In het Nederlandse Leiden vond deze avond de Gouden Spike plaats. Met Nafi Thiam, Thomas Van der Plaetsen en Hanne Maudens tekende bijna de volledige crème de la crème van de Belgische meerkamp present. Voor Thiam en Van der Plaetsen werd het een generale repetitie met het oog op hun meerkamp in Talence die over twee weken plaatsvindt.

Nafi Thiam trok de wedstrijdspikes nog maar voor de tweede keer dit jaar aan. Na een succesvolle beurt op de 200 meter en het speerwerpen tijdens de interclub, stond vandaag de 100 meter horden en het verspringen op het programma. Thiam kreeg het gezelschap van collega-meerkampsters Anouk Vetter en Hanne Maudens op de horden. Vetter, die net zoals Thiam aan de Décastar zal deelnemen, werd nog de lastigste tegenstander voor onze landgenote. De Europese kampioene maakte haar status echter opnieuw waar door halverwege al de leiding te pakken en deze nooit nog uit handen te geven. Thiam klokte ondanks een stevige tegenwind nog 13”62 tegenover 13”88 voor Vetter. Het PR van Thiam bedraagt 13”34.

Thiam ruilde even later de horden in voor de verspringbak. Met 6m13 kende Thiam een degelijk begin van de competitie. Een poging later toonde Thiam nogmaals dat een blessure haar niet klein krijgt. Ze sprong naar een hele knappe 6m55. Bij de vierde poging werd zelf 6m65 opgemeten, hetgeen een nieuw persoonlijk én nationaal record zou betekend hebben. De windmeter gaf helaas een meewind van 4.1m/s aan waardoor het record niet gehomologeerd kon worden.

Maudens had het iets moeilijker op de horden en kwam tot 14”63. Twee weken geleden klokte Maudens nochtans een nieuwe besttijd van 13”97. Ook het hoogspringen wilde niet helemaal vlotten voor de atlete van Vlierzele Sportief. Na vier sprongen zat de wedstrijd er al op voor haar. Het bleef bij 1m66.

Foto: Jeroen De Meyer

Eind april deed Thomas Van der Plaetsen al een gooi naar de WK-limiet. Hij leek goed op dreef tot een stroompanne roet in het eten gooide en de tienkamp vroegtijdig afgebroken werd. De voormalig Europees kampioen moest zo zijn plannen bijsturen en zal over twee weken opnieuw een gooi doen naar de 8.200 punten die nodig zijn voor het WK in Doha. Van der Plaetsen wilde vandaag nog een laatste keer de vorm testen met het speerwerpen, het polsstokspringen en de 100 meter. Door de felle wind besloot de organisatie echter het polsstokspringen te schrappen waardoor Van der Plaetsen het bij twee disciplines hield.

Op de 100 meter klokte hij een degelijke 11”58, al liet Van der Plaetsen op sociale media al weten niet tevreden te zijn met dit resultaat. Eerder dit jaar kwam hij al tot 11”67, maar toen blies de wind 3,1m/s in het nadeel en viel de regen met bakken uit de lucht. In het speerwerpen bleef onze landgenoot met 61m04 nog ver onder zijn PR van 65m31. Het was echter van 2016 geleden dat de atleet van Deinze zijn speer nog zo ver wierp, waardoor Van der Plaetsen zeker niet ontevreden kan zijn.

Foto: Jeroen De Meyer