouwen, Ozbilen doet Farah vergeten

Ozbilen (uiterst rechts) na afloop van de Great North Run in 2015 – Foto: Northumbria Blood Bikes

Tijdens de marathon van Valencia werd er door twee heren een gooi gedaan naar een verbetering van het Europees record van Mo Farah (2u05:11), die afgelopen vrijdag zijn terugkeer naar de piste en dus ook afscheid van de marathon aankondigde. Kaan Kigen Ozbilen was sinds de Rotterdam Marathon al de tweede performer ooit in Europa (2u05:27) en Sondre Nordstad Moen was tot oktober 2018 de Europese recordhouder. Beide heren legden er duchtig de pees op in het gezelschap van de hazen, want de eerste halve marathon werd afgelegd in 1u01:59.

Indien één van hen stand zou houden, dan was een nieuw ER in de maak en zo geschiedde. Ozbilen kon namelijk tot in de slotfase meestrijden voor de winst, die uiteindelijk naar de Ethiopische debutant Kinde Atanaw Alayew ging in een stevig parcoursrecord van 2u03:52. Ozbilen volgde nog geen halve minuut later in 2u04:16, bijna een minuut sneller dan het vorige ER van Farah. Moen kon het straffe tempo niet volhouden, maar zette met 2u06:17 wel z’n tweede tijd ooit neer op de marathon. Bashir Abdi blijft met 2u06:14 de derde Europeaan van het jaar op de afstand.

“Alles is volgens plan verlopen. Ik train mee met de groep van Eliud Kipchoge van Patrick Sang en dat heeft duidelijk opgeleverd. De omstandigheden waren ideaal en Eliud had me gezegd dat ik in staat moest zijn om mee te strijden voor de winst”, aldus de nieuwe Europese recordhouder.

De race bij de vrouwen was een stukje spannender, aangezien maar liefst vier dames binnen 21 seconden finishten. Het werd een strijd tussen Vivian Cheruiyot en een Ethiopisch trio. Cheruiyot won vorig jaar de London Marathon en kwam met ambitie aan de start. Toch zou ze het onderspit moeten delven én zelfs naast het podium vallen. Roza Dereje haalde het namelijk in 2u18:31 met een handvol seconden van haar landgenote Azmera Abreha na een pittig slot. Birhane Dibaba volgde 15 seconden later om het Ethiopische podium te vervolledigen. Nooit eerder doken vier dames in dezelfde race onder 2u19.

Vivian Cheruiyot – Foto: Erik Van Leeuwen