Meerkampster Noor Vidts heeft de eer en het genoegen om vandaag het WK indoor in Glasgow af te trappen. De titelverdedigster op de vijfkamp verschijnt als dé grote topfavoriete aan de start. Na het hordelopen, het hoogspringen, kogelstoten, verspringen en de afsluitende 800m weten we of Vidts zich nog twee jaar langer wereldindoorkampioene mag noemen. Dankzij onze live-updates kan u het nauwgezet volgen.

21u45: BACK-TO-BACK WORLD CHAMPION! Op papier was het goud al binnen, maar een wedstrijd moet nog altijd gelopen worden. Niets of niemand kon Vidts nog van een tweede opeenvolgende wereldtitel houden. Onze landgenote liep naar een derde plaats in 2’12”99 en bleef de tegenstand 100 punten voor. Lees er hierhier alles over.

20u55: Vidts vroeg de steun van het publiek en kreeg die voor haar laatste poging. Het deed haar naar een 6m50 zweven, haar vierde prestatie ooit. Er kon dan ook een bescheiden applaus voor zichzelf vanaf. De achterstand op haar PR mag dan wel opgelopen zijn tot 95 punten, als Vidts straks haar wereldtitel verlengt is er geen haan die daar naar kraait. En wees maar zeker dat een tweede wereldtitel op rij bij de mogelijkheden behoort. Vanninnen deed het met 6m41 ook uitstekend, al kan zij op de 800m een stuk minder goed uit de voeten. Vidts moet amper acht punten goedmaken op de Finse wat quasi verwaarloosbaar is, wetende dat Vidts op papier bijna twaalf seconden sneller is.

20u35: 6m40! Het is voorlopig de verste sprong van alle deelnemers. Zo zien we het graag. Over deze afstand kunnen we moeilijk klagen. Dromen van meer mag wel als we naar het PR (6m60) van Vidts kijken. Vanninnen, de huidige leidster, moet voorlopig 21 cm toegeven.

20u30: Vidts heeft haar eerste afdruk in de zandbak nagelaten. Ze opende deze vierde discipline met 6m20. Beginnen met een geldige sprong is altijd positief. Dan kan er straks een klein risico genomen worden. We zijn benieuwd!

Foto: Erik van Leeuwen

19u50: We maken ons op voor de start van de avondsessie. Vidts is ondertussen haar eerste opwarmingssprongen aan het afwerken om er zo dadelijk echt in te vliegen. Een medaille lijkt haar nog moeilijk te ontglippen. Kan ze haar wereldtitel met succes verdedigen? Om 22u40 kennen we het antwoord.

Foto: Erik van Leeuwen

14u35: De ochtendsessie zit erop voor Vidts. Na haar 14m26 liet ze nog een 14m25 en 13m57 optekenen. Haar leidersplaats zal ze wel (even) moeten afstaan. De Finse Saga Vanninnen, die een veel tragere 800m loopt, wipt over onze landgenote dankzij een worp van 15m01. De achterstand van Vidts op haar persoonlijk record bedraagt ondertussen 62 punten, iets minder dan daarnet dus. Deze avond volgt nog het verspringen en de 800m.

14u20: We zijn inmiddels aanbeland bij het kogelstoten. Vidts heeft haar eerste poging al achter de rug en kan haar twee volgende met enige ontspanning aanvangen. Met 14m26 stoot ze voor het eerst dit jaar voorbij de 14m. Ze doet ook al beter dan tijdens haar PR-meerkamp van twee jaar geleden in Belgrado. Toen eindigde ze met 14m03.

13u12: Vidts werkte haar drie sprongen op 1m82 aan een wereldrecordtempo af. Op nog geen handvol minuten tijd, viel ze drie keer de lat aan. De lat had telkens het laatste woord en duikelde naar beneden. Het blijft dus bij 1m79 waardoor Vidts een achterstand heeft van 77 punten op haar recordmeerkamp. Vidts springt daarmee naar de top van het voorlopig klassement. Ze heeft dertien punten voorsprong op Chari Hawkins, de huidige nummer twee.

Foto: Erik van Leeuwen

13u10: Nog drie atleten in competitie, waaronder Vidts. Ze liet wel een eerste misser optekenen op 1m82. Daarna verplaatste ze haar tape die haar aanloop uitzet. Helaas nog niet met het gewenste resultaat. Alles op die laatste poging dan maar.

12u55: 1m79, jawel! De lat heeft vandaag nog geen enkele streling van Vidts gekregen. Het is telkens met overschot dat Vidts over de lat gaat.

12u45: Vidts blijft een vlekkeloos parcours afleggen. Haar scorekaart telt voorlopig nog geen misser, dus we gaan zo dadelijk naar 1m79.

12u35: Vicente out. De atlete werd net onder luid applaus weggevoerd op een draagberrie. Zonde zonde zonde, zowel voor Vicente als de spanning in de wedstrijd.

12u25: Drie centimeter erbij. Vidts vloog vlotjes over 1m73. Mogelijk slecht nieuws voor Vicente. De schaduwfavoriete ging dezelfde hoogte aanvallen en pakte halfweg haar aanloop al hinkend naar haar enkel. Er moet medische assistentie aan te pas komen. Een spannend duel tussen Vidts en Vicente lijkt plots verdwenen…

12u15: Er staat 1m70 achter haar naam. Mooi, but the only way is up. In haar beste vijfkamp ooit sprong Vidts naar 1m83. We zijn benieuwd of haar nieuwe aanloop haar verder… euh hoger kan brengen.

12u10: De lange broek gaat uit, de benen worden nog wat losgeschud. Vidts maakt zich klaar om te vliegen.

12u00: Het inspringen is afgelopen. Tijd voor het echte werk. Of toch bijna in het geval van Vidts. De lat ligt nu op 1m64, maar we zien onze landgenote pas op 1m70 voor het eerst in actie. Vicente begint er een hoogte vroeger aan. Haar PR is vier centimeter lager dan dat van Vidts dus hopelijk kan er al wat van de achterstand afgeknabbeld worden.

11u15: De vijfkamp is afgetrapt en Noor Vidts is degelijk aan haar eerste discipline, het hordelopen, begonnen. De wereldindoorkampioene kende geen superstart, maar kwam in het tweede deel nog sterk terug. Met 8″27, een honderdste langzamer dan haar seizoensbeste, eindigde ze als derde in haar reeks en vierde in het totaal. Maria Vicente, Vidts’ grootste concurrente herstelde zich sterk na een valse start. De Spaanse bleef met 8″07 slechts een fractie boven haar PR en topt voorlopig de tussenstand. Next: hoogspringen.

9u30: We gooien onze beste kaarten als eerste op tafel. Noor Vidts is als titelverdedigster de grootste Belgische medaillehoop op dit WK indoor in Glasgow. Om 11u05 (Belgische tijd) neemt ze de eerste horde richting een mogelijk nieuwe wereldtitel. Fingers crossed op een blitzstart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in