Isaac Kimeli heeft de magische barrière van de 13 minuten op de 5.000m voor het eerst in zijn carrière gesloopt. In het Zweedse Stockholm kwam de 30-jarige atleet tot 12’56″53, ruim onder zijn twee jaar oude PR, het EK- en het olympisch minima. Een triple van formaat. Enkel het Belgisch record ontbreekt in het lijstje. Dat blijft met 12’49″71 in handen van Mohammed Mourhit. In het Italiaanse Savona naderde Imke Vervaet in haar eerste 200m van het seizoen op de EK-limiet.

“Ik verwacht er wel wat van. Ik wil de rechtstreekse limiet (13’05; red.) voor Parijs binnenhalen en eigenlijk ook onder de 13 minuten duiken”, het waren profetische woorden die Isaac Kimeli enkele weken geleden bij ons uitsprak. In zijn eerste 5.000m van het seizoen schoot de atleet van het Runners’ lab Athletics Team meteen raak.

Kimeli vond in het Zweedse Stockholm twee sparringspartners die mee wilden azen op een chrono onder de 13-minutengrens en die hem tot diep in de finale gezelschap hielden. Onze landgenoot verloor uiteindelijk het prestigesprintje tegen Mohamed Ismail, maar een blik op de klok moet voldoende geweest zijn om daar niet van wakker te liggen. De chrono mocht er namelijk wezen. Met 12’56″53 beet hij acht seconden af van zijn PR. Hij schuift voorbij Monder Riziki en John Heymans en positioneert zich nu op positie twee van de Belgische ranking aller tijden. Enkel Mohammed Mourhit blijft ongenaakbaar. Over heel Europa deden naast de gewezen dopingzondaar slechts zes atleten beter.

Met deze chrono steekt Kimeli ook twee limieten op zak. Zowel de olympische (13’05) als de EK-limiet (13’20) vormden geen enkel obstakel voor de atleet die op beide afstanden al zeker is van deelname op de 10.000m. Kimeli heeft wel al aangegeven geen doel te maken van de 5.000m op het EK.

Imke Vervaet opent sterk

Na de olympische kwalificatie met de Belgian Cheetahs op de 4x400m, scherpt Imke Vervaet ook haar individuele prestaties op de 200m verder aan. Vanmiddag stond ze aan de start van de meeting in Savona waar ze een derde plaats verzilverde.

Vervaet zette haar persoonlijk record op de 200m reeds in 2021 vast op 23’05, een chrono die ze het jaar daarop wist te herhalen. Sindsdien slaagde ze er niet in nog eens te flirten met de 23 seconden, tevens de EK kwalificatie-limiet. Eerder dit jaar liep ze indoor nog 23’54, maar vandaag opende ze met 23’13 in haar eerste halve baanronde van het seizoen.

De KRCG-atlete heeft de vorm duidelijk goed te pakken. Als Vervaet deze groei kan doorzetten dient de EK limiet van 23 seconden een haalbare kaart te worden. Een ticket richting Parijs heeft Vervaet reeds op zak met de Belgian Cheetahs, maar indien ze zich ook individueel wenst te kwalificeren op de 200m zal ze nog een tandje bij moeten steken. De limiet hiervoor bedraagt 22’57.

Foto: Jolien De Bock

In datzelfde Savona zorgden de lokale blauwhemden voor vuurwerk. De 19-jarige Mattia Furlani was in de zandbak goed voor een nieuw wereldjuniorenrecord. Met 8m36 voegde de jonge verspringer één centimeter toe aan de vorige recordafstand.

Leonardo Fabri brak eveneens records in het kogelstoten. Het bijna 37-jaar oude nationale record moest er na zijn stevige uithaal van 22m95 aan geloven. De Italiaanse blok graniet schuift zo op naar de vijfde plaats op de ranking aller tijden. Een toevalstreffer was het allerminst, want Fabri liet zijn kogel maar liefst vier keer voorbij de 22 meter landen. Het wereldrecord van Ryan Crouser (23m56) is weliswaar nog van een ander kaliber.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in