Als het kwik boven de vijftien graden stijgt, wordt het stilaan tijd om de indoorhal achter ons te laten. Maar niet voordat de Belgische titels een nieuwe eigenaar kennen. Dat zal zondag gebeuren in Louvain-la-Neuve. Rani Rosius, Noor Vidts, Elise Vanderelst, Eliott Crestan, Michael Obasuyi en Ben Broeders zijn maar enkele voorbeelden van smaakmakers die je daar kan aantreffen. Wij loodsen je door de startlijst.

Voor sommigen is het Belgisch kampioenschap het hoogtepunt van de winter. Voor anderen dient het als een laatste test richting het WK indoor in Glasgow, of als laatste kans om nog een selectie af te dwingen voor dit kampioenschap. Rani Rosius hoeft zich daar geen zorgen meer over te maken. Zij is al lang zeker van haar plaats en kent in afwezigheid van Delphine Nkansa zondag geen gelijke op de 60m. Ze zal echter te maken krijgen met Marine Jehaes, de nummer drie van dit seizoen. De jonge atlete zal hopen op een eerste duik onder de 7″30. Kobe Vleminckx zal het opnemen tegen regerend Belgisch 60m-kampioen Ward Merckx. De spurtbom van Lyra-Lierse moet voor een stunt zorgen wil hij alsnog nog naar het WK. Daarvoor is 6″58 nodig, vijf honderdsten onder zijn PR.”

Foto: Jolien De Bock

Imke Vervaet en Naomi Van den Broeck worden de twee speerpunten op de 200m. Vervaet is de specialiste op deze afstand, maar Van den Broeck liet de voorbije weken weinig heel van haar persoonlijke records op de enkele en dubbele baanronde. Collega-cheetahs Helena Ponette en Paulien Couckuyt mogen de buit op de 400m verdelen. Couckuyt kon na blessureleed nog geen verpletterende indruk maken tijdens haar eerste en enige optreden van het jaar. Het is dus de vraag of zij de afgelopen weken vooruitgang heeft geboekt en of ze Ponette weerwerk kan bieden. Kleiner zijn de verschillen tussen Jonathan SacoorAdrien Devriendt en Christian Iguacel op de voorlopige 400m-ranking van dit 2024. Amper zestien honderdsten scheidt hen. Voeg daarbij nog Daniel Segers, die dit jaar nog niet in actie kwam, en je weet dat je een spannende strijd krijgt.

Foto: Jolien De Bock

Hét absolute topnummer van het BK wordt ongetwijfeld de 800m bij de mannen. Met Tibo De SmetEliott Crestan en Pieter Sisk kijkt de volledige top drie aller tijden in België elkaar in de ogen. Crestan is wereldwijd zelfs de snelste van dit jaar. De andere twee zijn dus gewaarschuwd, hoewel zij de voorbije weken ook vertrouwen tankten. De Smet zette eerder dit seizoen een stevige 400m neer en Sisk wervelde naar een Belgisch record op de 1.000m. Bij de dames maakt Elise Vanderelst een uitstapje naar de 800m. De Europese indoorkampioene van 2021 op de 1500m verkeert in goede doen en zal ongetwijfeld meestrijden om het goud. Vanessa Scaunet lijkt in principe haar grootste concurrente. Op de 1500m kan Ismael Debjani zijn eerste nationale indoortitel proberen veroveren.

Pieter Sisk – Foto: Jolien De Bock

Op de horden wacht er een beklijvend duel tussen Michael Obasuyi en Elie Bacari. De tussenstand tussen de twee WK-gangers is voorlopig 2-0 in het voordeel van Obasuyi. De voormalig meerkamper zal er alles aan doen om in te lopen op Obasuyi. Bij de vrouwen ligt de weg naar het goud in principe open voor Anne Zagré. Zagré lijkt alleen nog kans te maken op een WK-ticket via de rechtstreekse limiet (8″02), maar is daar momenteel nog meer dan een tiende van verwijderd. Noor Vidts zal de voornaamste uitdager zijn. Zij neemt daarnaast ook het kogelstoten voor haar rekening, waar Jolien Boumkwo als de uitgesproken favoriete de ring zal betreden.

Foto: Jolien De Bock

In het hoogspringen is Thomas Carmoy op papier een klasse apart. De pupil van Tia Hellebaut moest het dit seizoen weliswaar stellen met een eerder bescheiden 2m21, maar mag dankzij de ranking nog wel dromen van het WK. Een derde nationale indoortitel ligt niet voor het oprapen voor Merel Maes. De 19-jarige atlete had de voorbije wedstrijden nog sleutelwerk aan haar aanloop en moet daardoor Zita Goossens voor zich dulden op de huidige ranking.

Zita Goossens – Foto: Jolien De Bock

In het polsstokspringen wordt het wellicht twee keer DCLA boven. Elien Vekemans, woensdag nog goed voor een seizoensbeste van 4m42, steekt ver boven de rest uit bij de dames. Zij kan mogelijk een nieuwe poging doen om het Belgische record van Fanny Smets (4m54) aan te vallen. Ben Broeders zag zijn vorige wedstrijdplannen in het water vallen door buikgriep waardoor zijn eigen lichaam wellicht zijn grootste tegenstander wordt. De Belgische recordhouder zal zich mits een goede prestatie zekerder voelen van het WK in Glasgow. Meerkamper Jente Hauttekeete is wel al helemaal zeker van zijn plaats op het wereldtoneel en komt in het verspringen nog wat ritme opdoen.

De volledige startlijst kan u hier terugvinden.
Het tijdschema is hier te bekijken.

Ben je gepassioneerd door atletiek en wil je meewerken aan het verspreiden van het allerlaatste atletieknieuws? Lees hier hoe jij ons kan versterken!