Noor Vidts heeft tijdens haar eerste zevenkamp van het jaar meteen bewezen dat ze opnieuw een stap vooruit heeft gezet. Vidts verbeterde of evenaarde haar PR in vijf van de zeven onderdelen in Tenerife. Dat vertaalde zich in een eindtotaal van maar liefst 6.194 punten, 170 punten beter dan haar beste prestatie ooit. Dat totaal brengt haar overigens van de zesde naar de vierde plaats aller tijden, net onder Tia Hellebaut.

Noor Vidts trok met het nodige vertrouwen naar Tenerife. De 23-jarige meerkampster zette dat vertrouwen meteen om in een goede prestatie door op de 100m horden beter dan ooit te doen met 13″64. In het hoogspringen kon ze moeilijk onderdoen. Met 1m81 evenaarde ze haar PR. Vervolgens kon ze zichzelf in haar derde poging van het kogelstoten opnieuw verbeteren. Met 14m09 zag het er nog beter uit. Mits een goede prestatie in de afsluitende 200m zou Vidts zomaar uitzicht kunnen hebben op de WK-limiet van 6.300 punten. De atlete van VAC stelde niet teleur en deed met 24″11 opnieuw beter dan ooit.

Ze trok die lijn op de tweede dag voort door te starten met een nieuw PR in het verspringen van 6m28. In het speerwerpen, één van de mindere disciplines van Vidts, zou ze haar PR van 36m44 met een stevige meter moeten verbeteren om uitzicht te behouden op een eventueel ticket naar Doha. De atlete bleef steken op 35m80 en zag zo de Oostenrijkse Verena Preiner, die tot dan net achter onze landgenote in de tussenstand stond, stevig uitlopen. Preiner wierp haar speer 48m76 ver en zou in de eindafrekening 6.472 punten noteren.

In de zevende en laatste proef, de 800m, moest Vidts 2’08″57 lopen om exact 6.300 punten te behalen. Een lastige opgave, aangezien haar PR op de dubbele baanronde 2’10″96 bedraagt. De meerkampster zou er alles aan doen, maar strijdend ten onder gaan. Met 2’15″88 dikte ze haar puntentotaal wel aan tot 6.194 punten en dat terwijl ze naar Tenerife was getrokken met een PR van 6.024 punten. Dankzij haar prestatie wipt ze over Ingrid Didden en Sara Aerts op de ranglijst aller tijden naar de vierde plaats.

“Ik ben zeer tevreden. Een record van 170 punten en vier nieuwe PR’s. Ik kon het niet beter wensen denk ik. In 2018 heb ik heel wat pech meegemaakt. Het is duidelijk geen verloren jaar geweest. Het is een signaal dat blijven werk op termijn loont. Het doet deugd dat het er nu wél uitkomt. Op bepaalde nummers zit er zeker nog rek op. In het verspringen bijvoorbeeld was mijn derde poging in de buurt van 6m40, maar helaas was die nipt ongeldig. De Europacup meerkamp in Portugal wordt het volgende doel. Dat is al binnen een kleine maand. Ik ben benieuwd wat het zal geven, want het wordt de eerste keer dat ik aan zo’n competitie deelneem”, vertelde Vidts na afloop.

Vidts, de tweede van links, op het podium na afloop van haar zevenkamp in Tenerife – Foto: Robin Ramakers