Noor Vidts heeft haar wereldtitel met glans verdedigd op het WK indoor in Glasgow. De regerende kampioene verscheen als uitgesproken favoriete aan de start en maakte de verwachtingen volledig waar. Vidts zorgt daarmee voor een unicum. Nog nooit eerder kon iemand een wereldtitel op de vijfkamp verlengen.

België heeft zijn eerste medaille op het WK indoor in Glasgow beet. Noor Vidts is wederom degene die we daarvoor mogen bedanken. De meerkampspecialiste noteerde een foutloos parcours op de vijfkamp. Deze ochtend schoot ze uit de startblokken voor de 60m horden. Ze eindigde op een zucht van haar seizoensbeste.

Tijdens het hoogspringen begon Vidts aan haar klim richting de top van het klassement. Ze werd daarbij enigszins geholpen door het uitvallen van Maria Vicente. De Spaanse schaduwfavoriete scheurde haar achillespees af in de aanloop en kon logischerwijs de strijd niet meer voortzetten. Vidts profiteerde van dit ongelukkig voorval en kon met 1m79 de leiding nemen in de tussenstand.

Foto: Erik van Leeuwen

Na het kogelstoten moest ze opnieuw een plaats toegeven, maar met 14m26, ruim twintig centimeter beter dan in haar beste vijfkamp ooit, deed ze het meer dan behoorlijk.

De vooruitzichten na de ochtendsessie zagen er rooskleurig uit. Het verspringen deed de hemel nog meer opklaren. Vidts zweefde in haar allerlaatste poging naar 6m50 en zette daarmee de beste prestatie van het hele veld neer. Onze landgenote ging weliswaar niet als de nummer één naar de afsluitende 800m. Die eer was weggelegd voor Saga Vanninnen. De 20-jarige Finse is echter een veel langzamere 800m-loopster en wist op voorhand dat haar voorsprong van acht punten onvoldoende zou zijn om een bedreiging te vormen.

Er wachtte Vidts dus nog een zegetoer van vier rondjes, maar de wereldindoorkampioene deed wat ze moest doen en kwam als derde binnen in 2’12″99. Goed voor een beste wereldjaarprestatie van 4.773 punten, haar vierde prestatie ooit en bijna 100 meer dan haar dichtste belager.

Foto: Erik Van Leeuwen

Vidts mag zich dus nog twee jaar langer wereldindoorkampioene noemen. Het is nog maar het vierde goud op een WK indoor voor België. De beste vijfkampster van het moment is dus op haar eentje goed voor de helft van de gouden plakken.

Ook Nederland heeft een eerste medaille beet. Sophie Dokter kon ondanks een matige hoogspringcompetitie toch nog een bronzen plak uit de brand slepen. Vanninnen houdt een zilveren medaille en nationaal record van 4.677 punten over aan haar Schots optreden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in