De Belgische indoortitels werden gisteren verdeeld in Louvain-la-Neuve. Het waren vooral gevestigde waarden die met de hoofdprijs gingen lopen. Wat de kersverse nationale kampioenen over hun concours te zeggen hebben, dat leest u hier.  

Michael Obasuyi – Belgisch kampioen op de 60m horden in 7″54 (BR)

“Dit is het resultaat van veel geduld en hard werken. Hoewel ik niet bezig was met records, is het fijn om de snelste Belg ooit te zijn. Voor het eerst, want ik kon nog nooit een nationaal seniorenrecord op mijn naam zetten. Jonathan N’Senga (van wie Obasuyi het BR afsnoepte; red.) kon wel iets natuurlijk. Het is een eer om hem nu voorbij te gaan.”

“Er wordt al lang gezegd dat ik degene ben die N’Senga van de troon moet stoten, maar ik botste de afgelopen jaren te vaak op mijn eigen fysieke capaciteiten. Ik heb mij erbij moeten neerleggen dat ik fysiek niet evenveel kan als sommige van mijn concurrenten. Ik ben er wel van overtuigd dat Patrick (Himschoot; red.) en ik ondertussen de juiste formule hebben gevonden. Mijn weken zien er niet zo intens uit, want we gebruiken mijn wedstrijden om te groeien. Dat blijkt te werken. Fysiek voel ik me sterker dan ooit.”

“Ik hoop dat ik in Glasgow nog beter kan doen, want dat zit er zeker in. Voor een plaats in de WK-finale zal dat moeten. Het is heel fijn dat ik samen met Elie (Bacari; red.) naar het WK kan. We zijn heel goede vrienden en we amuseren ons echt.”

Eliott Crestan – Belgisch kampioen op de 800m in 1’45″20

“Het is altijd leuk om een Belgisch kampioenschap te lopen want die zijn steevast sterk bezet. Door het afzeggen van Tibo De Smet is de wedstrijd wel wat veranderd. Pieter Sisk is heel snel vertrokken omdat hij een goede chrono nodig had en dat speelde in mijn kaart. Ik voel me heel goed en heb dat tijdens al mijn wedstrijden kunnen tonen. Wat dat betekent voor Glasgow kan ik niet zeggen, de 800m is daarvoor te onvoorspelbaar. De vorm is er om ver te geraken, maar ik neem het ronde per ronde. Er zijn altijd grote namen die eruit gaan in de reeksen en daar ben ik niet immuun voor. Tactisch moet alles top verlopen.”

Rani Rosius – Belgisch kampioene op de 60m in 7″20

“Ik ben blij dat het elke wedstrijd zo hard gaat. Die constante is de stap die ik vooruit heb gezet ten opzichte van vorig jaar. Ik vertrouw op de schema’s van mijn coach Johan Baerts om in Glasgow een uitschieter te lopen. Het is een WK dus ik wil me niet vastpinnen op de plaats die ik behaal. Ik wil gewoon snel lopen en als dat betekent dat ik er in de reeks uitga, is het maar zo. Het is jammer dat Delphine Nkansa er vandaag niet bij was, ik weet namelijk dat ik beter loop als ik sterke concurrentes naast me heb.”

Foto: Jolien De Bock

Elise Vanderelst – Belgisch kampioene op de 800m in 2’07″48

“Ik heb voor de 800m gekozen om een uitdaging te hebben en aan mijn snelheid te werken. Een hele wedstrijd alleen lopen op de 1500m had mij niet veel opgeleverd. De limiet voor het WK indoor was moeilijk geweest in die omstandigheden en Glasgow stond sowieso niet op mijn programma. Veel extra rankingpunten waren er ook niet te rapen want een nationaal indoorkampioenschap heeft slechts een D-label. Het was een leerrijke ervaring. Ik vertrok als de 1500m-loopster die ik ben en zat meteen helemaal achteraan. Daarna rukte ik op, liep ik te veel in de buitenbaan en kwam ik te vroeg in eerste positie terecht. Helemaal op het einde hoorde ik het publiek Rani (Baillievier; red.) aanmoedigen dus ik wist dat ik niet al te veel overschot had. Na een laatste versnelling is het dan toch gelukt om te winnen.”

“Het doel van het indoorseizoen was om mijn ranking te verbeteren en de vorm te testen. Ik heb laten zien dat die aanwezig is na een winter waarin ik opnieuw correct heb kunnen werken aan mijn basis. Vorig jaar begon ik in overlevingsmodus aan de zomer en dat heb ik nooit kunnen omkeren. Ik zat bij het begin van het seizoen nog maar een maand bij mijn nieuwe trainster Grete Koens, maar daar wacht de wedstrijdkalender niet op. Haar aanpak kan nu wel renderen waardoor ik weer met vertrouwen aan het lopen ben.”

Kobe Vleminckx – Belgisch kampioen op de 60m in 6″66

“Vandaag loop ik twee keer 6″66, consistent met wat ik dit seizoen elke keer heb laten zien. Altijd in die buurt, op elke mogelijke manier: ’s ochtends, ’s avonds en in een ghettohal in Belgrado begin deze week. Bij elke wedstrijd ontbraken er net wat details. Vandaag had ik bijvoorbeeld een heel goede start, maar kwam mijn sterke tweede deel er niet uit. Ik voel dat die WK-limiet van 6″58 er dit seizoen in had gezeten, maar het is een straffe tijd die nog maar vijf Europeanen hebben gelopen in 2024. Glasgow was wel een doel dus het is balen om er niet bij te zijn. Ik ben goed in vorm en heb het in mij om daar te staan dus het is jammer dat ik het niet allemaal heb kunnen samenbrengen in één wedstrijd. Mijn eerste wedstrijd was een PR van 6″63, maar daar was mijn start dan weer te traag.”

Foto: Jolien De Bock

“Richting zomer wordt het zaak om meteen top te zijn op de World Relays waar we ons willen plaatsen voor de Spelen. Het komt goed uit dat het EK vroeg valt want zo kunnen we die vormpiek twee keer gebruiken. Er gaan vanaf volgende week tests door op verschillende afstanden, over 60m maar ook 90m aan topsnelheid. Daarnaast zal ook ervaring waarschijnlijk een rol spelen bij het maken van de selectie. Vanaf maart gaan we dan om de twee weken samenkomen om voortdurend te blijven testen. We trekken met een kern van acht naar het precamp in Curaçao en dan vallen er nog twee jongens af voor de Bahama’s. Van wat ik vandaag gezien heb, word ik goedgezind. Chrono’s waar ik ooit het podium mee haalde zijn nu nodig om in de finale te staan. Iedereen pusht elkaar en zo wordt het geheel sterker. Ons doel is duidelijk: naar de Spelen gaan met de 4x100m. Het zal niet simpel worden, maar de mogelijkheid is er. Ik heb veel vertrouwen in de ploeg. We hebben in het verleden al getoond dat we een snelle tijd kunnen produceren als het nodig is. Zelf mik ik deze zomer individueel op een mooie prestatie op het EK en daarna droom ik van deelname aan de Spelen.”

Helena Ponette – Belgisch kampioene op de 400m in 52″63

“Ik ben tevreden met mijn prestatie en de tijd. Ik wist dat het waarschijnlijk een solo ging worden en heb mijn plan goed uitgevoerd. Het was voor mij een vrij ontspannen indoorseizoen zonder grote doelen. Ik heb ervoor gekozen om twee wedstrijden te lopen zodat ik wel een goede tijd kon neerzetten om mijn plaats bij de aflossing te verdienen voor Glasgow. Na een inspirerend bezoekje aan het hoofdkwartier van mijn kledingsponsor New Balance in Boston ben ik ook een week in Tenerife geweest. Het plan voor de komende maanden is om alleen de week van het WK indoor zelf even af te bouwen. Daarna beginnen we aan een zwaar trainingsblok en dan zullen de paasstage en de World Relays er snel zijn.”

“Met de Cheetahs wil ik hoog mikken in Glasgow. De grote landen zullen misschien niet allemaal hun beste team sturen dus als wij op ons sterkst zijn, behoort een medaille misschien tot de mogelijkheden. Volgende week komen we samen dus tegen dan zal het waarschijnlijk duidelijk zijn wie er meegaat.”

Foto: Jolien De Bock

Christian Iguacel – Belgisch kampioen op de 400m in 47″24

“In de laatste rechte lijn liep ik nog als tweede, maar ik voelde dat ik nog kon winnen. Het was vechten om naar binnen te komen en de deur ging even dicht waardoor ik op positie drie zat. De hinder viel eigenlijk goed mee en ik zag dat Jonathan (Sacoor; red.) nog niet gaan vliegen was. Ik voelde mij heel goed, ik wist dat ik ze allebei nog kon oprapen en dat is ook gelukt. De selectie voor Glasgow was niet mijn focus dus ik doe er geen uitspraken over. Ik was hier vandaag voor de Belgische titel en die heb ik gepakt.”

Claire Orcel – Belgisch kampioene hoogspringen met 1m81

“Atletiek is voor mij op dit moment alleen ontspanning en dat doet me goed, ook op fysiek vlak want ik ben al maanden niet meer geblesseerd geweest en dat was vroeger zeldzaam. Mijn nieuwe leven – met een job die ik graag doe en sport aan de zijkant – bevalt me. Het goede gevoel vanop training omzetten naar een wedstrijd blijft leuk, maar of ik mijn hoogste niveau nog opnieuw kan halen, interesseert me eigenlijk niet. Als ik mij voor een kampioenschap plaats dan ga ik met plezier, al zal ik mijn werk en andere verplichtingen er niet voor opzij schuiven. Trainen doe ik nu vier keer per week, ’s avonds na het werk, dus ik slaap heel goed.”

Foto: Jolien De Bock
Elien Vekemans – Belgisch kampioene polsstokspringen met 4m30
“Het werd helemaal niet wat ik ervan verwacht had. 4m30 is niet zozeer een slecht resultaat maar er zit zoveel meer in. Ik had graag deze winter al 4m50 gesprongen en me verzekerd van het EK in Rome. Dat was zeker mogelijk geweest.”
“De afgelopen week had ik last van mijn kuit en mijn achillespees. Woensdag werkte ik nog een wedstrijd af met behoorlijk wat pijn. Ik sprong er uiteindelijk nog goed. Vandaag bracht ik voor de zekerheid een tape aan waardoor de pijn minder aanwezig was. Toch denk ik dat ik me onbewust inhield. Ik ga maandag naar de dokter om uit te zoeken wat er aan de hand is, want dit mag niet blijven aanslepen. Ik wil zonder kwaaltjes de zomer ingaan. Ik heb normaal komend weekend nog een wedstrijd op de agenda staan, maar ik moet nog bekijken of dat verstandig is.”
Imke Vervaet – Belgisch kampioene 200m met 23″56
“Met mijn finale was ik tevreden, na de reeksen was ik verrast in de negatieve zin. Ik had mij voorgenomen om al door te lopen, dus dan was 23″70 op het bord even schrikken. In de finale had ik Naomi (Van den Broeck; red.) naast me en we voelden Manon (Depuydt; red.) ook komen. Die concurrentie heeft geholpen en ik ben blij dat ik nog als eerste over de finish kon komen.”
“Het is tot nu toe een ‘oké’ seizoen geweest. Goed, maar niet supergoed. Ik dat er zowel op de 200 als de 400 meer inzit. Het komt er nog niet uit en dat komt volgens mij doordat ik al heel de winter wat verkouden ben en er precies maar niet vanaf geraak. Ik heb heel de tijd het gevoel dat ik aan 95% loop. Of ik in Glasgow ga mogen lopen met de 4x400m weet ik niet, maar ik ga er wel vanuit dat ik nog beter kan. Volgens mij ben ik een 53″00 waard. Ik zal alleszins maken dat ik er sta.”
Foto: Jolien De Bock
Noor Vidts – Belgische kampioene 60m horden met 8″27
 
“Het was jammer dat Anne Zagré er niet bij was. Sterke tegenstand pusht je toch altijd naar snellere tijden, al ben ik niet ontevreden met mijn chrono. Ik ben blij dat ik deze winter al heel wat wedstrijden kon afvinken, iets wat vorige winter door blessures moeilijker was.”
“In het kogelstoten valt de puzzel voorlopig nog niet in elkaar. Ik heb er wel vertrouwen in dat ik over twee weken op het WK in Glasgow beter zal doen. “Ik kijk zeker uit naar het WK. Ik heb met mijn wereldtitel mooie herinneringen aan het kampioenschap en ik moet de energie van toen meenemen. Ook al beginnen we allemaal vanaf nul.”

Paulien Couckuyt – 5e plaats 400m in 55″55

“Ik voelde me al veel sterker dan tijdens mijn wedstrijd van twee weken geleden. Jammer dat ik ingesloten geraakte. Ik had vandaag liever de oude Paulien al opnieuw gezien, maar de voorbije weken verliepen niet vlekkeloos. Ik ben pas drie weken weer aan het doortrainen, zonder echt specifiek te werk te gaan. Eerst werd ik opgehouden door een rugblessure. Daarna speelde mijn hamstring aan de kant van mijn slechte knie op. Waarschijnlijk door alternatief te trainen.”

“De zomer, en met name de Olympische Spelen, blijven mijn belangrijkste focus. Ik zie het nog altijd goedkomen. Het zou leuk zijn mocht het EK in Rome bij mijn zomer horen, maar dan moet ik de limiet al vroeg op het jaar lopen. Ik zie het daardoor niet als een specifiek doel. Nu kijk ik er vooral naar uit om een lange periode door te trainen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in