Heel wat atleten leverden een knappe prestatie af op de IFAM Indoor in de Gentse Topsporthal. Pieter Sisk gaat met de grootste bos bloemen lopen dankzij een Belgisch record over 1000m. Rani Rosius had wederom een snelle chrono in huis en Naomi Van Den Broeck verbeterde ei zo na haar PR. Tibo De Smet toonde zich meesterlijk dominant.

Ruben Verheyden en Pieter Sisk kregen op de IFAM een 1000m voorgeschoteld om het BR van Joeri Jansen onder vuur te nemen. Beter doen dan 2’18”65 was dus de boodschap. De wedstrijd nam een verrassende wending want alleen Sisk bleek het pad van de haas te volgen. Een solo ontsproot waarbij de man van DCLA in 1’47”06 aan het 800m-punt passeerde. Abdelati El Guesse kwam nog flink opzetten, maar Sisk mocht na 2’17”17 geëmotioneerd de handen in de lucht gooien. Verheyden finishte in 2’18”96.

Weer nét niet voor Elise Vanderelst. Ze kwam dit seizoen al eens tot op een halve seconde van de WK-limiet op de 1500m en bleef deze keer anderhalve seconde boven de gevraagde 4’06”50. Vanderelst kreeg weinig weerstand en finishte met een straatlengte voorsprong in 4’07”96. Maxime Delvoie won bij de mannen de B-reeks in 3’47”38, voor Clément Labar en Ziad Audah.

Foto: Jolien De Bock

Geen duel tussen Tibo De Smet en Eliott Crestan op de 800m want de SMAC-atleet had zich afgemeld wegens een lichte blessure. De RCG-man was wel van de partij en toonde zich dominant. Iets over halfweg stapte haas Christian Iguacel uit en zag De Smet zijn moment gekomen om op te schuiven. Het aanvankelijke weerwerk werd een voetnoot want De Smet won met overschot in 1’47”13.  De BR-honger van Mariska Parewyck was na haar W35-record over 1500m van twee weken geleden nog niet gestild. Met 2’06”28 na vier rondjes sloeg Parewyck ook op de IFAM een mastersrecord. Het vorige was 30 jaar oud en behoorde toe aan Regine Berg. Zij liep in 1994 een chrono van 2’10”23. De Belgische dames liepen verspreid over enkele series. In de eerste daarvan was Liselot Smolders goed voor reekswinst in een PR van 2’06”40. Rani Bailleivier eindigde tweede in de volgende reeks en bleef daarmee Renee Eykens voor.

Rani Rosius zit middenin een drukke periode met heel wat wedstrijden en weinig rust. Die begon ze goed door haar WK-selectie kracht bij te zetten met een nieuwe duik onder de 60m-limiet. Ook in Gent was Rosius in de series op de afspraak en klokte ze 7”21. In de finale volstond 7”29 voor de overwinning. Daarin schreef Elise Mehuys 7”39 achter haar naam nadat ze in de reeksen al naar 7”36 was gelopen. Langs mannelijke kant was Kobe Vleminckx tot twee identieke chrono’s in staat. Met 6”76 werd hij tweede in de finale. Zowel Anne Zagré als Noor Vidts wisten zich op de hoge horden voor de finale te kwalificeren. Zagré deed dat met 8”19, Vidts bleef een tiende boven haar PR met 8”26. Zagré vertaalde dat in de finale naar een derde plaats in 8”26, de meerkampster presteerde 8”33. Tijdens de reeksen klokte Steffi De Saegher 8”36. Dat brengt haar op de vijfde plaats in de Belgische juniorenranking aller tijden.

Foto: Jolien De Bock

Nadat Imke Vervaet haar RCG aan de Belgische titel 4x200m had geholpen, trok ze nog eens de spikes aan voor een individuele 200m. 23”54 leidde haar naar plaats drie, voor Manon Depuydt die een chrono van 24”12 afleverde. Met de kogel bleef Jolien Boumkwo iets onder haar eigen verwachtingen. Ze stootte haar projectiel richting 16m56, één centimeter minder dan bij haar seizoensdebuut en ruim een meter verwijderd van haar PR. Elena Defrère kwam wel dicht bij haar één week oude record door 15m88 te gooien. Merel Maes staakte in het hoogspringen de strijd na twee gemiste pogingen op 1m83 en eindigde zo op de zesde stek met 1m80 als beste notering. Yorunn Ligneel en Zita Goossens bleven beiden steken op 1m75.

Foto: Jolien De Bock

In elk van de drie 400m-reeksen kwam een Belgische in actie. Kylie Lambert presteerde 55”86 en Paulien Couckuyt 55”45. Naomi Van Den Broeck kreeg in de A-reeks de sterkste tegenstanders tegenover zich met Cathelijn Peeters en Alice Mangione. Halverwege moest ze flink voor haar plaats vechten waardoor ze op plaats drie de laatste 100m in dook. Ondanks een flinke eindsprint was dat ook haar positie aan de meet. Met een seizoensbeste 52”62 bleef ze slechts vier honderdsten boven haar PR. De Nederlandse Peeters triomfeerde. Bij de mannen werden Jonathan Sacoor en Christian Iguacel allebei tweede in hun reeks. Sacoor deed dat in 47”37, Iguacel in 47”48. Adrien Devriendt kwam in het voorprogramma in actie, maar liep met 47”35 een tijd die hem in het hoofdprogramma de derde plaats had opgeleverd.

Aan de polsstokstand won de Canadese Alysha Newman met een sprong over 4m70 waarna ze ondanks de steun van het Belgische publiek drie keer faalde op 4m83, haar nationale recordhoogte. Elien Vekemans werd derde met 4m29 na drie missers op 4m44. Thomas Van Nuffelen vloog bij zijn laatste gelukte sprong over 5m16. Robin Hendrix werd op de afsluitende 3.000m vijfde in 7’48”58.