Internationale atletiekwedstrijden loeren tijdens het compacte indoorseizoen achter elke hoek. Afgelopen weekend werd op vier van die podia een Belgisch record neergezet, dat kon u hier al lezen. Er kwamen echter ook nog een hoop andere landgenoten in actie op buitenlandse pistes en wegen. Zo kregen Helena Ponette en Camille Laus hun kans in een World Indoor Tour Gold-race en ging Noor Vidts aan het verspringen.

In Metz waren Alexander Doom en Lisa Rooms zaterdag aan het feest. Met een eerste duik onder 46 seconden plaatste de 400m-loper zich voor het WK in de snelste Europese tijd van het jaar. Rooms verpulverde het BR op de 3.000m. Ook Elie Bacari en Michael Obasuyi waren naar de Moezelstreek afgezakt en ontmoetten elkaar daar voor het eerst sinds ze zich allebei voor Glasgow kwalificeerden. In de finale werd de 24-jarige Obasuyi derde door 7”66 te klokken. Daarmee won hij het pleit van zijn vier jaar jongere uitdager die 7”72 liet optekenen en zo mee Nolan Vancauwemberghe voorbleef.

Foto: Jolien De Bock

Op de World Indoor Tour Gold in Boston verschenen twee Belgian Cheetahs op het appel. Camille Laus werkte de eerste twee rondes van haar 800m in het spoor van de tempomaakster af, maar viel daarna terug. Ze finishte als negende in 2’06”03. Helena Ponette mocht tijdens de New Balance Indoor GP de 400m betwisten. 53”43 is haar beste seizoensopener ooit en leidde haar naar plaats drie.

Na de IFAM op zaterdagavond hadden twee landgenotes nog wat brandstof in de tank zitten. Rani Rosius en Noor Vidts tekenden zondag present in Düsseldorf voor ISTAF Indoor. Vidts koos voor het verspringen en wachtte tot de laatste ronde om haar beste prestatie neer te zetten. Met 6m37 bleef de meerkampster een dikke 20cm verwijderd van haar record. Rosius klokte in de finale 7”32 over 60m en was daarmee iets trager dan in de reeksen (7”27). In de VS begon UCLA-studente Yanla Ndjip-Nyemeck aan haar winterseizoen. Op een NCAA-meeting in Texas kwam de hordenspecialiste met de vingers in de neus de series door waarna ze de finale won in 8”19.

Noor Vidts op zaterdag in Gent – Foto: Jolien De Bock

Thomas Carmoy is bezig aan zijn eerste wedstrijden onder begeleiding van zijn nieuwe trainster Tia Hellebaut. Met enkele technische aanpassingen onder de arm opende hij een week geleden met een sprong over 2m15. Afgelopen weekend kwam daar in Stockholm al vijf centimeter bij. In drie pogingen zweefde de Carolo over 2m20. Jef Vermeiren moest zich vrijdagavond tevreden stellen met 2m14 in Duitsland.

Tot slot nog wat nieuws van op de weg want in Apeldoorn gingen Nicolaï Saké, Joris Keppens, Nicolas Schyns en Imana Truyers zich in de debatten mengen. Schyns bracht het er het beste van af en werd tweede op de 8km. Alleen de Nederlandse recordhouder over 5km en 10km, Richard Douma, kon hem van de winst houden. Saké werd zesde en Keppens negende. Truyers haalde bij de dames plaats vijf binnen.

Foto: Jeroen De Meyer