Kevin Mayer kan terugblikken op een voortreffelijke eerste dag van de tienkamp in Talence. Na een vroegtijdige exit op het EK in Berlijn maakte de regerende wereldkampioen ditmaal indruk in de verspringbak. Het wereldrecord van Ashton Eaton lijkt niet langer een utopie.

Mayer verpulverde zijn bestwaarden in de 100 meter en het verspringen, met respectievelijk 10″55 en 7m80. Na 16m00 in het kogelstoten verliep het hoogspringen in eerste instantie een pak stroever. Pas in zijn derde poging wipte hij over 1m99, om nadien ook 2m02 en 2m05 te overschrijden bij de laatste beurt. Mayer herpakte zich schijnbaar moeiteloos en sloot de eerste dag af met een degelijke 48″42 over 400 meter. Het wereldrecord van Ashton Eaton (9.045 punten), neergezet in 2015, lijkt voorlopig nog iets te hoog gegrepen voor Mayer. Met 4.563 punten bedraagt de voorsprong op zijn nationaal record wel een fraaie 128 punten, de achterstand op het wereldrecord van Eaton telt 83 punten na de eerste dag. “Het hoogspringen verliep niet zoals gewenst, maar over het algemeen mag ik zeker tevreden zijn. Ik heb me nog nooit zo zenuwachtig gevoeld voor een wedstrijd, hopelijk kan ik morgen een minstens even sterke reeks neerzetten”, aldus Mayer.

In de zevenkamp profiteert Carolin Schäfer van de afwezigheid van Nafi Thiam en Katarina Johnson-Thomson. De Duitse leidt voorlopig de debatten met 3.795 punten.